Соціум

Патріарх Філарет нагородив полковника Лескова

…Всюди, куди завітав Патріарх, його з особливою шаною масово зустрічали вірні цієї найавторитетнішої в Україні православної конфесії та жителі нашого краю, а храми, де він правив, були переповнені віруючими…

Звичайно, під час недавнього Архіпастирського візиту до нашої області глави Української православної церкви Київського патріархату, Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета, який нині заслужено вважається духовним лідером нашого народу, було немало знаменних подій та зустрічей. Адже Святійший у супроводі глави Хмельницької єпархії УПЦ КП Митрополита Антонія, численного кліру встиг побувати, зокрема у День Покрови Пресвятої Богородиці, на Славутчині, Полонщині, Шепетівщині, а наступного дня — на Городоччині. Всюди, куди завітав Патріарх, його з особливою шаною масово зустрічали вірні цієї найавторитетнішої в Україні православної конфесії та жителі нашого краю, а храми, де він правив, були переповнені віруючими…

Сподіваємося, що мудре, проникливе найщирішою любов’ю до Бога та України слово Патріарха Філарета западе в душі всіх, хто його чув, отверезить розум тих, хто сподівається, що Москва відступить з нашої землі без бою, без звільнення окупованих українських територій. Про це говорив Святійший після Божественної літургії в Свято-Покровському храмі у Славуті, де освятив іконостас, після молебню перед Іверською іконою Богоматері з Афону у Володимирському храмі в Шепетівці, на будівництві Свято-Троїцького храму та освяченні Алеї Слави на честь героїв АТО “Воїни світла, воїни добра” у Полонному.
Дуже показовим, на наш погляд, був факт нагородження ним під час урочистостей з нагоди освячення православного храму Вознесіння Господнього у селі Іванківці Городоцького району нашого земляка, відомого громадського і політичного діяча, полковника-фронтовика Валерія Лескова медаллю УПЦ КП “За любов і жертовність до України”, який якраз перебував у відпустці.

А ще між ними на цих урочистостях відбувся діалог, враженнями від якого ми попросили Валерія Олександровича поділитися з нами.
“Щиро вдячний Святійшому за високе визнання мого внеску у захист рідної землі, — зазначив він. — Ця нагорода церкви по-справжньому надихає. А ще гордий, що везу у свій артилерійський дивізіон на фронт ще п’ять подібних нагород УПЦ КП, якими Патріарх Філарет відзначив наших військовиків за конкретні бойові дії. Говорили зі Святійшим і про його малу батьківщину на Донбасі, звідки він родом. Завжди був у захопленні від цієї великої людини і таке близьке спілкування з ним запам’ятається на все життя…”.
Серед нагороджених високими церковними відзнаками під час Архіпастирського візиту Патріарха Філарета — посадовці, меценати, зокрема президент корпорації “Оболонь” Олександр Слободян, коштом якого у його рідному селі Іванківці було збудовано цей православний храм, голова ОДА Михайло Загородний, парламентарій-меценат Роман Мацола та інші достойні люди.
Проте цілком закономірно, що Святійший виділив своєю особливою увагою бойового офіцера, полковника-артилериста Валерія Лескова, який нині зі зброєю в руках доповнює його полум’яні богословські заклики до захисту рідної землі.
Вручення церковних нагород своїм артилеристам, як повідомив полковник Лесков, він здійснить разом зі священиками УПЦ КП, командуванням їх сектора безпосередньо на місці дислокації артдивізіону на Донбасі, де нам нещодавно довелося побувати і куди вже у вівторок відбув він сам.
Той факт, що за поданням Митрополита Антонія до Дня захисника України Патріарх Філарет нагородив цілу групу артилеристів, підкреслимо, за конкретну бойову операцію, дуже показовий і є свідченням єдності церкви з армією. А ще до цього великого свята Святійший відзначив такими ж церковними нагородами п’ятьох військовиків восьмого полку спецпризначення, яким ці нагороди буде вручено невдовзі у місці дислокації на Луганщині, звідки наша газета обов’язково підготує свій черговий репортаж…
Богдан Теленько
На фото: під час нагородження Патріархом Філаретом полковника Лескова; під час візиту Патріарха Філарета у Шепетівку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *