Соціум

Мультфільми made in Хмельницький

Нині галузь кіновиробництва, як і виробництва анімаційних фільмів, в Україні потроху оговтується від шоку нефінансування та незатребуваності, виринає з небуття, втішаючи поціновувачів поодинокими художніми (більше — мистецькими) проектами. Звісно, говорити про справжній прорив на рівні держави ще зарано.

Нині галузь кіновиробництва, як і виробництва анімаційних фільмів, в Україні потроху оговтується від шоку нефінансування та незатребуваності, виринає з небуття, втішаючи поціновувачів поодинокими художніми (більше — мистецькими) проектами. Звісно, говорити про справжній прорив на рівні держави ще зарано.

А яку можна вести мову в цьому контексті щодо Хмельницького? Таки можна! І варто! Завдяки підтримці гранта Президента України для обдарованої молоді хмельничанка Алла Цюпак, більше відома саме як авторка і видавець, створила для дітей два анімаційні фільми виховного характеру. Робота над мульт-фільмами тривала майже рік, до творення пані Алла залучила когорту спеціалістів і ось днями презентувала результат для першокласників школи №18 м. Хмельницького. Дітки сприйняли мультики на “ура”! А я вирішила розпитати в Алли Цюпак про її захоплення анімацією.

— Пані Алло, найперше, вітаю з завершенням роботи і таким гарним результатом. А як виникла ідея, потреба зайнятися створенням мультфільмів?

— Напевне, як продовження моїх авторських книжок, зокрема казочок. Кожен автор прагне, аби його якомога більше читали. Як відомо, дітки не дуже полюбляють це робити, а ось дивитися мультики просто обожнюють. Звідси й народилась ідея розширювати горизонти власної творчості  в такий спосіб.

— А чому темою для отримання президентського гранта обрали саме мультфільми виховного характеру?

— Все просто: я — мама. Мені не завжди подобається те, що пропонують дітям дивитися по телевізору. Аби підказати для свого сина і для інших малят якісь прості з точки зору дорослої людини речі, але не зрозумілі в їхньому віці, я й закцентувала увагу на необхідності вести здоровий спосіб життя, не обманювати і вміти визнавати свої помилки. Звісно, усе це — на прикладі звіряток, просто і доступно для малечі.

— До створення анімаційних фільмів ви запросили низку спеціалістів і не тільки. Розкажіть про них.

— Основні творчі і технічні роботи згідно з умовами надання гранта я виконувала власноруч. Проте без помічників впоратися було б важко. Найперше — це художники Дмитро Гродський і Вікторія Щербина. Неабиякий шматок роботи — музичне і звукове оформлення: Олег Круторогий написав музику, а Сергій Грищук усе те професійно записав. Мультиплікаційних персонажів разом зі мною озвучили Оксана Радушинська, Надія Григорова, Людмила Журавель, Олег Круторогий, Сергій Грищук, школярі Денис Грищук, Андрій Круторогий та мій син Владомир Цюпак. Отака команда.

— Яка подальша доля мульт-фільмів? Хочеться, щоб їх побачила якомога  більша кількість дітей.

— Так, мені теж цього дуже хочеться. Більше того, я зобов’язана всіляко цьому посприяти — на таких умовах надавався грант Президента. Наразі DVD-диски з мультфільмами отримають усі державні телерадіокомпанії України. Разом з тим пишу листи-клопотання до обласних управлінь освіти з проханням включити перегляд моїх мультфільмів у програму позакласних виховних заходів. Обидва мультики легко знайти в мережі Інтернет через пошукову систему Google. Отож запрошую всіх дивитися і залишати свої відгуки у вигляді коментарів! Посилання для перегляду https://plus.google.com/u/0/112320719958124421570/videos, там можна подивитися й інші мультфільми власного виробництва.

На завершення зазначу, що обидва мультфільми Алли Цюпак “Чому звірята не хворіють?” і “Замазурена праця” лише за два дні набрали в мережі Інтернет більше сотні переглядів.

Оксана РАДУШИНСЬКА
На фото: кадр з мультфільму “Замазурена праця”
Фото Алли Цюпак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *