Соціум

Понад 22 тисячі хмельничан звернулися за субсидіями

Як свідчать дані статистики у Хмельницькому, у січні-жовтні  2015 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулось більше громадян, ніж у січні-жовтні 2014 року. Наша розмова із заступником начальника управління праці та соціального захисту населення міської ради Євгенією Мельничук.

 

Як свідчать дані статистики у Хмельницькому, у січні-жовтні  2015 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулось більше громадян, ніж у січні-жовтні 2014 року. Наша розмова із заступником начальника управління праці та соціального захисту населення міської ради Євгенією Мельничук.

— Євгеніє Степанівно, який стан справ із нарахуванням субсидій хмельничанам?
— Управління праці та соціального захисту населення продовжує прийом громадян з призначення  житлових субсидій на опалювальний період 2015/2016 років. Проведено перерахунки в зв’язку з початком опалювального періоду без повторного звернення для тих мешканців, кому вже нараховано субсидію з травня, та за спрощеним порядком сім’ям, у складі яких є пільговики, котрі втратили право на відшкодування житлово-комунальних послуг.
— Скільки громадян уже отримують субсидії і скільки їх додалося в опалювальному періоді?
— Наразі користуються цим правом уже 22100 осіб, а в опалювальному періоді звернулося ще 3600.
— З якими проблемами зустрічаються фахівці управління при нарахуванні субсидій?
— Значно збільшилася кількість одержувачів, які потребували призначення субсидій, за рішенням комісії виконавчого комітету Хмельницької міської ради. В таких сім’ях є зареєстровані особи, які фактично не проживають або були не врегульовані питання щодо особових рахунків з оплати, відкриті на іншу особу. Відповідно потрібен був час для складання актів обстеження, передбачене законодавством. Не зовсім оперативно, як того хотілося б, вносяться зміни у програмне забезпечення. Багато часу забирають перерахунки пільговикам.
— Чи нараховується субсидія тим, хто запізнився з подачею документів?
— Субсидія  призначається з місяця звернення за її призначенням, з початком опалювального сезону протягом жовтня-листопада. Тим, хто запізнився і має поважну причину, за рішенням комісії субсидія може призначатися з поверненням на 6 місяців.
— А як бути тим, хто подав документи задовго до початку опалювального сезону, їм потрібно додатково звертатися?
— Ні. Перерахунок на опалювальний період, оскільки збільшилася вартість оплати за тепло та газопостачання, проводиться без звернення громадян.
— Яка загальна сума нарахувань по місту?
— Це 38,2 мільйона  гривень.
— Наскільки в середньому зростають субсидії в опалювальний період?
— На суму збільшення оплати житлово-комунальних послуг з жовтня 2015 року.
— Який найменший і найбільший розмір субсидії?
— Є субсидії, що залишилися нульовими, є до ста гривень, а є такі, що сягають 6,5 тисячі гривень для багатодітних сімей та одиноких пенсіонерів, яким субсидії призначені на загальну площу житла.
— Як нараховується субсидія тим, хто економить енергоносії?
— Сума субсидії для оплати вартості житлово-комунальних послуг в розмірі соціальних нормативів, яка не використана домогосподарством завдяки економному споживанню послуг, зараховується як оплата послуг, в тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди.
— Як урегульоване питання відшкодування пільг з оплати послуг теплопостачання та гарячого водопостачання мешканцям будинків, де функціонує дахова котельня?
— З 1 липня цього року врегульоване питання надання пільг та субсидій на оплату комунальних послуг мешканцям ОСББ. Законом України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” внесено зміни до статті 22 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, якими передбачено, що мешканцям багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ, надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг визначається розмір внесків (платежів) на відповідні потреби, затверджений загальними зборами об’єднання, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на комунальні послуги, встановленого державним органом або органом місцевого самоврядування для суб’єктів господарювання.
— Ваші побажання, Євгеніє Степанівно, тим, хто ще не звернувся у відділ призначення субсидій.
— Зауважу, що спрощено порядок призначення субсидій для підприємців, дозволено призначення субсидій для кожного окремого домогосподарства в сім’ях, які проживають в одному будинку. За призначенням субсидій може звернутися не тільки власник житла, а й зареєстрована там особа. Субсидії — реальна соціальна допомога, що збереже бюджет сім’ї, дозволить використати ці кошти на інші необхідні потреби.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *