Без категорії

Хмельницькому національному університету — 54 роки

14 жовтня, у День українського козацтва та християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці, святкує 54-й день народження найбільший на Поділлі та один із провідних в Україні класичний вищий навчальний заклад — Хмельницький національний університет.

14 жовтня, у День українського козацтва та християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці, святкує 54-й день народження найбільший на Поділлі та один із провідних в Україні класичний вищий навчальний заклад — Хмельницький національний університет.

За період, що минув із часу заснування, виш пройшов славний шлях від загально-технічного факультету Українського поліграфічного інституту (1962 р.) до Хмельницького національного університету, який має найвищий, четвертий, рівень акредитації, що є свідченням успішного розвитку в усіх напрямках його діяльності.
За результатами навчальної, наукової, методичної та виховної роботи Хмельницький національний університет — у переліку провідних вищих навчальних закладів України, здобувши загальнодержавне і міжнародне визнання. Це підтверджується численними нагородами й відзнаками, з-поміж яких — “Золота медаль” у номінації “Інноваційний розвиток освіти та сучасні педагогічні технології” і почесне звання “Лідер національної освіти”. Згідно з консолідованим рейтингом вищих навчальних закладів України 2016 року, Хмельницький національний університет посідає 35 місце серед 300 ВНЗ України і перше в Хмельницькій області.
Нині Хмельницький національний університет має все необхідне для високоякісної підготовки фахівців: розвинену інфраструктуру, досвідчений професорсько-викладацький склад, потужну комп’ютерну базу, багаторічний досвід освітньої та наукової діяльності.
Організацію навчального процесу забезпечують сім факультетів, у складі яких 45 кафедр, де творчо працюють 80 професорів, докторів наук і 455 доцентів, кандидатів наук.
Завдяки клопіткій, напруженій праці не одного покоління науково-педагогічних працівників, за роки існування вишу підготовлено майже 60 тисяч висококваліфікованих фахівців. Зараз в університеті за 45 спеціальностями здобувають освіту майже вісім тисяч студентів.
У процесі багаторічної наукової діяльності під керівництвом провідних науковців, відомих в Україні та за кордоном, в університеті сформовано 11 потужних наукових шкіл, які охоплюють фундаментальні дослідження у сфері природничих, гуманітарних і соціально-економічних наук. Сьогодні в університеті функціонують 27 науково-виробничих та навчально-виробничих комплексів, дев’ять із яких були створені останніми роками на вимогу сьогодення з метою підвищення конкурентоздатності вишу в ринкових умовах. Серед таких підрозділів — територіально-інноваційний центр “Поділля”, МЦ “Інформаційні технології”, Подільський науковий фізико-технологічний центр, Українсько-польський центр та інші.
Хмельницький національний університет є засновником і видавцем шести наукових журналів, у яких щорічно публікується понад 1700 статей. Щороку в навчальному закладі видається понад 30 монографій та підручників, проводиться в середньому 10 міжнародних конференцій, отримується понад 30 патентів на винаходи.
Пріоритетною в університеті залишається підготовка кадрів вищої кваліфікації — через аспірантуру й докторантуру. Функціонують п’ять спеціалізованих учених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій.
Здобутки студентів на Всеукраїнських олімпіадах та конкурсах свідчать про високий рівень наукової підготовки. У роботі наукових гуртків бере активну участь майже дві тисячі студентів, які за останній рік здійснили понад 700 публікацій. Зі ста учасників другого туру олімпіад і конкурсів пʼята частина стала переможцями або призерами.
Хмельницький національний університет є флагманом у впровадженні інформаційних технологій у навчальний та господарський процес. Із року в рік розвивається система “Електронний університет”, яка виконує різнопланові функції з удосконалення управління університетом.
Навчальний заклад одним із перших в Україні в освітній діяльності запровадив дистанційні технології, що ґрунтуються на принципово нових концептуальних засадах, в основі яких — використання комп’ютерних технологій, розроблених науковцями університету. Студенти дистанційних програм отримують навчальні матеріали через Інтернет, беруть участь у відеоконференціях і консультаціях з викладачами, перебуваючи в будь-якому місці України або світу.
Одним із провідних напрямків діяльності Хмельницького національного університету є міжнародна співпраця, спрямована на інтеграцію подільського вишу в європейський та світовий освітній простір. За показниками міжнародного визнання, протягом останніх трьох років навчальний заклад входить до 15 кращих вишів України.
Університет співпрацює зі 105 вищими навчальними закладами, науковими установами, організаціями та фондами з Австрії, Бельгії, Білорусі, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії, Словаччини, США, Франції та інших країн.
Важливим напрямом міжнародного співробітництва ХНУ є реалізація міжнародних програм і проектів. Серед них найбільш масштабними можна вважати проекти ТЕМПУС “Система забезпечення якості в Україні. Розвиток на основі стандартів та вказівок Європейської Асоціації гарантування якості вищої освіти” і “Європейське законодавство з прав людини для університетів з України і Молдови”; Міжнародний українсько-польський проект “PL+UA=UE” та Польсько-український проект “Еко-інновації для бізнесу. Спеціалізована лабораторія комплексних досліджень природних мінералів у Хмельницькому національному університеті”.
Розширюючи горизонти вітчизняної освіти й науки, наполегливо здобуваючи світове визнання, навчальний заклад бере активну участь у міжнародних конференціях, програмах обміну студентами, викладачами та науковцями, разом із вищими навчальними закладами Польщі активно реалізовує програму “Подвійний диплом”.
Діяльність університету спрямована на всебічний розвиток студентської молоді. Шліфувати свій талант у сфері творчості студентам допомагають художні колективи і творчі об’єднання, які тривалий час функціонують при Центрі культури та естетичного виховання молоді, охоплюючи такі види мистецтва, як музика, хореографія, вокал і театр. Серед кращих — лауреати всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів: народний ансамбль танцю “Юність Поділля”, народний театр сучасної пісні “Сузірʼя”, студентський театр естрадних мініатюр “Юмодес” та інші. Плідно працюють і факультетські та кафедральні творчі колективи, наприклад, студентський літературний театр “Глорія” і поетичний клуб “Роса” кафедри української філології. Відомий не тільки в Україні, а й далеко за її межами Студентський будинок моделей ХНУ, який бере участь у численних конкурсах і фестивалях моди, виступає на концертах і показах мод, здобуваючи на них гран-прі та призові місця. Кращі манекенниці школи моделей працюють у Лондоні, Парижі, Мілані, Торонто й  Києві.
Особливе місце в діяльності ХНУ займає спорт: спортивні здобутки студентів відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами. За роки існування вишу було підготовлено шість заслужених майстрів спорту, понад 20 майстрів спорту міжнародного класу і 160 майстрів спорту. На честь перемог хмельницьких студентів-спортсменів на офіційних міжнародних змаганнях понад 50 разів піднімався державний прапор і звучав Гімн України. Цього року на ХХХІ Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро студенти ХНУ здобули бронзову нагороду з веслування на каное.
У Хмельницькому національному університеті активно працює студентське самоврядування. Представники студентської ради входять до складу вченої ради університету і рад факультетів. Регулярно організовуються цікаві екскурсії та змістовні вечори відпочинку. Без участі студентів не вирішуються питання поселення в гуртожитки, постійно контролюються умови проживання в них.
Хмельницький національний університет за 54 роки функціонування має чимало здобутків у всіх сферах діяльності. Вітаючи колектив кращого подільського вишу з днем народження, щиро бажаємо йому стрімкого розвитку, процвітання, глибокої шани та визнання як на теренах України, так і далеко за її межами.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *