Соціум

Хмельницький налагоджує економічні зв’язки з Канадою

На запрошення міського голови Олександра Симчишина у Хмельницькому з робочим візитом перебував Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні пан Роман Ващук.

У понеділок посол зустрівся з міським головою Олександром Симчишиним, поклав квіти до меморіалу на честь загиблих у АТО і Героїв Небесної сотні. Далі поважний гість подивився місто, його пам’ятки, відвідав музей-студію фотомистецтва, музей історії міста, школу іконопису “Нікош”.
А у вівторок, 20 вересня, у приміщенні Торгово-промислової палати відбулася його зустріч з представниками бізнесу, підприємницького середовища, освіти, громадськості міста й області.
Вітаючи високого гостя, заступник міського голови Володимир Гончарук зазначив: “Раді, що ви так швидко відгукнулися на наше запрошення, і сподіваємося, що цей візит буде першою сходинкою на шляху плідної співпраці на взаємовигідних умовах”.
Про перспективи такої співпраці з боку міста і Хмельниччини загалом пана Ващука ознайомила президент ТПП Наталя Белякова. Вона розповіла про природні, географічні, економічні переваги Подільського краю, повне взаєморозуміння між владою і бізнес-середовищем на його теренах. Подякувавши за політичну та економічну підтримку України Канадою, вона зауважила на значному потенціалі області для плідної співпраці нашого району та міста Хмельницького з провінціями Канади і можливістю побратимських зв’язків між міста-ми.
Дякуючи за запрошення, пан Ващук наголосив на практичних кроках щодо розширення зв’язків на різних напрямках між обома країнами. На його переконання, укладання відповідної угоди про зону вільної торгівлі, яке відбудеться незабаром, відкриє ринки Канади і США для українських товарів.
У ході зустрічі її учасників особливо цікавили галузі, котрі можуть бути найперспективнішими для експорту продукції подільських виробників, можливість інвестицій в економіку міста й області. За словами гостя, кращим варіантом може бути не скільки просування українських брендів на північноамериканському ринку, стільки залучення українських виробників у загальний ланцюг спільного виробництва. Для практичної підтримки українського бізнесу уряд Канади виділив 15 мільйонів доларів. Пан посол надав конкретні поради, котрі сприятимуть просуванню подільського бізнесу на ринок Канади щодо логістики, отримання потрібної сертифікації, пошуку відповідних галузей тощо. Зокрема він відзначив інтерес до сільськогосподарської продукції Хмельниччини, особливо щодо бджільництва та виробництва яблучного соку, а також текстилю.
Представники подільського бізнес-середовища запропонували канадській стороні направити до області експертів для консультативної допомоги, висловили ідею створення спільного канадсько-українського дому, розширення комунікативних зв’язків, співпраці в освітній галузі тощо. Пан Роман Ващук пообіцяв уважно поставитись до висловлених пропозицій та детально вивчити перспективи подальшої співпраці з Хмельницьким та Подільським краєм.
Володимир РАЗУВАЄВ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *