Соціум

Співробітництво Хмельницького й Твері розшириться

З 14 до 17 березня в столиці Верхньоволжя проходила міжнародна зустріч у рамках розвит-ку побратимських відносин між містами Твер і Хмельницький.

З 14 до 17 березня в столиці Верхньоволжя проходила міжнародна зустріч у рамках розвит-ку побратимських відносин між містами Твер і Хмельницький.

Очолювала хмельницьку делегацію заступник начальника управління освіти Тетяна Дупляк, яка поділилася яскравими враженнями. “Згідно з угодами, укладеними в 2008 році, передбачається розширення наших двосторонніх контактів у різних сферах і напрямках, зокрема й у галузі освіти. Вважаю, що поїздка була продуктивною. У ході зустрічі підписано договори про співробітництво між середньою школою №38 міста Твер та навчально-виховним об’єднанням №5 міста Хмельницького, а також двома вищими навчальними закладами — Тверським інститутом екології та права й Хмельницькою гуманітарно-педагогічною академією. Також досягнуто домовленостей між науковцями про те, що наукові видання українського та російського вузів друкуватимуть праці колег, а також проведуть спільні міжнародні наукові конференції. Найближча в часі відбудеться вже в травні у нашому обласному центрі.

Відвідини нашою делегацією СШ №38, спілкування з російськими педагогами тільки переконали нас у тому, що маємо безліч напрямків, в яких можемо спільно працювати. Щодо змісту навчання, то і у нас, і у росіян наразі проходить реформування освіти. Колеги розповіли, що з 2013 року в Росії введено нові шкільні стандарти початкової освіти. Педагоги налаштовують учнів на активну форму здобуття знань. Вчителі початкової школи апробують надпредметний курс “Світ діяльності”. Це актуальний, сучасний навчальний курс, який сприяє підвищенню мотивації дітей до самостійного усвідомленого навчання, створює умови для відкриття дитиною секретів успішного навчання. Ще одним напрямком майбутньої спільної діяльності може стати патріотичне виховання школярів, зокрема, вшанування пам’яті ветеранів Великої Вітчизняної війни, визволителів Твері та Хмельницького. Після відвідин шкільного музею слави ми вирішили обмінюватися документальними матеріалами часів Великої Вітчизняної війни, що проходила на території наших держав. Виявом зближення та зміцнення дружніх стосунків наших міст стане також обмін культурними надбаннями. За попередньою домовленістю прийматимемо колег з СШ №38 наприкінці вересня цього року. Також обговорили можливість обмінюватися не тільки педагогами, а й учнями, які проживатимуть у родинах.

 

Для нас, хмельничан, цей візит до Твері особливий тим, що проходив під час Фестивалю української культури “Україна співає”, присвяченому 199-й річниці з дня народження Тараса Шевченка. Фестиваль організовується вдев’яте, його ініціатором є місцева українська громада “Світанок”, яку об’єднує Світлана Томашевська. Традиційно на фестивалі виступають художні та фольклорні колективи з різних міст Росії. Тригодинне дійство справило на нас дуже гарне враження. Було навіть відчуття, що ми перебуваємо вдома, в Україні. На сцені виступали найкращі читці поезії Шевченка, які незабаром представлятимуть Твер у Москві. Ми переглянули та насолодилися 40-хвилинною інсценізацією фрагментів твору Нечуя-Левицького “Кайдашева сім’я”. Щорічний фестиваль “Україна співає”, як нам розповіли, з нетерпінням чекають не тільки вихідці з України, які тут проживають, а й росіяни, бо приходять, аби насолодитися українською піснею та словом, а також поспілкуватися. Я думаю, це красномовно свідчить про те, що нашим народам дуже потрібне таке спілкування, аби знати традиції й культуру одне одного. На якусь мить я навіть задумалася, хто з нас більший патріот України: ми — на своїй землі чи українці, які проживають на території сусідньої держави, але серцем і помислами з землею свого коріння?!

У будинку культури “Хімволокно” ми познайомилися з виставкою декоративно-прикладного мистецтва тверських українців, що була представлена вишивкою, українським одягом, українською національною кухнею, а також розпродажем української літератури та фотовиставкою “Слов’янські наспіви”. Крім основної програми, було передбачено ознайомлення нашої делегації з історичними пам’ятками Твері та сучасним містом. На шляху додому господарі організували для нас також оглядову екскурсію в Москві”.

Підготувала Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *