Без категорії

Завдання — готуватися до нового сезону

Одразу два важливі питання були запропоновані для розгляду учасникам розширеного засідання міськвиконкому: “Про підбиття підсумків фінансово-господарської діяльності підприємств, бюджетних установ та організацій, що належать до комунальної форми власності територіальної громади м. Хмельницького” та “Про підсумки роботи житлово-комунального господарства міста в осінньо-зимовий період 2012-2013 років та завдання на наступний осінньо-зимовий період”.

Одразу два важливі питання були запропоновані для розгляду учасникам розширеного засідання міськвиконкому: “Про підбиття підсумків фінансово-господарської діяльності підприємств, бюджетних установ та організацій, що належать до комунальної форми власності територіальної громади м. Хмельницького” та “Про підсумки роботи житлово-комунального господарства міста в осінньо-зимовий період 2012-2013 років та завдання на наступний осінньо-зимовий період”.

Детальний аналіз фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств за 2012 рік зробила директор департаменту економіки міської ради Олена Бохонська. Доповідачка констатувала, що минулого року комунальні підприємства міста отримали 36,2 млн. грн. прибутків (у 2011 році фінансовий результат був від’ємний: 33,6 млн. грн. збитків). Із загальної кількості підприємств 25 закінчили рік з прибутками у сумі понад 45 млн. тис. грн.; 10 підприємств спрацювали збитково: понад 9 млн. грн.; два підприємства мають нульовий результат. Показники фінансового результату в межах затвердженого фінансового плану виконали 20 комунальних підприємств, 17 мають результат гірший, ніж передбачалося. Загальний обсяг доходів комунальних підприємств у 2012 році склав 580,7 млн. грн. при планових 580,8 тис. грн., тобто маємо майже стовідсоткове виконання. Крім того, минулорічні доходи порівняно з фактичними показниками 2011 року зросли на 21,3%. Щодо загальних витрат підприємств міста у 2012 році, то вони становлять 54449,6 тис. грн., що на 6,3% більше, ніж у попередньому році, проте на 0,7% менше показників, передбачених фінансовими планами. Обсяг дебіторської заборгованості комунальних підприємств порівняно з початком 2012 року збільшився на 45,6% (на 21,1 млн. грн.) і станом на 1 січня цього року склав 67,4 млн. грн. Основною причиною суттєвого зростання дебіторської заборгованості є переплата податку на додану вартість підприємствам тепло-, водопостачання (всього на суму 14,8 млн. грн.) при отриманні субвенції з державного бюджету на погашення різниці в тарифах.

Кредиторська заборгованість станом на 1 січня 2013 року склала 78,1 млн. грн., що на 8,9% менше, ніж на початок 2012 року. Власний капітал комунальних підприємств порівняно з 2011-м збільшився на 4,8% (на 98,7 млн. грн.) і станом на 1 січня 2013 року склав 2 млрд. 151,1 млн. грн. Найбільші прибутки вдалося отримати МКП “Хмельницьктеплокомун-енерго” та КП “Південно-Західні тепломережі” (отримано з держбюджету субвенції на покриття різниці в тарифах за 2011-2012 роки). І все ж, незважаючи на позитивний фінансовий результат, негативним фактором залишається для теплопостачальних підприємств непокриття фактичних витрат діючими тарифами. За чотири місяці цього року розрахунки за газ по місту становлять 75,1% (у 2012-ому — 89%) — один з кращих результатів в Україні. Прибутково спрацювали КП “Хмельницькбудзамовник”, “Міськсвітло”, “Аварійно-технічне підприємство”, Міжлікарняна аптека “Лікфарм”. Позитивний фінансовий результат отримали також ЖЕКи: 143 тис. грн. прибутків. Стовідсотковий рівень оплати населення за спожиті послуги забезпечили ЖКК “Будівельник” та ЖЕК №1.

Начальник фінансового управління Наталя Степанова проаналізувала результати фінансово-господарської діяльності бюджетних установ Хмельницького, яким з міського  бюджету торік виділили 488,9 млн. грн., що на 19,3% більше, ніж у 2011 році: освіта отримала  майже 23 млн. грн.,  охорона здоров’я — майже 24 млн.грн.

Серед недоліків відзначалося, що в освітніх закладах мають місце факти неповної завантаженості педагогічних працівників за основним місцем роботи: кількість тих, хто працює в загальноосвітніх закладах на неповну ставку, становить 594 осіб або 17,3% загальної кількості працюючих (3437 осіб). Серед суттєвих недоліків у роботі загальноосвітніх закладів міста названо також погану заповнюваність шкільних приміщень, що впливає на здорожчання навчання школярів. Різниця, як виявилося, дуже суттєва, бо складає тисячі гривень, що витрачаються на надання освітніх послуг конкретному учню. Заступник начальника міського управління освіти Тетяна Дупляк аргументувала, що всі зауваження вже в роботі і керівники навчальних закладів їх вирішать.

Чимало питань були адресовані управлінню охорони здоров’я міста. Але наявність резервів вселяє надію щодо подальшого вдосконалення існуючої мережі закладів охорони здоров’я та оптимізації бюджетних видатків на їх утримання. Про це, зокрема, говорив начальник управління охорони здоров’я міста Михайло Василишин.

Про підсумки роботи житлово-комунального господарства міста в осінньо-зимовий період 2012-2013 років, завдання на наступний опалювальний сезон поінформував начальник управління ЖКГ Олександр Шаповал. Він повідомив, що до минулого опалювального сезону вдалося вчасно підготувати весь житловий фонд, який перебуває на обслуговуванні ЖЕКів №№1, 2, 3, 5, 6, 7, ЖКГ “Будівельник”, ТОВ “ЖЕО”, ОСББ та відомчих підприємств. ЖЕКи міста, КП “Хмельницьктеплокомун-енерго”, “Південно-Західні тепломережі” забезпечили надання якісних та безперебійних послуг з подачі тепла, гарячої та холодної води в опалювальний період. Практично нині вже розпочато підготовку до нового опалювального сезону, планується виконання робіт з капітального та поточного ремонтів житлових будинків, на що цьогоріч з міського бюджету виділили 4,07 млн. грн.

Міський голова Сергій Мельник попросив зафіксувати протокольно, що капітальний ремонт доріг має завершитися до 30 вересня, а поточний — до 1 липня. “Чим більше зможемо зробити планово, тим менше буде несподіванок і авралів”, — зауважив він. Також міський голова із задоволенням відзначив, що немає жодних зауважень до керівників комунальних підприємств “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі”, бо вони в опалювальний період працювали без збоїв. Сергій Мельник висловився також за потребу в ефективнішому використанні комунального майна, максимальній економії бюджетних коштів, покращенні показників фінансово-господарської діяльності підприємств, бюджетних установ та організацій.

Планами на ближчий період поділився керівник КП “Хмельницьк-водоканал” Віталій Кавун. Вжиті заходи, наголосив він, дали можливість зменшити втрати питної води при транспортуванні до споживачів та використання електроенергії. Підприємству належить ще більше зробити, але на сьогодні держава боргує за різницю в тарифах 42 мільйони гривень. На часі — модернізація головної насосної станції, що має п’яту категорію складності. Робочий проект уже виготовлено і незабаром відбудеться тендер. Серйозних змін потребують міські очисні споруди. Є такі, що чекають реконструкції, бо вже вичерпали свій резерв, деякі треба збудувати.

Детально проаналізував роботу відділу управління міським господарством його завідувач Олександр Івасюк. Він інформував, що за опалювальний період надійшло понад чотири тисячі звернень громадян. Їх кількість менша, ніж у попередні роки. Міський голова

Проект рішення з урахуванням пропозицій, висловлених під час обговорення, члени виконавчого комітету підтримали. Враховуючи наявність низки проблемних питань у роботі окремих комунальних підприємств й організацій, результати їх фінансово-господарської діяльності будуть додатково розглянуті за підсумками першого півріччя 2013 року.

Загалом на черговому засіданні виконавчого комітету розглянули 62 різнопланові питання, що стосуються життєдіяльності міста.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *