Соціум

Мажорна тональність пленарного засідання

За традицією пленарних засідань, найбільша частина пунктів порядку денного сесії міської ради належить сфері землеустрою. Як правило, якщо в ході засідання й виникають певні дискусії, то вони стосуються саме цього блоку питань. Не стала винятком і двадцять п’ята сесія міськради, хоча дебати обранців лише проектами землеустрою не обмежувалися, не були вони позбавлені й деякої емоційної напруги та ознак міжфракційних суперечностей.

За традицією пленарних засідань, найбільша частина пунктів порядку денного сесії міської ради належить сфері землеустрою. Як правило, якщо в ході засідання й виникають певні дискусії, то вони стосуються саме цього блоку питань. Не стала винятком і двадцять п’ята сесія міськради, хоча дебати обранців лише проектами землеустрою не обмежувалися, не були вони позбавлені й деякої емоційної напруги та ознак міжфракційних суперечностей.

Так, наприклад, пропозиція фракції ВО “Свобода”, яку озвучив Віталій Діденко, щодо запровадження практики використання Прапора Європи при відзначенні державних та інших свят, була ухвалена, хоча й не одноголосно. А ось ініціатива регіоналів щодо змін регламенту міськради, зокрема про особисте голосування депутатом виключно персональною карткою і заборони голосування картками колег була фактично заблокована фракцією ВО “Батьківщини”, яка її не підтримала. Повторне голосування також не набрало необхідної кількості голосів. Натомість питання бюджетної площини будь-яких протиріч у депутатському середовищі не викликають. Практично без обговорення сесія затвердила звіт фінансового управління про виконання міського бюджету за перший квартал поточного року. За ним, приріст доходів бюджету склав 28,7% річних планових призначень, зокрема темп росту порівняно з аналогічним періодом минулого року сягнув 116,6%. Депутати погодилися також з пропозицією свого колеги В’ячеслава Мороза, голови постійної комісії з питань планування бюджету і фінансів щодо змін до бюджету міста, які стосувалися перерозподілу статей спеціального фонду на суму 1 871 100 гривень. За рахунок цих коштів, зокрема, збільшуються видатки на ремонт доріг, соціальний захист, охорону здоров’я, галузь культури і мистецтва (школи естетичного виховання дітей) тощо. Сесія одноголосно затвердила і звіт про використання коштів цільового фонду за перший квартал року.

Єдиним програмним документом, який розглянули депутати на цьому засіданні, була цільова програма “Культура міста Хмельницького” на 2013-2015 роки. Складається вона з дев’яти розділів, які визначають найближчі завдання галузі. Серед них створення галереї художньої майстерності, комунального підприємства “Центр масових заходів та фестивалів”, реорганізація кінотеатру імені Т.Г.Шевченка в Палац культури і кіно, реформування дитячої школи мистецтв у дитячу академію мистецтв, реорганізацію дитячої музичної школи №3 в дитячу школу мистецтв “Озерна” та інші заходи щодо розвитку професійного й аматорського мистецтва, реалізації культурних ініціатив громадських об’єднань і задоволення духовних потреб мешканців міста. Врахувавши деякі зауваження і пропозиції Олександра Симчишина та Людмили Бесєди, сесія представлений документ ухвалила.

Декілька проектів рішень стосувалися й галузі освіти. Так, депутати вирішили змінити назву спеціального навчально-виховного закладу “Школа-дитячий садок” для дітей з порушенням слуху на “Хмельницьку спеціальну загальноосвітню школу №33”. Нова назва передбачає розширення не лише функцій закладу, а й контингенту вихованців з іншими вадами здоров’я.

Інше рішення сесії пов’язане з практикою міської ради матеріального заохочення кращих працівників навчальних закладів міста. Нинішня сесія розглянула список претендентів на призначення персональних премій і затвердила його, додавши до нього за пропозицією Віктора Байдича вчителя історії та краєзнавства технологічного багатопрофільного ліцею Валерія Кундельського. Щоправда, у представленому списку залишається ще одне вакантне місце, відтак депутати протокольно доручили доопрацювати діюче положення про формування списку претендентів.

Неодмінна річ у проведенні пленарних засідань ради — розгляд місцевої ініціативи. Цього разу вона стосувалася конфлікту жителів будинку №61 на вулиці Купріна з ТОВ “СХУХІТ”, які поскаржилися на незручності через шкідливість виробництва цього підприємства, котре розташоване в їхньому будинку. Оскільки на всі зауваження та відповідні приписи санепідемслужби воно не реагує, сесія доручила управлінню комунального майна вжити невідкладних заходів з розірвання з ними договору оренди.

Комунального майна стосувалися й деякі інші рішення. Так, у безоплатне користування міська рада на певний термін передала нежитлові приміщення підприємству “Хмельницькліфт”, благодійному фонду “Небайдужі люди”, громадській організації “АГАПЕ” і колишньому підприємству “Індодяг”, яке змінило форму власності.

Схоже, може зрушити з місця і давня вже проблема, пов’язана з судовою тяганиною щодо подальшої долі колишнього кінотеатру “Мир”. Розглянувши пропозицію постійної комісії з питань приватизації та використання майна територіальної громади міста у зв’язку з недоцільністю передачі в оренду цього приміщення, враховуючи його аварійний стан, сесія вирішила продати його на аукціоні.

Останніми роками актуальною темою в місті стала проблема енергозбереження, зокрема утеплення фасадів багатоквартирних житлових будинків. Для впорядкування і вдосконалення процедури таких капітальних ремонтів був розроблений спеціальний документ, який передбачає порядок співфінансування виконання цих робіт співвласниками будинків і житлово-експлуатаційними організаціями.

Загальним інтересам міської громади були присвячені й проекти рішень щодо впорядкування деяких назв вулиць і проїздів та забезпечення безпеки руху на них. Так, депутати проголосували перейменування провулку Карла Маркса на провулок Йосипа Лапушкіна — проскурівчанина, Героя Радянського Союзу, який загинув у роки Великої Вітчизняної війни. Обговорили обранці й пропозицію перекриття виходу вулиці Герцена на Кам’янецьку, враховуючи наявність навколишніх регульованих пішохідних переходів. Єдиної думки вони однак не дійшли і остаточне рішення щодо цього відклали на доопрацювання.

Зате доцільним компромісом можна вважати встановлення пільги на сплату земельного податку об’єднанню “Південно-Західна залізниця”. Стосується воно 46 земельних ділянок, які використовують на території міста залізничники для своїх потреб. Взамін вони зобов’язуються відкрити нарешті Кам’янецький переїзд з відповідним його благоустроєм.

А ось інше питання, пов’язане з проектами землеустрою та оренди земельних ділянок, спричинило гострі й тривалі дебати. В його основі були взаємні претензії декількох підприємств: заводу “Полімер”, ВП “Зеніт”, ТОВ “Технопак”. У цьому конфлікті господарського характеру кожна сторона відстоює свої права на закріплені ділянки. Попередні спроби вирішити його за участю депутатських комісій успіху не мали, отож проблему змушена була розглядати сесія міської ради, яка й ухвалила відповідне рішення, котре має знівелювати конфліктну ситуацію.

Чималим виявився пакет питань, який виносився у розділ порядку денного “різне”. Одним із них як продовження розгляду проблеми підприємців у секторі “Бартер” комунального ринку “Ранковий”, було ухвалене звернення депутатів міської ради до Президента України, Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ.

Темою гострого обговорення була також ініціатива фракції ВО “Свобода” про здійснення перевірок усіх закладів громадського харчування щодо дотримання санітарного законодавства і притягнення до відповідальності посадових осіб Держсан-епідслужби. Заслухавши посадовців, які прояснили наявну ситуацію з їхніми правами у нинішній період, пов’язаний з реформуванням цього відомства, сесія проголосувала текст заяви міськради на адресу керівництва держави щодо необхідності врегулювання законодавчих неузгод-женостей.

Депутати також погодилися з пропозицією Олександра Симчишина створити спільну комісію міськради і УЖКГ, котра має вивчити ситуацію навколо конфлікту мешканців військового містечка в Раковому з будинкоуправлінням №2. А ось ініціативі Оксани Кольгофер у прийнятті заяви з засудженням законопроекту нардепів від ВО “Свобода” Фаріон-Михальчишина щодо заборони використання термінології “Велика Вітчизняна війна” не пощастило. Сесія її не підтримала, врахувавши контраргументи колег. Так, Віктор Байдич вважав, що це питання належить до компетенції науковців, а міський голова заявив, що міськраді не варто втягуватися у політичні розборки.

Заключною нотою пленарного засідання прозвучала подяка Наталії Романовської своєму колезі Руслану Афійчуку і народному депутату Сергію Лабазюку за обладнання кабінетів у поліклініці №2. Ця нота завершила мажорний початок сесії, коли Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній висловив подяку міському голові та депутатам міськради за активну підтримку духовного розвитку міста, а Олександру Кудінову він вручив орден Святого Рівноапостольно-го князя Володимира — як почесну відзнаку УПЦ КП за будівництво храмів різних конфесій.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *