Соціум

Конфлікт у театрі ускладнюється…

Здавалося б, з озвученням, зокрема в нашій газеті, подробиць конфліктної ситуації в облмуздрамтеатрі ім. М.Старицького тут мав би настати на певний час своєрідний мораторій між конфліктуючими сторонами. І насамперед з боку директора цієї установи П.І.Данчука, який, власне, спричинився до появи цього конфлікту і мав би принаймні дочекатися остаточної оцінки своїх дій з боку керівників тих же облуправління культури, облради, облдержадміністрації та, зрештою, і Хмельницького міськрайонного суду, де розглядається небезвідома справа, фігурантами якої є він сам, наша газета та її автор, відомий український письменник Броніслав Грищук. Проте…

Здавалося б, з озвученням, зокрема в нашій газеті, подробиць конфліктної ситуації в облмуздрамтеатрі ім. М.Старицького тут мав би настати на певний час своєрідний мораторій між конфліктуючими сторонами. І насамперед з боку директора цієї установи П.І.Данчука, який, власне, спричинився до появи цього конфлікту і мав би принаймні дочекатися остаточної оцінки своїх дій з боку керівників тих же облуправління культури, облради, облдержадміністрації та, зрештою, і Хмельницького міськрайонного суду, де розглядається небезвідома справа, фігурантами якої є він сам, наша газета та її автор, відомий український письменник Броніслав Грищук. Проте, як засвідчують нові факти, що є дотичними до цього конфлікту, пан Данчук далі продовжує нагнітання цієї конфліктної ситуації.

Досить сказати, що він, за нашою інформацією, відмовився допустити в театр перевірку з цих питань з боку федерації профспілок області, міського управління праці та соціального захисту населення. Дивує тут не менше й позиція керівництва облуправління культури, де чомусь не квапляться з відповідями з приводу цих питань вже й в облпрокуратуру. Про перебіг та результати так званої недавньої атестації в театрі ми вже писали, а буквально нещодавно там з’явився наказ директора, яким порушено відповідні норми щодо обов’язкового медичного огляду працівників, зокрема провідних акторів, яким згідно з цим документом слід підтвердити, зокрема, відсутність у них, даруйте, гінекологічних захворювань, що не могло не викликати обурення в колективі.

Додамо, що минулої п’ятниці таки відбулося друге засідання міськ-районного суду у справі позову П.І.Данчука до газети “Проскурів” та письменника Броніслава Грищука. Представник позивача, адвокат П.С.Шкуратов у зв’язку з тим, що угоду про захист прав позивача ним було чомусь підписано лише у день цього засідання, клопотався в суді про перенесення слухання справи. Проте на клопотання редактора “Проскурова” Богдана Теленька суд продовжив слухання, взявши до відома свідчення запрошених свідків, акторів театру О.І.Топоринського, Р.В.Бортнічук, С.К.Бортнічука, Л.С.Курманової, В.І.Рєзнік. Завважимо, що всі свідки підтримали критичні зауваження на адресу театру та його директора, висловлені Броніславом Грищуком у статті “Бравурна музика на “цвинтарі Мельпомени”. Щоправда, кожен з них додав у свідченнях і свої гострі й принципові оцінки ситуації в театрі та протизаконним діям його директора, про що, нагадаємо, частково вже йшлося в зверненні їх ініціативної групи до керівництва області, яке було опубліковане в нашій газеті…

І ще одна свіжа новина з театру, де ряд провідних акторів, зокрема заслужена артистка України Лариса Курманова, оголосили протестне голодування проти протиправних дій директора цієї установи. А нам цікаво було б дізнатися якнайшвидше, які ще аргументи та факти потрібно нам опублікувати, щоб керівництво області усвідомило, що конфлікт у нашому обласному академічному муздрамтеатрі має під собою принципове підґрунтя і вже давно вийшов за рамки цього колективу?..

В.СІВАЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *