Соціум

Патріотичний фестиваль

На Хмельниччині започатковано новий Всеукраїнський національно-патріотичний фестиваль — “Яків Гальчевський-фест”. У суботу патріоти з усіх куточків країни зібралися на його дебют. Новостворений фестиваль присвятили борцю з більшовицькими загарбниками, захиснику України Якову Гальчевському, життя і боротьбу якого за українську ідею вже багато років популяризує “Проскурів”.

До організації фестивалю долучилися Міністерство молоді та спорту України, мистецьке об’єднання “Глечик”, історичний клуб “Холодний Яр” та ВГО “Сокіл”. Підтримали цю патріотичну культурологічну акцію обласне управління молоді та спорту, Головчинецька сільська рада, благодійний фонд “Волонтери Поділля”, партія “Свобода” та Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.
Основна мета “Яків Гальчевський-фест” — привернути увагу хмельничан та й не тільки до цієї унікальної постаті. Фактично фестиваль складався з двох блоків — історично-наукового та мистецького. 
Основою першого блоку стала конференція у стінах Меджибізької фортеці “Яків Гальчевський — будівничий українського війська”. У ролі модератора “круглого столу” виступив начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту Микола Ляхович. У своєму виступі він наголосив на важливості таких заходів у формуванні національно-патріотичної світоглядної системи та донесенні українських національних суспільно-державницьких цінностей до дітей та молоді.
Також під час конференції виступили заступник директора з наукової роботи заповідника Ігор Западенко, науковець Олександр Домбровський, музиканти й культурологи Михайло Хай, Тарас Силенко, Андрій Ляшук, Тарас Компаніченко, Василь Лютий, автор книг “Заграва”, “Відблиск” Петро Воробей. Останній розповів про міфи, які розвіяв своєю біографією Яків Гальчевський.
Другий майданчик “Яків Гальчевський-фест” був розташований у селі Головчинці. Для відвідувачів звучала патріотична музика українських гуртів “PoliКарп”, “ТаРута”, “Варйон”, “Хорея Козацька”… Родзинкою концерту став виступ лірників…
Наш кор.
Фото надане ВО “Свобода”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *