Соціум

Степан Кушнір: “Зелений фестиваль” створюється молоддю і для молоді”

Не секрет, що і в нашому місті існує проблема змістовного відпочинку та дозвілля молоді, зокрема під час святкування Дня молоді. Тому група громадських активістів вирішила організувати власне свято у форматі “Green Fest” якраз 30 червня в молодіжному парку, який нещодавно був закладений біля міського пляжу. В Інтернеті можна знайти програму цього фестивалю, подібного якому в Хмельницькому ще не було. Про “Green Fest”, підготовку до нього розповів нам один із його організаторів Степан КУШНІР.

Не секрет, що і в нашому місті існує проблема змістовного відпочинку та дозвілля молоді, зокрема під час святкування Дня молоді. Тому група громадських активістів вирішила організувати власне свято у форматі “Green Fest” якраз 30 червня в молодіжному парку, який нещодавно був закладений біля міського пляжу. В Інтернеті можна знайти програму цього фестивалю, подібного якому в Хмельницькому ще не було. Про “Green Fest”, підготовку до нього розповів нам один із його організаторів Степан КУШНІР.

— Степане, ти був одним із ідеологів і цього нового молодіжного парку. До речі, як в тебе виникла ідея подібного проекту?

— Подорожуючи Україною, помітив проблему відсутності місць для “тусовок” молоді. Подібне бачимо і в нашому місті, де парки й сквери мають традиційний характер: лавочки, дерева, пам’ятник якомусь письменнику і все… В інших містах ситуація дещо відрізняється. Наприклад, у Києві є Пейзажна алея, дизайн якої не схожий на класичний: там все нестандартно, кожна деталь індивідуальна. Тому наша мета: за два роки силами молоді створити подібну паркову родзинку і в Хмельницькому, де буде можливість і посидіти, відповаючи духовно, і займатися спортом. Окрім того, він буде вирізнятися оригінальними дизайнерськими рішеннями. Тож сподіваюся, що молодь із задоволенням долучиться до нашої ініціативи, яку, до речі, підтримує і міська влада.

— Саме в молодіжному парку ви вирішили провести еко-фестиваль “Green Fest” до Дня молоді. Інтернетом шириться інформація, що він триватиме добу й буде відрізнятися від традиційних святкувань. Розкажи, будь ласка, чим саме.

— Почнемо з назви “Green Fest”, що в перекладі з англійської означає “Зелений фестиваль”. Молодь асоціюється з зеленою рослиною, яка ще не дозріла, а тільки проростає. Окрім того, фестиваль буде проходити в тому місці, де ми навесні заклали молодіжний парк разом із міським головою Сергієм Мельником. І тому одна з цілей “Green Fest” полягає в залученні молоді до створення цього парку. Ми хочемо зруйнувати комплекс неповноцінності, закладений у свідомості людей: вони не відчувають власної ваги у цьому світі, думають, що від них нічого не залежить. Насправді залежить дуже багато, наприклад, генеруючи і втілюючи подібні ідеї, створюючи парки, організовуючи фестивалі, ми здатні концептуально змінити навколишній світ.

А ще хочемо перетворити День молоді з простої дати в календарі на справжнє свято, на яке заслуговує власне сама молодь. Те, що наші ровесники бувають різними, не є секретом. Комусь цікаві концерт, вечірки, розваги, іншим — духов-ність та освіта, дехто захоплюється спортом. Тому все це ми поєднали в одному фестивалі, у програмі якого є більше тридцяти заходів різного характеру. І те, що “Green Fest” триватиме аж добу, правда.

— Які музичні гурти візьмуть участь у фесті та які тренінги зможуть відвідати молоді хмельничани?

— Ми прискіпливо відбирали виконавців. Будуть виступати різностильові гурти — “STANZA”, “Гравитация Марса”, “Чумацький Шлях”, “MUFFTRAIN”, кожен з яких має власну родзинку. Сподіваємося, що всім сподобається подібне поєднання різних стилів.

А проведенням тренінгів займатиметься організатор фестивалю “Бути живим” Леся Іващенко. Ми запросили кращих тренерів зі сфер бізнесу, духовності, сімейних стосунків, міжособистісних комунікацій. Адже обираємо саме ті теми, які можуть бути цікавими для молоді.

— Знаю, що однією з особливостей фестивалю повинен стати танцювальний флешмоб. Він зрежисований чи матиме спонтанний характер?

— Танцювальний флешмоб проходитиме після виступів музичних колективів і перед найкращими діджеями Хмельницького, які гратимуть електронну музику. Тому потрібно зробити так, щоб люди запалилися танцем, бо електронною музикою не можна насолоджуватися, стоячи на одному місці. Зараз ставимо танець із командами в гуманітарно-педагогічній академії, куди запрошуємо всіх зацікавлених у понеділок, середу, п’ятницю з 19.00 до 20.00. Хочемо створити відповідну атмосферу, задавати тон, щоб в єдиному танці злилася тисяча людей.

— Зараз, на жаль, невід’ємними атрибутами різноманітних молодіжних святкувань стають алкоголь, цигарки. На “Green Fest” ви будете якось із цим боротися?

— Наш фестиваль є екологічним, ми пропагуємо екологію свідомості. Принаймні, не будемо змушувати когось пити чи не пити, курити або не курити. Переконані, якщо вже шкодиш собі, то хоча б не шкодь людям власними шкідливими звичками. Якщо хочемо змінити молодь, ми повинні показати позитивний приклад, що можна провести час весело й корисно без вживання алкоголю чи куріння.

— Наскільки важко організовувати подібні заходи, шукати спонсорів, волонтерів?..

— Якщо є чітка мета й бажання щось змінити, все стає можливим. Тоді з’являються люди, які готові тебе підтримати.

Розмовляв Андрій ЯЩИШЕН
На фото: Степан Кушнір під час закладення молодіжного парку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *