Соціум

Що потрібно знати про кашлюк

Кашлюк — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-краплинним шляхом, проявляється циклічністю проявів, тривалим приступоподібним кашлем. Частіше хворіють діти раннього віку, але можуть хворіти й дорослі.

Кашлюк — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-краплинним шляхом, проявляється циклічністю проявів, тривалим приступоподібним кашлем. Частіше хворіють діти раннього віку, але можуть хворіти й дорослі.

Збудником кашлюка є коклюшева паличка — бордетелла пертусіс, яка вражає дихальні шляхи, супроводжується гострою формою катару, викликає напади спазмолітичного кашлю. На відміну від звичайної гострої респіраторної вірусної інфекції, паличка виділяє в організмі коклюшний екзотоксин, який забезпечує специфічні симптоми, має нейротоксичну дію на дихальний центр, викликає патологічний кашель з задишкою, в дітей раннього віку може викликати короткочасну зупинку дихання (апноє). Також екзотоксин діє на судинний центр, що спричиняє підвищення артеріального тиску, спазм судин, носові кровотечі, блідність шкіри. Як наслідок можуть виникнути захворювання серця, нервові порушення, явища енцефалопатії.
Захворювання на кашлюк супроводжується періодичним підвищенням температури, нападами кашлю переважно в вечірній та нічний часи. Найчастішим ускладненням на фоні невчасного лікування є пневмонії. Інкубаційний період від моменту зараження до моменту захворювання становить від 3 до 14 діб. Збудник виділяється від хворої людини через повітря під час кашлю. Джерелом інфекції може бути хвора людина зі стертою або атиповою формою захворювання. Тривалість проявів спазмолітичного кашлю становить до восьми тижнів, що супроводжується загальною слабкістю, порушенням сну, нападами кашлю, особливо вночі, хворому доводиться спати практично сидячи.
Прийом препаратів, як при ГРВІ не приносить полегшення, необхідне специфічне лікування в стаціонарних умовах. 
За останній рік захворюваність на кашлюк зросла вчетверо (!), особливо серед дітей раннього віку та нещеплених. Щоб запобігти ускладненням, необхідно у випадках проявів перших симптомів кашлюка звернутися до лікаря та виконувати всі рекомендації фахівця. Також у сезонний період (осінь-зима), необхідно уникати масового скупчення людей, одягати дитину по погоді, щоб не допускати переохолодження чи перегріву.
Ще необхідно пам’ятати, що єдиним і надійним засобом профілактики кашлюка є вакцинація, яка проводиться дітям, починаючи з тримісячного віку.
Тож дотримуйтесь порад лікаря і будете здоровими.
Г.ГОРДЄЄВА, лікар-епідеміолог міськрайонного відділу
лабораторних досліджень

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *