Соціум

Говорили про новий Кримінально-процесуальний кодекс в університеті “Україна”

У Хмельницькому інституті соціальних технологій університету “Україна” кафедра правознавства провела міжвузівський науково-практичний семінар “Практичні аспекти застосування положень Кримінально-процесуального кодексу України”.

У Хмельницькому інституті соціальних технологій університету “Україна” кафедра правознавства провела міжвузівський науково-практичний семінар “Практичні аспекти застосування положень Кримінально-процесуального кодексу України”.

Організаторами семінару виступили ХІСТ ВМУРоЛ “Україна”, Хмельницький університет управління та права та міський відділ міліції.

На думку його учасників, прийняття нової редакції КПК України назрівало давно, але на рішучий крок у влади постійно не вистачало політичної волі. Щоб його зробити, потрібно було цілих 15 років — саме стільки часу пройшло з тих пір, як, приєднуючись до Ради Європи, Україна зобов’язалася реформувати кримінальне судочинство. Тож ухвалення нового КПК вітали не тільки в Україні, а й в ЄС. Позитивно оцінив документ і Президент України, заявивши, що це — історичний крок до побудови демократичної держави. Щоправда, незважаючи на, в цілому, позитивні оцінки, новий КПК викликає дискусії і серед політиків, і серед юристів.

У роботі семінару взяли участь професорсько-викладацький склад інституту, студенти напряму підготовки “Правознавство”, а також запрошені гості та приватні адвокати міста.

Виступи учасників торкалися важливих аспектів кримінально-процесуального законодавства, зокрема: відповідності окремих норм КПК реаліям сьогодення, кримінального процесу в історичному розрізі — від “Руської правди” до Судових статутів 1864 року, актуальних проблем застосування запобіжних заходів за новим КПК, захисту у кримінальному процесі, показань з чужих слів як доказу у кримінальному провадженні, деяких особливостей доказування за новим КПК України, процесуальних рішень у кримінальному провадженні як юридичних фактів у цивільних правовідносинах, особливостей правового статусу суб’єктів кримінального провадження та інших проблемних аспектів.

Результатом проведення семінару стало поглиблення концептуальних засад кримінально-процесуального законодавства в контексті застосування положень нового КПК тощо.

Вл. інф.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *