Соціум

Місто хоч завтра готове подати тепло

Підготовка міста до опалювального сезону 2015-2016 років обговорювали учасники розширеного засідання виконкому міської ради.

Підготовка міста до опалювального сезону 2015-2016 років обговорювали учасники розширеного засідання виконкому міської ради.

Начальник управління житлово-комунального господарства Віктор Чапайда доповів, що місто готове до зими на 94%. Вже відремонтували понад 200 під’їздів, 9 тисяч кв. м дахового покриття та засклили більше 650 кв. м вікон на сходових майданчиках. На капремонті доріг освоєно більше 8 мільйонів гривень. Впорядковано понад 12 тисяч квадратних метрів доріг і тротуарів. Омолоджено 432 дерева, зрізано сухостій. Комунальники підготували 61 одиницю спеціальної техніки й обладнання для прибирання снігу та льоду, а також створили запас із понад 3000 літрів паливно-мастильних матеріалів для цієї техніки. Комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг заготовили 10,3 тисячі тонн піщано-соляної суміші при запланованих 12 тисяч тонн. До 20 жовтня комунальники планують завезти на особливо небезпечні ділянки вулиць 130 тонн піщано-соляної суміші та поставити для неї 65 спеціальних ящиків.
Великий обсяг робіт виконали теплопостачальні підприємства “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі”. До роботи готові всі котельні, центральні теплові пункти, мережі. На це було використано як власні кошти тепловиків, так і з міського бюджету.
У рамках програми з енергозбереження проведено ефективні заходи. За словами директора КП “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимира Скалія, підприємство обладнало 12 котелень на твердому паливі. Влітку для підігріву води використовували три котельні, що працюють на пелетах, і одну — на щепі. Вже встановлено 230 теплових загальнобудинкових лічильників, тобто забезпеченість засобами обліку становитиме приблизно 85%, тоді як в Україні загалом — 39%. До кінця року теплокомуненерго має намір встановити ще 100 приладів. Володимир Скалій подякував міській владі за додаткові інвестиції, які допомогли придбати техніку для перевезення  дров та пелетів, а також дробильної машини, якою виготовлятимуть щепу.
Як поінформував директор КП “Південно-Західні тепломережі” Сергій Цимбалюк, підприємство також готове до опалення в осінньо-зимовий період. Виконано великий обсяг з ремонту внутрішніх та зовнішніх мереж, обладнання котелень, триває встановлення теплових лічильників.
КП “Хмельницькводоканал” підготувало свердловини та водопровідні станції ІІ підйому. Створено запас насосних агрегатів за рахунок придбання та капітального ремонту. Проведені промивання та дезінфекція водопровідних мереж міста, відремонтовані павільйони свердловин та пожежні гідранти. Підготовлені каналізаційні насосні станції та мулові майданчики. Отож і це підприємство готове до роботи в осінньо-зимовий період.
Підсумував роботу комунальних підприємств з підготовки до зими заступник міського голови Анатолій Нестерук, зауваживши, що опалювальний період очікується непростий. А загалом, відзначив посадовець, місто цьогоріч вперше спрацювало з профіцитом у бюджеті. Тому, як ніколи, на житлово-комунальну сферу було виділено значну суму: понад 300 мільйонів гривень, що дозволило комунальникам вирішити ряд важливих проблем.
“Не залишений поза увагою жоден мікрорайон. Як показали зустрічі з мешканцями Гречан та Дубового, проблеми є, але вони поступово вирішуються і люди це помічають”, — зазначив Анатолій Нестерук. Крім того, він наголосив, що тарифи на опалення в Хмельницькому — найнижчі в Україні. Також наше місто не боргує перед газопостачальниками. Тож є впевненість, що перезимуємо з теплом і гарячою водою.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *