Соціум

Людмила Бесєда: “Зміни в регламенті підуть на користь міській раді”

Наш сьогоднішній співрозмовник — голова постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, забезпечення правопорядку та зв’язку з військовими частинами Людмила Бесєда.

Наш сьогоднішній співрозмовник — голова постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, забезпечення правопорядку та зв’язку з військовими частинами Людмила Бесєда.

— Людмило Василівно, функції вашої комісії дуже широкі, отож цього разу поговоримо лише про регламент і пов’язані з ним деякі аспекти депутатської діяльності. Отже, що таке регламент міської ради, що він визначає, яка його роль у діяльності ваших колег?

— Регламент — це головний документ, який визначає всю діяльність міської ради, права та обов’язки депутатів, постійних комісій, фракцій і депутатських груп, міського голови й секретаря міської ради, проведення пленарних засідань міської ради. Він є нашою своєрідною конституцією і повністю відповідає як Конституції України, так і законодавству про місцеве самоврядування. У регламенті розписано буквально все, що стосується діяльності міської ради, починаючи від реєстрації депутатів. Аналогічними документами користуються ради всіх рівнів, але регламент Верховної Ради є законом України. Для ради нашого рівня регламент — це статутний документ.

— Чи можете ви його змінювати, доповнювати і як це відбувається?

—  Регламент затверджує перша сесія міської ради кожного скликання на весь період. Але це не означає, що він не може вдосконалюватися. Наприклад, у зв’язку зі змінами у діючому законодавстві. Так сталося і в нинішньому скликанні міської ради, коли наш регламент доповнювався положеннями, пов’язаними з прийняттям нових законодавчих актів щодо землеустрою, про захист персональних даних, про свободу слова. Відповідно до нього сесія міської ради, наприклад, розглядає значно спрощену процедуру землекористування. За цими ж змінами проекти рішень сесії оприлюднюються не пізніше, ніж за 10 днів до їх прийняття.

— Цікаво, чому тоді сесія міської ради приймає рішення щодо проектів, які за добу до неї формує колегія ради і виносить на розгляд пленарного засідання? Або взагалі з голосу депутата?

— Це не протирічить регламенту міської ради, законодавству і Конституції. Зрештою, виникають питання, котрі є надзвичайно важливими для міської громади, і навіть такі, що розглядаються сесією у закритому режимі. Всі ці випадки регламентом передбачені. Наприклад, за потребою громадян земельні питання відповідна профільна постійна комісія розглядає у пришвидшеному режимі, ніж за 10-денний термін.

— На минулій сесії ваша постійна комісія вносила проекти рішень щодо деяких змін у регламенті ради, це є вашою прерогативою?

— Пропонувати зміни чи доповнення до регламенту може будь-хто з депутатів чи фракцій, але спочатку вони мають розглядатися нашою комісією як профільною. Вони стосувалися порядку, за яким депутат може залишити зал засідань сесії —  з обов’язковим попередженням секретаріату і здачею своєї персональної картки для голосування, а також обов’язкової вимоги голосувати виключно своєю карткою в ході сесійного голосування. На жаль, остання пропозиція не набрала необхідної кількості голосів. Так, не голосувала за неї фракція ВО “Батьківщина” у повному складі — на відміну від депутатів з Партії регіонів та ВО “Свобода” і частина позафракційних колег.

— А як ця процедура відбувалась на засіданні вашої комісії?

— Обидві пропозиції були підтримані одноголосно, зокрема членами комісії, котрі входять до фракції ВО “Батьківщина”. Жодних заперечень з їхнього боку не було.

— Чому, на вашу думку, фракція ВО “Батьківщина” разом зі своїми членами вашої комісії не підтримали вже сесійне рішення?

— Очевидно, була така команда для всієї фракції. Річ у тім, що вона нині вже не має абсолютної більшості у раді через вихід з неї групи депутатів. Відтак, якщо на сесії відсутній хтось з їхньої фракції, необхідне рішення вона відстояти не може. Тому є потреба голосувати картками відсутніх колег. Так, до речі, сталося, коли позачергова сесія розглядала питання про звільнення з посади секретаря міськради Валерія Лескова, на засідання якої нас, депутатів від Партії регіонів, просто не пустили.

— Це, мабуть, питання щодо депутатської етики? Раніше до функцій такої профільної комісії, як ваша, вони належали…

— Зараз регламент міської ради цього питання у діяльність комісії не включає, але нам доводиться розглядати окремі випадки депутатської поведінки, які належать до площини етики. Мушу сказати, що вони не пов’язані з розмежуванням ради на політичні фракції та депутатські групи. Вони стосуються радше особистої вихованості депутатів, розуміння ними свого призначення як народного обранця та виконання відповідних обов’язків. Хочу також зазначити, що, порівняно з обласною радою, деякі питання щодо особистої дисципліни депутатів є не на користь нашій міській раді. Втім, сподіваюся, що належні зміни у нас відбудуться на краще, зокрема з відповідними змінами у регламенті, про які ми з вами говорили.

Підготував Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *