Соціум

Повернення додому Міртали Пилипенко

Творчість Міртали відома в Україні з 1991 року. Відтоді відбулося вісім її персональних виставок у різних містах. Також у восьми мистецьких та навчальних закладах зберігаються колекції скульптур, подарованих мисткинею Україні. Нещодавно мені пощастило познайомитися з однією з її колекцій, яка зберігається у Національному університеті “Острозька академія”. Знайомство з цими скульптурами справило на мене надзвичайно хвилююче враження.

Творчість Міртали відома в Україні з 1991 року. Відтоді відбулося вісім її персональних виставок у різних містах. Також у восьми мистецьких та навчальних закладах зберігаються колекції скульптур, подарованих мисткинею Україні. Нещодавно мені пощастило познайомитися з однією з її колекцій, яка зберігається у Національному університеті “Острозька академія”. Знайомство з цими скульптурами справило на мене надзвичайно хвилююче враження.

 

Хто ж ця мисткиня? Міртала та її старша сестра Ася Гумецька (професор Мічіганського університету) — доньки відомого в Україні письменника та громадського діяча, засновника Спілки селянських письменників “Плуг” Сергія Пилипенка і мемуаристки, перекладача, педагога Тетяни Кардиналовської. У 1933 році Сергій Пилипенко був заарештований як ворог народу. Тільки у 1998 році сім’я дізналася, що їх батько не був відправлений до Сибіру, а закатований у застінках НКВС у тому ж 1933-му. Його дружину Тетяну Кардиналовську з двома дітьми вислали за межі України. Вони оселилися в м. Калінін (нині Твер). Перед війною  нелегально повернулися в Україну, але під час окупації всі троє були вивезені як остарбайтери в Німеччину, звідки згодом емігрували до США.

Художню освіту Міртала отримала в школі мистецтв при Бостонському музеї мистецтв у класі скульптури. Після успішного закінчення навчання отримала стипендію на творче відрядження до Європи. У Парижі молода художниця вдосконалювала професіоналізм під керівництвом видатного скульптора Осипа Цадкіна. Далі — знову навчання в Америці в Тафтському університеті, після закінчення якого отримала звання бакалавра мистецтв і професійно зайнялася скульптурою, присвятивши їй уже понад 40 років свого творчого життя.

У царині скульптури Міртала пішла не торованим шляхом традиційної чи абстрактної скульптури, а віднайшла свій індивідуальний творчий почерк. За змістом це перш за все філософські теми. Бог та батьки наділили її творчим талантом, допитливість та шалена праця над собою дали багатогранну освіту в царині світової культури. Побувавши в Індії, перейнялася філософськими ідеями Сходу. Скульптури “Невідступне минуле”, “Шлях до себе”, “Еволюція”, “Вздовж четвертого виміру”, “Двоїстість буття” та інші присвячені філософським категоріям.

Наприкінці 1960-х несподівано до Міртали завітала й поетична муза. Вірші пише російською мовою. Перша збірка вийшла в 1972 році. У 1976-ому з’являється збірка “Райдужний міст” у перекладі на українську мову її сестри Асі Гумецької. Дотепер українською мовою вже видано три  збірки поезій Міртали Пилипенко.

Поетичні твори Міртали аналізували кілька десятків літературознавців трьома мовами. Всі одностайні в тому, що її поезія “по праву може бути зарахована до найкращих зразків філософської лірики”, — небезпідставно стверджує відомий американський славіст Д.Ляферр’єр.

Міртала — автор сценаріїв та режисер двох відеофільмів “Шлях людини” і “Мандали”, відеорядом яких є її скульптури, а звукорядом — вірші в авторському виконанні та нею ж підібрана світова класична та українська музика. Третій відеофільм — це документальне інтерв’ю “Поезія в бронзі” про творчий процес. Показ цих фільмів став подією у мистецькому житті Нью-Йорка та Філадельфії.

Та повернімося до Острога. Чимало закордонних українців виявляють бажання передати на Батьківщину результати своєї багатолітньої праці. Зробити це нелегко, з огляду на митні правила різних країн. Справою повернення скульптур Міртали Пилипенко опікувався Острозький інститут досліджень української діаспори. Як зауважила його керівник, професор Алла Атаманенко, представлені твори, хоч і народилися за межами України, але є свідченням повернення додому авторки.

На презентацію до Острога прибули кузина та племінник Міртали — скульпторка Роксолана Кардиналовська і журналіст Роман Маловський.

Через поважний вік Міртала Пилипенко не змогла  бути на презентації в Острозі, однак її присутність відчувалася в авторських творах та поезії…

Микола ШАФІНСЬКИЙ

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *