Соціум

Пам’яті жертв політичних репресій

Щороку напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій міський голова Сергій Мельник зустрічається з колишніми політв’язнями, репресованими та членами їхніх родин.

Щороку напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій міський голова Сергій Мельник зустрічається з колишніми політв’язнями, репресованими та членами їхніх родин.

“Ми вшановуємо пам’ять мільйонів загублених радянською тоталітарною машиною життів наших співвітчизників. Офіційно встановлено, що лише в Україні за період репресій та депортацій, що тривали протягом 1933-1951 років, постраждали майже три мільйони осіб. Було фізично знищено сотні тисяч наших співгромадян”, — нагадав міський голова. Він зауважив, що наше місто також відчуло на собі жорстокість сталінського режиму. Так, у Проскурові в 1935 році було ліквідовано Гречанську та Зарічанську польські сільради. У 1936-му зруйновано костьол святої Анни. 1937 року закрито і розграбовано собор Різдва Богородиці та єврейську синагогу.  1938 — закрито навіть цвинтарну церкву (на вулиці Кам’янецькій). У 1937-му на повну потужність запрацював маховик репресій проти громадян. Показовою стала “чистка” серед працівників механічного заводу ім. Куйбишева, коли в кінці 1937-го 1938 роках було репресовано 120 робітників та інженерно-технічного персоналу, зокрема й директора. 20-21 вересня 1938 року за рішенням “трійки” НКВС розстріляно 378 проскурівчан та жителів області нібито за участь у так званій “Польській організації військовій”. З них 64 мешканці станції Гречани. Всього за роки  сталінських репресій у Проскурові було розстріляно понад 12 тисяч проскурівчан та мешканців Проскурівського округу. Згодом майже всіх було реабілітовано.

Міська влада щороку дає надбавки до пенсії всім колишнім політв’язням та репресованим, нині таких 27 осіб.

На обслуговуванні в міському територіальному центрі соціального обслуговування перебувають три колишні політв’язні та репресовані, яким надаються необхідні послуги. Всі члени товариства безкоштовно отримують газету “Проскурів”. Обласному товариству політв’язнів і репресованих надається щорічна фінансова допомога для соціальної діяльності.

“Пам’ять про безневинно вбитих може бути найбільш дієвою запорукою того, що на нашій землі ніколи не буде повторення таких злочинів. В іншому випадку ми ніколи не будемо мати тієї України, за яку боролися і полягли мільйони українців”, — наголосив міський голова. Він висловив вдячність усім учасникам зустрічі за те, що сприяють збереженню історичної пам’яті, запевнив їх, що міська влада й надалі дбатиме про людей, які пережили жах репресій, а також побажав всім міцного здоров’я, родинного затишку, благополуччя й довгих років активного життя.

Про жахливі часи тоталітарного режиму та його безчинства поділився й заступник голови обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих Віталій Губенко.

Пам’ять про закатованих тоталітарним режимом учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання. Невеличкий концерт учасникам зустрічі подарували учні та викладачі мистецьких навчальних закладів міста. На згадку про зустріч учасники сфотографуватися з міським головою, а також отримали матеріальну допомогу, продуктовий набір та квіти.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *