Соціум

Закінчилась зима — мерщій до школи!

 

У місті триває набір учнів до перших класівВ якому віці йти до школи?

 

У місті триває набір учнів до перших класівВ якому віці йти до школи?

Запитання лише на перший погляд риторичне, і кожен, не вагаючись, дасть на нього відповідь: звичайно, у шість років. Та варто завітати до будь-якого дитсадка у групу дошкільнят, й одразу стає очевидним: діти хоч і однолітки, та по-різному виконують завдання, мають різну фізичну витривалість. Комусь із батьків здається, що його круть-верть вже “засидівся” у дошкільному закладі і хоч сьогодні залюбки піде за шкільну парту, а хтось переймається, чи зможе його дитя витримати 35-хвилинний урок у першому класі.

Законодавством про початкову освіту вікові рамки для першачків окреслені наступним чином. До школи не може бути зарахована дитина, молодша п’яти років восьми місяців. А от що стосується верхньої вікової межі, то тут слід звернути увагу на положення, яке дозволяє перебування у дитячих садочках дітей семирічного віку. Отже, головним критерієм залишається, власне, готовність дитини до навчання, і з п’яти років восьми місяців до семирічного віку вона має сісти за шкільну лаву, якщо немає заперечень лікарів з приводу стану здоров’я.

Зверніть увагу! Для дітей з вадами фізичного розвитку створено особливі навчальні заклади, у Хмельницькому їх чотири: для дітей з вадами слуху, опорно-рухового апарату, із серцевими захворюваннями та вадами розумового розвит-ку. Прийом до таких спеціальних та загальноосвітніх шкіл відбувається виключно на підставі рішення медичної комісії, і саме лікарі порадять вам у якому віці краще віддавати до першого класу дитину з особливими потребами.

Розподіл — територіальний

Якщо у родині є дитина дошкільного віку, то, напевно, вам уже довелося мати справу з так званим переписом “дошкільного населення” вашого мікрорайону, який щорічно проводять освітяни. Подобається це батькам чи ні, та все ж до першого класу загальноосвітнього навчального закладу (крім спеціалізованих) зараховують дітей, які постійно проживають на закріпленій за школою території.

Часто це положення викликає внутрішній протест батьків, адже десь там, у центральній частині міста, функціонують середні навчальні заклади на кшталт колегіуму чи ліцею. І багаточисельні порадники із кола знайомих рекомендують віддати дитину виключно туди. Ви маєте право вільного вибору навчального закладу. Ліцеї, колегіуми   дійсно  не мають територіальної прив’язки і до них можуть вступати діти з усього міста. Але, жодним чином не піддаючи сумнівам репутацію центральних хмельницьких шкіл, все ж варто сказати: навчальна програма у початкових школах міста практично однакова. А от поради щодо обрання навчального закладу чи першого вчителя можуть виявитися суб’єктивною думкою, особистими враженнями ваших друзів чи знайомих: те, що викликає захоплення у них, може бути неприйнятним для вашої дитини.

“Найкраща початкова школа та, що найближча”, — підказує здоровий глузд. Тому що ви не будете возити дитину до початкового навчального закладу переповненим міським транспортом усі чотири роки, колись цей шлях сину чи доньці доведеться долати самостійно. А це додатковий час, зіпсовані нерви і настрій, сніданки похапцем і, як наслідок, негативне ставлення дитини до навчання.

Зверніть увагу! Щодо термінів подачі документів, то у Хмельницькому зарахування дітей до першого класу фактично відбувається вже з початку календарного року. І хоч триватиме процес прийому першачків до 30 серпня, все ж у міському управлінні освіти радять не зволікати, адже є чітко визначені норми щодо кількості дітей у класі загальноосвітньої школи — це 30 учнів.

Дошкільна освіта: бажано, але … не обов’язково

Діти п’ятого року життя мають бути охоплені дошкільною освітою, адже саме перебування у дитячому садочку допомагає їм підготуватися до навчання в першому класі — як психологічно, так і в плані розумового розвитку, а згодом легше адаптуватися до навчання в школі, колективного життя. Освітяни наголошують, що дошкільна освіта це передусім розвиток дитини, її соціалізація, а не вміння читати, писати чи рахувати, що є безпосередньо завданням школи. Дошкільну підготовку можна отримувати різним чином. Окрім дитсадків, це можуть бути групи розвитку “Малюк” при Палаці творчості дітей та юнацтва, також є прогулянкові групи, групи вихідного дня. Але якщо ваш син чи донька нічого з перерахованого не відвідували, то це не може бути перешкодою у зарахуванні до першого класу. Відтак і жодних документів про дошкільну освіту при вступі до школи у батьків дитини не вимагатимуть.

До речі
Часто трапляється, що налякані розмовами про складність навчальної програми у першому класі батьки починають водити дітей на різноманітні приватні підготовчі курси. Що стосується останніх, то управління освіти до них дотичності не має, а навчальні програми у таких закладах розробляються самостійно. Рішення про відвідування дошкільнятами приватних підготовчих курсів, як і, власне, занять з репетиторами, батьки приймають на власний розсуд.

Які вступні іспити до першого класу?

У міському управлінні освіти були відверто здивовані таким запитанням, тому що ніяких іспитів до першого класу бути не може! “Аби віддати дитину в перший клас загальноосвітньої школи, потрібні лише заява батьків, копія свідоцтва про народження та довідка про стан здоров’я дитини, — наголосила у розмові заступник начальника управління освіти Тетяна Дупляк. — Дитина йде до початкової школи, щоб саме там навчитися читати, писати, рахувати, а отже, цими навичками маленький претендент на початкову освіту може не володіти і це не стане на заваді до вступу до школи”. Тим більше є незаконною перевірка цих навичок дитини у співбесіді і відмова у прийомі “не читаючого” до початкового навчального закладу.

А от що визначають при співбесіді, то це готовність і ставлення до школи, вміння дитини орієнтуватись у навколишньому світі, спілкуватися з однолітками, самостійність та ініціативність. Також у майбутнього першачка мають бути належного рівня пам’ять, уява, увага та мовлення.

Важливо знати! Співбесіда проходить лише в присутності батьків і триває до 30 хвилин. Проводити співбесіду мають шкільний психолог та вчитель. Таке перше знайомство також допоможе педагогам визначити індивідуальні особливості дитини, аби врахувати їх у подальшому навчанні та вихованні.

Конкурсний відбір — лише для спеціалізованих шкіл

Для спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням окремих предметів, наприклад, іноземної мови, діти все ж таки проходять випробування. Згідно з роз’ясненнями Міністерства освіти і науки, вони не пов’язані зі знанням тієї ж іноземної мови чи іншої дисципліни, а конкурсний відбір стосується передусім рівня розвитку дитини та її готовності до навчання з підвищеним навантаженням. Крім того, це можуть бути психологічні тести на рівень інтелекту. Загальна тривалість таких випробувань також обмежується часом — не більше 30 хвилин. Правила прийому розробляються педагогічною радою навчального закладу і затверджуються управлінням освіти, відтак батьки можуть документально ознайомитися з умовами вступу до обраної спеціалізованої школи. Крім того, навчальний заклад визначає і затверджує терміни проведення конкурсних випробувань. Зателефонувавши чи завітавши до школи, ви можете дізнатися про час і дату проведення конкурсу. Аналогічні вимоги при вступі і до окремих спеціалізованих класів, що існують у низці шкіл міста. Власне, спеціалізованих навчальних закладів у місті Хмельницькому чотири: ЗОШ №1 (вул. Примакова, 2, тел.: 65-85-26, 65-51-64), ЗОШ №6 (пров. Володимирський, 12, тел.: 65-80-78, 65-50-76), ЗОШ №19 (вул. Кам’янецька, 164, тел. 2-38-26), спеціалізована школа І ступеня №30 (просп. Миру, 76/6, тел. 63-22-66).

Отже, тільки у цих чотирьох навчальних закладах міста прийом дітей до першого класу відбувається на основі конкурсного відбору.

Чи візьмуть до школи без щеплень?

Якщо позиція освітян щодо щеплень однозначна: незважаючи проведено вакцинацію чи ні, або проведено частково, дитина, яка досягла належного віку, має право і повинна навчатися у школі, то позиція медиків має певні застереження. “Є календар щеплень, і загалом щеплення обов’язкові, — стверджує головний педіатр міста Ірина Кондратюк. — Але сьогодні не всім дітям їх зроблено: в одних випадках з медичних показань, іноді від щеплень відмовляються батьки. Коли мова заходить про вступ до початкової школи, то нещеплені діти можуть відвідувати навчальний заклад. Але у міжепідемічний період”.

Іншими словами, вашого малюка без щеплень до школи візьмуть. Але навчання доведеться тимчасово переривати, як тільки в школі трапиться випадок захворювання, наприклад, на кір, краснуху чи дифтерію.

Дізнайтеся більше

Із законодавством, що регулює прийом і навчання дітей у початковій школі, можна ознайомитись у розділі “Початкова школа” на офіційному сайті управління освіти міської ради education.km.ua. Також на сайті ви можете взяти участь в опитуванні, що проводиться з метою вивчення проблем, які виникають у батьків майбутніх першокласників при виборі школи та першого вчителя.

Підготовлено за сприяння заступника начальника управління освіти Хмельницької міської ради Тетяни ДУПЛЯК та методиста науково-методичного центру управління освіти Оксани РОМАНІВ
Фото з архіву редакції

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *