Соціум

Алла Бруснічкіна: “Чорнобильці — герої України, а не соціально вразливі верстви”

Голова міського добровільного товариства інвалідів “Спілка інвалідів Чорнобиля” занепокоєна тим, що держава замість шани до подвигу ліквідаторів аварії на ЧАЕС перетворила  їх на жебраків і вважає тягарем для державного бюджету.

Голова міського добровільного товариства інвалідів “Спілка інвалідів Чорнобиля” занепокоєна тим, що держава замість шани до подвигу ліквідаторів аварії на ЧАЕС перетворила  їх на жебраків і вважає тягарем для державного бюджету.

“Ми, чорнобильці, вимагаємо не пенсій, а дотримання чинного законодавства”, — наголошує передусім Алла Бруснічкіна (на фото).  Сьогодні рятівники країни від атомного лиха, аби вижити, змушені мало не навколішках випрошувати те, що належить їм за законом, і шукати захисту від своєї ж держави в європейському суді. Законодавство про соціальний захист чорнобильців зведено нанівець хитромудрими  постановами, розпорядженнями, підзаконними актами. Виплати  чорнобильцям нині проводяться у “ручному режимі”:  куди і скільки спрямовувати коштів вирішує уряд за залишковим принципом.

У товаристві інвалідів-чорнобильців, започаткованому 22 роки тому, — 730 мешканців міста, які втратили здоров’я внаслідок аварії на ЧАЕС. Алла Бруснічкіна очолює організацію півтора десятка років, а тому знає кожного з них. “Смертність інвалідів-чорнобильців збільшується, інвалідність —  також, люди з другої і навіть третьої категорій переходять у першу”, — стверджує Алла Миколаївна.

Лікування — головна стаття витрат інвалідів-чорнобильців.  А мінімальна чорнобильська пенсія нині складає 894 гривні. Максимум, на що може розраховувати інвалід-чорнобилець першої категорії і першої групи інвалідності, — пенсія у розмірі 10 мінімальних зарплат. Але ж держава її не виплачує, прикрившись сумнівними постановами і підзаконними актами. “Де і хто отримує оті славнозвісні 30 тисяч  “чорнобильських?” — обурюється голова інвалідського товариства. Допомога держави, як мовиться, менше найменшої. Алла Бруснічкіна наводить приклад: лише 2700 гривень виділяється на місяць  на ліки для міської поліклініки №2,  а там на обліку — понад півтисячі постраждалих від аварії. От і рахуйте скільки на кожного… Путівка на санаторне лікування — раз на п’ять років, часто у санаторій десь на Донеччині чи Харківщині. На забезпечення пільговою автівкою інваліду треба чекати… 45 років. Навіть щоб добитися статусу постраждалого від аварії і мати право бодай на оту декларовану державою підтримку, доведеться зібрати купу довідок, довести зв’язок захворювання з наслідками  вибуху на ЧАЕС. Чи не найважче долати цей паперово-чиновницький марафон вдовам чорнобильців.

“Складається враження, що таке перешкоджання умисне”, — ділиться спостереженнями Алла Бруснічкіна і зазначає, що попри це посвідчення ліквідатора чи постраждалого від аварії  вдається придбати тим, хто й близько не був у чорнобильській зоні.

Своїм ставленням до ліквідаторів аварії на ЧАЕС держава демонструє, що герої їй не потрібні. “З таким ставленням керівництва країни — тільки на Бога надія”, — каже Алла Миколаївна. Але рук у товаристві інвалідів-чорнобильців не опускають і спільними зусиллями намагаються підтримати одне одного: тут надають юридичну допомогу, консультації, шукають спонсорів для матеріальної підтримки інвалідів, організації заходів. Принагідно Алла Бруснічкіна  зауважує, що з міською владою у товариства інвалідів склалися гарні стосунки ще з часів головування містом Михайла Чекмана. Міський голова Сергій Мельник розуміє, що чорнобильцям не прожити  на ті копійки, що виділяє держава, а тому намагається завжди їх підтримати.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *