Соціум

Дорадчий орган визначає нові орієнтири

24 листопада відбулося засідання правління громадської ради при виконавчому комітеті міської ради, яке сформувало порядок денний загального зібрання цього дорадчого органу. З представлених профільними комітетами запропонованих питань члени правління вибрали для розгляду п’ять.

24 листопада відбулося засідання правління громадської ради при виконавчому комітеті міської ради, яке сформувало порядок денний загального зібрання цього дорадчого органу. З представлених профільними комітетами запропонованих питань члени правління вибрали для розгляду п’ять.

Насамперед вони визначили формат представництва громадської ради у складі майбутнього виконкому, який мають запропонувати міському голові та депутатському корпусу на засіданні громадської ради. З дев’яти кандидатур від профільних комітетів вирішили зосередитися на трьох на чолі з головою громадської ради. Інші обиратимуться рейтинговим голосуванням. Свою присутність на засіданнях виконкому, за пропозицією правління, громадська рада пропонуватиме встановити як постійну з правом попереднього ознайомлення з усіма документами, котрі виносяться на засідання. Таким чином це громадське об’єднання має намір здійснювати контроль за рішеннями міської влади. У цій же площині зібранню громадської ради пропонуватиметься обговорити проект створення інвентаризаційної комісії, котра має провести інвентаризацію комунального майна: його використання, передачу і продаж, починаючи з 1991 року. Результати роботи комісії мають широко висвітлюватись у ЗМІ: “хто є хто, за що придбав чи вкрав”.
Громадська рада передбачає свою участь і у формуванні міського бюджету на 2016 рік. Зокрема, її правління пропонує визначити відповідність фінансування обласним бюджетом надання послуг закладами охорони здоров’я міста мешканцям області, а також порядок фінансування робіт у мікрорайонах міста з його справедливим розподілом.
Правління також вноситиме на розгляд громадською радою ініціативу щодо створення наглядових рад при медичних закладах міста — як контроль громадськості за їхньою діяльністю. Планується також розглянути питання практичного використання пайових внесків забудовників на розвиток інженерної та соціальної інфраструктури Хмельницького.
Свої пропозиції за визначеним порядком денним засідання громадської ради її профільні комітети мають попередньо опрацювати й узгодити з відповідними структурами міської ради.
Як реалізовуватимуться визначені пропозиції правління на загальному зібранні громадської ради, яке має відбутися 8 грудня, покаже його хід. Практика всіх попередніх засідань демонструвала відсутність належної організованості й толерантності у середовищі цього дорадчого органу, через що йому, як правило, не вдавалося нормально опрацювати всі питання порядку денного. На жаль, на цю хворобу страждає саме правління, визначаючи її особливості як “балаган”.
Натомість заслуговує на повагу настійливе прагнення ради максимально підняти рівень впливу громадськості на діяльність міської влади. Отож є сподівання, що у подальшому робота громадської ради поступово впорядковуватиметься.
Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *