Соціум

День без роботи роком стає

 

Це українське прислів’я  яскраво ілюструє нинішню ситуацію у Верховній Раді. І ось так, влаштовуючи бійки, блокуючи трибуну, висуваючи одне одному нереальні вимоги, українські депутати день за днем гальмують розвиток України. Схоже, що багато хто з депутатів просто забув, для чого вони були обрані українським народом.

Це українське прислів’я  яскраво ілюструє нинішню ситуацію у Верховній Раді. І ось так, влаштовуючи бійки, блокуючи трибуну, висуваючи одне одному нереальні вимоги, українські депутати день за днем гальмують розвиток України. Схоже, що багато хто з депутатів просто забув, для чого вони були обрані українським народом.

Більшість громадян навіть не здогадується, якою небезпечною є парламентська бездіяльність і наскільки важливим — питання сплати та розподілу податків. Але саме до податків у народних депутатів руки не доходять. Зокрема, вони ніяк не можуть (або не хочуть?) примусити олігархів розщедритись і платити податки не на сонячному Кіпрі, підтримуючи економіку острова, а вдома, в Україні. Для цього треба прийняти запропонований Міністерством доходів і зборів законопроект про трансфертне ціноутворення.

Трансфертне ціноутворення — це реалізація товарів і послуг взаємозалежними (пов’язаними) особами за внутрішньофірмовими, відмінними від ринкових цінами. Ця схема дозволяє перерозподіляти прибуток в країни з нижчим оподаткуванням (на той же Кіпр, наприклад) і платити податки вже там. Інакше кажучи, це ефективна схема мінімізації податків, що сплачуються. За оцінками фахівців, таким чином з України в офшори щороку виводиться до десяти мільярдів доларів. Зрозуміло, що ці гроші дуже допомогли б країні.

Якщо Верховна Рада схвалить законопроект про трансфертне ціноутворення, виводити кошти в офшори буде  складніше. Але патова ситуація, що склалася в парламенті VII скликання, коли опозиція не дозволяє приймати закони, спонукає сумніватися в тому, що депутати звернуть нарешті увагу на цю важливу для економіки (отож і для соціальної сфери) проблему.

Не знаходять парламентарії часу і для розгляду урядового законопроекту, ухвалення якого дозволило б ліквідувати тіньовий сектор економіки. Пропоновані урядом заходи полягають у розширенні шкали прибуткового податку (багаті повинні платити більше) і зниженні ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) до 15%.

Нині ставка ЄСВ, яку сплачує роботодавець, становить 34,7-49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва. До цього потрібно додати вирахування податку на доходи фізичних осіб, ставка якого 15-17%. Якщо врахувати, що ще 2,6-6,1% утримується безпосередньо з зарплати працівника у вигляді соціального внеску, то виходить, що на різноманітні податки може піти до 73% зарплати. Це і змушує роботодавців платити “в конверті”.

“Платимо лише частину зарплати “по-білому”, а частину — “в конверті”. А що робити? Така економічна необхідність, адже ніхто не хоче прогоріти. Хоча всі розуміють, що це, зрештою, неправильно, і завдає шкоди як працівникові, так і загалом економіці країни”, — стверджує хмельницький підприємець Валерій. За його словами, він готовий підтримати запропоновані урядом заходи щодо виведення зарплат з тіні, якщо вони будуть реалістичними. Але чи затвердять ці заходи народні депутати Валерій сумнівається: “Вони там, здається, про щось інше думають, а про нас забули”.

Щодо найманих працівників, то їм не доводиться вибирати: “білу” зар-плату отримувати чи “в конверті”. Ситуація в економіці така, що головне питання — це наявність роботи, а не спосіб отримання винагороди. “Я не можу сказати роботодавцю: плати мені “білу” зарплату. Він відповість: не подобається, шукай собі іншу роботу, — каже продавець овочевого кіоску Галина. — Я й сама розумію, що господар платить так, як може. Але турбує й те, що пенсія в мене буде копійчана. Держава мала б навести порядок, але для неї то справа десята”.

Це, звичайно, не зовсім так. У Кабміні розроблено концепцію виведення зарплат українців з тіні, курирує її перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. Фахівці та представники бізнесу вважають пропозиції уряду про зниження податкового тиску цілком розумними. Звичайно, зниження ЄСВ тягне за собою певні ризики. Податківці вважають, що у разі зменшення ЄСВ до 15% бюджет Пенсійного фонду (саме туди надходить збір) втратить понад 90 мільярдів гривень, тобто майже половину своїх доходів. Чи є вихід? Сергій Арбузов переконаний, що є. При швидкому зниженні податкового тиску на фонд оплати праці кількість платників ЄСВ повинна різко зрости (бізнес почне виходити з тіні). Крім того, зробить свою справу перегляд податкових пільг і контроль за трансфертними цінами великого бізнесу. Все це в комплексі дозволить вирішити проблему, вважають в уряді. Якщо тільки “політика” не завадить.

Уряд закликає парламентські політичні сили нарешті знайти компроміс і відновити роботу Верховної Ради. Адже стабільна робота парламенту та ухвалення необхідних законів надзвичайно важливі для розвитку нашої держави. Маємо надію, що здоровий глузд та розум все ж таки переможуть.

М.ШЕВЧУК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *