Соціум

Про особливі фактори депутатської діяльності

Одразу три депутати міської ради, які опікуються мікрорайоном Дубове, влаштували спільну звітну зустріч для своїх виборців: Станіслав Мельник, Анатолій Собко і Валерій Баклажко. Почути місцевих обранців та водночас поспілкуватися з ними в приміщенні ЖЕКу №5 зібралося чимало людей. Це, порівняно з деякими іншими районами міста, було показовим явищем, враховуючи розпал дачного сезону і традиційну малу активність громадян улітку. Втім показовими особливостями цієї зустрічі були й інші фактори, котрі варто додатково підкреслити. Але про них трохи згодом.

 

Одразу три депутати міської ради, які опікуються мікрорайоном Дубове, влаштували спільну звітну зустріч для своїх виборців: Станіслав Мельник, Анатолій Собко і Валерій Баклажко. Почути місцевих обранців та водночас поспілкуватися з ними в приміщенні ЖЕКу №5 зібралося чимало людей. Це, порівняно з деякими іншими районами міста, було показовим явищем, враховуючи розпал дачного сезону і традиційну малу активність громадян улітку. Втім показовими особливостями цієї зустрічі були й інші фактори, котрі варто додатково підкреслити. Але про них трохи згодом.

 

Початок звіту взяв на себе старший за віком Станіслав Мельник (фото 1), який був обраний на виборчому окрузі №20 — центральній частині мікрорайону. Власне, йому, мажоритарнику, були, як кажуть, і “карти в руки”. Натомість “карт” цих виявилося багато. Відзначивши певні складнощі з формуванням цьогорічного бюджету міста, які відповідно позначились і на забезпеченні фінансування всіх необхідних робіт в усіх районах міста, депутат однак підкреслив намагання комунальних служб якнайкраще виконати накази та звернення громадян. Особливої подяки, за його словами, заслуговує колектив ЖЕКу №5. Завдяки цим спільним зусиллям у минулому році вдалося, зокрема, здійснити поточний ремонт доріг на вулицях Толстого, Купріна, Васяніна і Городовікова, крім того, відремонтувати прибудинкову територію на вулиці Гастелла, 14. Значні обсяги робіт стосувалися відновлення нормального функціонування системи зливової каналізації. За ініціативи Станіслава Мельника, яку підтримало керівництво міста, дитячому садку “Капітошка” було виділено з міського бюджету 500 тисяч гривень, що дало змогу додатково відкрити ще дві групи.

Статистика особистого прийому громадян депутатом Мельником засвідчила торік понад 50 звернень мешканців мікрорайону. Втім це лише зареєстрована частка від тієї кількості людей, котрі зверталися до нього і за місцем його роботи на посаді заступника гендиректора ХМСТ “Кооператор”. Відмовлено у допомозі не було нікому: ні у плані матеріальному, ні у працевлаштуванні, ні у лікуванні, ні у влаштуванні дітей у дитсадки.

Особлива ж сторінка депутатської діяльності Станіслава Мельника — благодійність. Її добре знають численні громадські об’єднання та соціальні заклади: ветеранів, інвалідів, дитячих фондів, воїнів-афганців, спортсменів, аматорів культури тощо. Опікується він і місцевим НВК №2, допомагаючи в забезпеченні мультимедійною технікою та іншим обладнанням.

Практично в одній зв’язці з ним працює й Анатолій Собко (фото 2)— закріплений за виборчим округом №20 фракцією Партії регіонів. Як і Станіслава Мельника, його добре знають місцеві жителі за численні реалізовані власні ініціативи з соціально-культурного розвитку мікрорайону, конкретну допомогу людям, широку доброчинну діяльність. Депутатська активність Анатолія Собка тісно пов’язана з виконанням інших функцій — керівника міської організації Партії регіонів, зокрема, щодо реалізації проекту ПР “Добрі справи”, який спрямований на покращення умов життя громадян.

Добрі справи Анатолія Собка — це 198 письмових депутатських звернень і запитів до різних служб та інстанцій щодо надання матеріальної допомоги, ремонту житла, благоустрою території мікрорайону, асфальтування доріг. Основу цих листів склали звернення до нього людей і більшість з них торік та з початку нинішнього року вдалося виконати.

Це — благоустрій спортивно-ігрового майданчика “Іскорка”, ремонт десяти дитячих майданчиків на вулицях Гастелла і Гречка, місце відпочинку у дворах на вулиці Гастелла, ремонт у будинках, встановлення пандуса на Городовікова, 6/1 та багато іншого. Загалом те, що робилося впродовж двох останніх років у мікрорайоні з його благоустрою, — спільна заслуга тандему Мельник-Собко.

Як і його колега, Анатолій Собко широко відзначився благодійною діяльністю. Звітуючи перед виборцями, він скромно не наважився озвучити суму особистих коштів, витрачених на свої “Добрі справи” партійного проекту, але ми їх оприлюднюємо — понад 45 тисяч гривень. Вони пішли на організацію різних благодійних заходів, придбання інвалідних візків, видання поетичної збірки ветерана праці Станіслави Кваснівської, сприяння організації інвалідів, ветеранів, клубу “Бойова подруга”, матеріальна підтримка НВК №2 та багато іншого.

“На жаль, поки що не все із запланованого вдалося зробити, але докладатиму зусиль, щоб моє депутатське слово не розходилося з ділом”, — зазначив Анатолій Собко. Стосується це, зокрема, і спільної мети тандему: реалізувати ідею ветеранської організації мікрорайону щодо спорудження пам’ятника проскурівчанам, які загинули у боях Великої Вітчизняної війни. На черзі також ремонт покрівель, під’їздів і фасадів у будинках на вулиці Гастелла, подальший ремонт доріг.

Докладний звіт тандему Мельник-Собко у їхніх виборців викликав схвальну реакцію: як щедрими оплесками, так і словами вдячності. “Ще ніколи раніше у нас, завдяки вам, так чудово не відзначався День Перемоги”, “ви — наша надія і опора”, “спасибі міському голові за те, що у нас нині такі чудові депутати”, “щиро дякуємо за допомогу та увагу ветеранським організаціям ЖЕКів №№5 і 3, ветеранам 17-ї дивізії”, “завдяки вам ми відчули, що таке повага до людей з особливими потребами, низький вам уклін”, — так зворушливо, щиро казали в ході зустрічі дубівчани.

Свою частину вдячних слів і оплесків отримав і депутат від виборчого округу №16 Валерій Баклажко (фото 3), хоча це був його перший звіт у виконанні обов’язків народного обранця.

“Це мій рідний район, де я виріс і живу”, — визначив він свій зв’язок з проблемами та потребами округу. Вони, до речі, не прості, адже переважну більшість території округу складає приватний сектор з усіма своїми особливостями. Найбільші серед них, на думку депутата, це “дороги і комунальний сервіс”. Виходячи з цього, він і формував напрями своєї роботи разом з комунальними службами та ЖЕКом. Результатом спільних зусиль стали: капітальний ремонт доріг вулиць Мічуріна та Аеродромної, початок цих робіт на Раскової, поточний ремонт доріг на частині вулиць Купріна та Козацькій, асфальтування прибудинкових територій на Купріна, 57 та Раскової, 1. Крім того, були виконані необхідні обсяги робіт у системі зливової каналізації, облаштуванні двох автобусних зупинок на вулиці Купріна, освітленні провулку Лєскова, капітальному ремонті міської лазні №2, обрізці аварійних дерев на Кам’янецькій та Короленка.

Як директор ТОВ “УкрЕлком” Валерій Баклажко вважав своїм обов’язком і доброчинну діяльність. Так, узяв під опіку ЗОШ №18, будівництво дитячих майданчиків, підтримку ветеранів та людей з особливими потребами. Понад 76 звернень громадян депутату вдалося вирішити  на їхню користь. Допоміг і в реалізації місцевої ініціативи щодо заборони розміщення притулку для собак поблизу продовольчого ринку “Дубове”.

Розуміючи, що ефективною робота обранця може бути лише у співпраці з громадськими активістами, Валерій Баклажко налагодив її з місцевими квартальними комітетами. В ході звітної зустрічі він особисто їм подякував за взаєморозуміння і плідну спільну роботу. Орієнтирами ж на рік нинішній визначив подальший капітальний ремонт доріг на території округу, зокрема на вулиці Щедріна.

Тепер дещо про особливості деяких факторів, які визначають певною мірою депутатську діяльність нинішнього складу міської ради на виборчих округах. Обраний нею курс на акцент у благоустрої мікрорайонів міста, щоб вони не вирізнялися між собою комфортністю проживання, через брак бюджетних коштів, котрий пов’язаний як з загальною економічною ситуацією в державі, так і з недосконалістю законодавчого забезпечення системи місцевого самоврядування, не дозволяє реалізовувати його повноцінно. Відтак своє плече підставляють депутати-підприємці, а це свідчить про те, що підприємницьке середовище міста дбає не лише про власний бізнес. Отож виходить, що вибір хмельничан на користь його представників у формуванні міської ради є правильним. Причому партійна приналежність обранців стає лише корисною для міста, оскільки їхня особиста активність слугує не тільки міжпартійному суперництву, а й практичним інтересам міської громади. Це підтвердили і звіти депутатів у ЖЕКу №5, де Станіслав Мельник представляв інтере-си опозиційної УНП, а Валерій Баклажко і Анатолій Собко — провладної в державі ПР.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *