Без категорії

Солом’яні шедеври Наталі Лашко

Минулого четверга у виставковій залі сервісного центру ПАТ “Хмельницькобленерго” відбулося відкриття виставки картин члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Наталі Лашко з Кам’янця-Подільського.

Минулого четверга у виставковій залі сервісного центру ПАТ “Хмельницькобленерго” відбулося відкриття виставки картин члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Наталі Лашко з Кам’янця-Подільського.

 

Творчість мисткині — неповторна, адже лише вона разом із сином, членом Національної спілки майстрів художнього мистецтва Іллею, роботи якого майстриня теж привезла до нашого міста, створюють в Україні картини, вишиті соломою.
Десяток експозиційних творів вражають тим, як тонко, наче справжня нитка, лягає солома на полотно. Поєднуючи одразу кілька технік — соломоплетіння, орнамент з об’ємної соломи, майстриня створює ювелірні шедеври.
Її роботи присвячені переважно українським народним традиціям. Авторці вдається гармонійно поєднати на одному полотні головні українські символи. Поряд ростуть калина і дуб з рясним корінням, як народ. Зверху полотно осяває Віфлеємська зірка. На бандурі грає чубатий козак у жупані, дрібний візерунок на якому філігранний, ніби живий. Композиції — дивовижно красива мозаїка з окремих тендітних квітів, викрутасів, солом’яних рельєфів. Назви золотих робіт, бо вилискують на сонці, як справжнє золото, теж символічні. Деякі твори названі рядками з народних пісень: “Туман яром”, “Ой, у лузі калина”,“Грай, грай, бандуро моя золотая”… На них — українці в національному строї, об’ємних шароварах, плетених напівпрозорих хустинах з емоційними обличчями. Тут — краса народних свят, як-от, Різдво з вертепом, краєвиди сіл — хатинки з солом’яними дахами, безмір соняхів…  
Вишивка соломою вразила Наталю Лашко ще в студентські роки, а навчалася вона у Пензенському художньому училищі, згодом освоювала дизайн у Харкові. Розповідає, якось натрапила на книгу з ілюстраціями “ХVI століття. Архангельська губернія. Скатертина, вишита соломою”. Цей витвір предків, а родом мисткиня з Воронезької області, надихнув на створення власних шедеврів.
Аби досягти бажаного результату, майстриня солому мочила, варила…  Створила до півсотні робіт, які зберігаються у приватних колекціях по всьому світу.
“Те, що вишивка соломою цінується, підтвердила одна з царських вельмож, яка казала, що всі царі можуть дозволити собі вишивку золотом, а соломою — одиниці, і з’явилася на світській зустрічі у розкішній сукні, оздобленій соломою, — розповідає пані Наталя. — Вважається, що зародилося соломоплетіння у Швейцарії, на витвори цієї країни рівняється світ. Але вишивка соломою з давніх-давен є і національним українським ремеслом, яке нині, на жаль, призабуте. Саме тому заохотила до нього сина, який став призером мистецьких конкурсів у Делі й Токіо”.
Ілля та Наталя Лашки створили не лише складні орнаменти з соломи, а й багатокомпонентні полотна-основу. Так, солом’яні ікебани “ростуть” на складних геометричних візерунках з тканин вдало підібраних кольорів.
З відкриттям виставки у нашому місті Наталю Лашко привітали заступник голови осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва, доцент кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та трудового навчання Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Галина Бучківська, секретар обласної організації Національної спілки художників України Микола Мельничук, художник-графік Яків Павлович, який відзначив неймовірне відчуття авторки природного матеріалу, та інші провідні митці Хмельниччини.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *