Соціум

Голова ОДА прозвітував про три роки своєї діяльності

“Влада в області діє ефективно, вона максимально наближена до людей, ми не ділимо проблеми на малі чи великі, хоча їх у нас більш, ніж достатньо”, — заявив журналістам голова обласної державної адміністрації Василь Ядуха на прес-конференції, яка мала характер підсумкової за три роки його діяльності на посаді.

“Влада в області діє ефективно, вона максимально наближена до людей, ми не ділимо проблеми на малі чи великі, хоча їх у нас більш, ніж достатньо”, — заявив журналістам голова обласної державної адміністрації Василь Ядуха на прес-конференції, яка мала характер підсумкової за три роки його діяльності на посаді.

Підтвердженням ефективності своєї діяльності була докладна статистична довідка щодо соціально-економічного  і культурного розвитку Хмельниччини за 2010-2012 роки. За нею слідувало, що за цей період виробництво валової продукції сільського господарства мало приріст на третину, вдвічі зросли виплати за один пай, середня зарплата на селі збільшилась у півтора  раза. Ціни на 18 з 23 соціально важливих продуктів є нижчими за середні в державі, а на соціальний хліб — найнижчими серед сусідніх регіонів.

У промисловості краю зберігається тенденція зростання обсягів виробництва проти падіння до 76,4% у 2009 році. Торік середня зарплата у промисловому секторі сягнула 3363 гривень. У будівництві нині працює майже 95% підприємств, щорічно збільшується кількість введеного в експлуатацію житла.

Чималими за представленою статистикою є досягнення практично в усіх сферах життєдіяльності області, зокрема на 44% скоротилася заборгованість з виплати зарплат, середній розмір пенсій збільшився на 411 гривень, “фактично створено 15 тисяч нових робочих місць”, власні надходження до обласного бюджету зросли на 700 мільйонів гривень.

Ці результати, за словами Василя Ядухи, відповідають політиці Президента України  Віктора Януковича, завдяки чому “Україна рухається уперед”. Він відзначив правильність і своєчасність реформ в освіті та медицині, де вони здійснюються “лише за схваленням місцевих громад”.

“Для мене було особливо важливим, щоб з нами рахувалися на всіх рівнях влади, — підкреслив Василь Ядуха. — Невдовзі Хмельниччина буде представлена  в Брюсселі зі своїми інвестиційними проектами, а з Московською областю вже реалізується величезний інвестиційний проект у сумі 2,5 мільярда гривень у Сатанові”.

Водночас очільник краю зазначив, що новітні виклики в економіці змушують оновлювати керівні кадри. “Нові кадри підготувати не легко, “відбувальщина” у нас не проходить, але дехто вже вичерпав свій потенціал”, — сказав він і проінформував про заміну найближчим часом шести голів райдержадміністрацій. Натомість він заперечив прояви будь-яких утисків до посадовців з опозиції. “Ніхто не заважає, не утискує і не знімає з посади керівників у Славуті, Нетішині, Старокостянтинові. Хоча там є безліч проблем, ми вирішуємо їх спільно, — наголосив Василь Ядуха, — не так, як це робиться на Тернопільшині чи Львівщині”.

Василь Ядуха відповів і на багато запитань від представників ЗМІ. Так, щодо ситуації навколо Хмельницького хлібозаводу він заявив, що “якби не втручання обласної влади, її силових дій, котрі їй непритаманні, підприємство було б закрите через банкрутство”. Щодо прохання подолян відновити зупинки поїздів на Кам’янецькому переїзді в обласному центрі, голова ОДА пояснив: “Якщо до нас з цього приводу буде офіційний лист від міської влади, це питання ми вирішуватимемо з керівництвом залізниці — на тимчасовий період”. Підтвердив він і плани щодо співфінансування разом з державою продовження будівництва другої черги Чернелівського водогону. Впевнений Василь Ядуха і у потребі професійного футбольного клубу в місті Хмельницькому, хоча “фінансова його підтримка з бюджету області неможлива як приватній структурі”. Однак нині триває пошук спонсорів для його утримання, зокрема, народний депутат Сергій Лабазюк узявся за оплату ліцензії клубу для виступу в професійній лізі.

Серед головних невирішених проблем в області голова ОДА вважає тіньовий бізнес і легалізацію зарплати. “Сьогодні влада готова заплющити очі на деякі порушення в малому і середньому бізнесі, аби підприємці його легалізували та виплачували зарплату своїм працівникам офіційно, а не в конвертах”, — підкреслив Василь Ядуха. Завершуючи спілкування з журналістами, він висловив подяку подолянам “за розуміння дій влади та їхню підтримку”.

Володимир РАЗУВАЄВ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *