Соціум

І в комунальників свято

Напередодні професійного свята працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення, яке країна відзначає у третю неділю березня, у приміщенні Хмельницького обласного музично-драматичного театру відбулося вшанування працівників житлово-комунальної галузі обласного центру.

Напередодні професійного свята працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення, яке країна відзначає у третю неділю березня, у приміщенні Хмельницького обласного музично-драматичного театру відбулося вшанування працівників житлово-комунальної галузі обласного центру.

Злагоджена та якісна робота майже п’яти тисяч працівників житлово-комунального господарства міста забезпечує життєво необхідні потреби понад 200 тисяч хмельничан. Без них в оселях міських жителів не було б зручностей та комфорту, до яких ми звикли і без яких не уявляємо свого побуту. Разом з тим комунальна сфера — одна з найскладніших галузей. Роками тут накопичувалися проблеми, вирішення яких давно вимагає реформування ключової для життєзабезпечення суспільства галузі, яке обов’язково підвищить якість житлово-комунальних послуг. Та поки відбудуться кардинальні зміни, мине не один рік. Тим часом навіть пересічні громадяни не можуть не помічати успіхів у житлово-комунальній сфері нашого міста, які маємо вже сьогодні. Хмельницький чистий та охайний, повністю освітлений у вечірній час, щорічно проводяться планові ремонти покрівель та під’їздів (зменшилася кількість скарг), благоустрій та озеленення, встановлюються й облаштовуються дитячі та спортивні майданчики, лавки, урни, покращується транспортне обслуговування, тепло- та водопостачання. За 2012 рік відремонтовано 70 тисяч квадратних метрів асфальтобетонного покриття вулиць міста, зокрема шляхопровід на вулиці Західно-Окружній вартістю понад три мільйони гривень; 37 житлових будинків та 317 під’їздів, виконано асфальтування 52 прибудинкових територій, відновлено 20 дитячих та два спортивні майданчики, створено 16 нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. У двотрубному режимі працює 10 км Чернелівського водогону.

У Хмельницькому сім років підряд практично немає проблем з опаленням житла та подачею гарячої води. Два підприємства обслуговують 56 котелень, 75 центральних теплових пунктів, 11 когенераційних установок, 303,2 км теплових мереж у двотрубному вимірі, загальна опалювальна площа становить 4,58 млн. кв. м. Показники роботи комунальних теплопостачальних підприємств “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі” є зразком для колективів інших міст. Завдяки впровадженню енерго-ефективних заходів, підприємствам вдалося зменшити використання паливно-енергетичних ресурсів — найвагомішої частини тарифу. Вартість 1 Гкал. тепла та кубометру води є одними з найнижчих в Україні. Залишаються одними з найнижчих серед обласних центрів і тарифи на житлово-комунальні послуги. За підсумками минулого року теплопостачальники вибороли першість в Україні (кожен у своїй підгрупі) й отримали дипломи переможців.

Останнім часом, завдяки ефективним заходам з реконструкції та модернізації на КП “Хмельницькводоканал”, вдалося суттєво покращити водопостачання та водовідведення. Про ці та інші зміни в роботі комунальних підприємств міста говорили на урочистому засіданні міський голова Сергій Мельник та начальник управління ЖКГ Олександр Шаповал. Міський голова поділився також планами на поточний рік. Зокрема, він зазначив, що в цьогорічному бюджеті міста закладено 4 млн. 200 тис. грн. на модернізацію технологічного обладнання головної каналізаційно-насосної станції. В планах — будівництво станції підсилення тиску холодної води у мікрорайоні Лезневе. Виділено 4 млн. грн. для продовження реконструкції тепломережі до мікрорайону Озерна. Місто робить ставку на зміцнення матеріальної бази комунальних підприємств. Заплановано закупити два нові сміттєвози (1,3 млн. грн.), бульдозер (1,1 млн. грн.) та 280 нових євроконтейнерів (965 тис. грн.) для КП “Спецкомунтранс”. Нову техніку отримає підприємство по ремонту та експлуатації доріг: виділено кошти на придбання двох дорожніх машин, двох снігоочисників, навантажувача (3 млн. грн.). Також заплановано придбати три прибиральні машини для СКП “Хмельницька міська ритуальна служба” та КП по зеленому будівництву і благоустрою міста. З казни міста виділено 3,7 млн. грн. для придбання у цьому році двох тролейбусів, а за умови державного співфінансування буде придбано три нові тролейбуси. Міський голова щиро подякував керівникам комунальних підприємств, трудовим колективам, які працюють на благо громади міста, створюють зручності в будинках хмельничан. Понад 40 працівників житлово-комунальної галузі отримали відзнаки та подарунки з рук міського голови. З професійним святом міських комунальників також привітали начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Петро Махнюк та голова обласної профспілки працівників ЖКГ Микола Шафінський. Вони подякували працівникам житлово-комунальної сфери за їх труд та вручили відзнаки Хмельницької ОДА, президії профспілок галузі в області. Гарним подарунком для учасників урочистостей стали виступи митців.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *