Соціум

Улюблений “Спалах” — нові зірки, нові перемоги

 

Хореографічні композиції зразкового художнього аматорського колективу України танцювального ансамблю “Спалах”, відомого не лише на Хмельниччині, в Україні, а й далеко за їх межами, залюбки можна переглядати як невеличкі замальовки: яскраві, емоційні та змістовні. Вражає все: і теми найрізноманітніші, і виконавська майстерність, але найбільше — особлива одухотвореність юних танцівників, енергія та запал, які незримо передаються від виконавців до глядачів.

 

 

Хореографічні композиції зразкового художнього аматорського колективу України танцювального ансамблю “Спалах”, відомого не лише на Хмельниччині, в Україні, а й далеко за їх межами, залюбки можна переглядати як невеличкі замальовки: яскраві, емоційні та змістовні. Вражає все: і теми найрізноманітніші, і виконавська майстерність, але найбільше — особлива одухотвореність юних танцівників, енергія та запал, які незримо передаються від виконавців до глядачів.

 

Минулий рік був надзвичайно щедрим на нагороди, які вибороли вихованці цього танцювального колективу. Вже на фініші 2012 року колектив побував у Рівному на відкритому чемпіонаті України з сучасних танців та взяв участь у Всеукраїнському конкурсі з вокалу та хореографії “Естрадна прем’єр-ліга”. Хмельничани у відбіркових турах участі не брали, бо чемпіонське звання дозволяло вступати в боротьбу аж у фінальній частині. 180 танцівників “Спалаху” (весь склад ансамблю) з’явилися на рівненській сцені у найвідповідальніший момент (усі фінальні змагання транслюються в прямому ефірі на каналах багатьох країн світу) змагання за звання переможців. У цій битві брали участь 64 колективи-учасники. Вперше на таких відповідальних змаганнях виступали найменшенькі танцівники — група Олексія Коневеги з композицією “Земля в ілюмінаторі”. Крім цієї, на суд високоповажного журі були запропоновані ще п’ять композицій: “Барбарики”, “Трави росяні”, “Стиляги”, “Повний автобус Буратін” та “Євро-2012”. Публіка надзвичайно тепло сприймала виступи хмельничан, шаленими оплесками підтримувала їх танцювальний драйв. Тож і цього разу “спалахівчани” не підвели ні тренерів, ні батьків, ні своє місто, захистивши вчетверте звання чемпіонів України та завоювавши звання “Кращий хореографічний колектив України”. Приємною новиною стало присвоєння Павлу Коневезі звання “Кращий хореограф України” та нагородження його МР3-плеєром.

 

У грудні минулого року ансамбль “Спалах” з хореографічною композицією “Стиляги” разом з 19 іншими танцювальними колективами виступав на столичній сцені. Цього разу в скриньці досягнень було звання чемпіона світу та нагорода гран-прі за номер.

Десятий ювілейний Міжнародний дитячий фестиваль “Світ талантів”, що також відбувся в грудні 2012 року, покликав до Київського національного академічного театру оперети майже 600 обдарованих дітей з Білорусі, Молдови, Вірменії, Росії та нашої рідної України. Фестиваль пройшов за підтримки Міжнародної громадської організації “Жінка ІІІ тисячоліття”. Яскраве, барвисте шоу назавжди запам’яталось учасникам, а також усім присутнім у залі. Тривалі оплески супроводжували кожен виступ юних учасників. Як завжди, цікавинкою фестивалю став конкурс “Шоу краси”. Перемоги прагли до 40 юних красунь. Оцінювало ж їх професійне журі: співголови — народні артисти України Олександр Злотник та Олексій Богданович, члени журі — відомі представники української та зарубіжної творчої інтелігенції, меценати, ЗМІ. Суддівська рада вирішила надати титул кожній учасниці. В цьому конкурсі третьою “Віце-міс світу” стала десятирічна хмельничанка Жанна Карвацька, яка виграла в регіональному конкурсі “Пан і панночка Подолянчики”, стала першою “Панночкою Подоляночкою” й отримала сертифікат на участь у фешн-шоу краси. Дівчинка підкорила журі вже під час відбіркового туру у півфінал. “Вельмишановне журі! — безбоязно звернулася вона. — Дехто з вас мене знає. Знає, що я — солістка ансамблю “Спалах” (колектив уже виступав на “Світі талантів” минулого року і став золотим призером). Зараз я хочу показати, чого навчилася за рік”. І сіла на шпагат. “Я б вам ще показала сальто на одній руці, — продовжила вона, — але я в сукні, тож не можу”. Віршовану розповідь допомогла їй створити художній керівник ансамблю Дарія Коневега.

У змаганні вокалістів першу премію здобула одинадцятирічна Анастасія Заграй, другу — восьмирічна Анастасія Микитюк (вихованки Хмельницької дитячої школи мистецтв, викладач Лідія Євгеньєва). А “Спалаху” дісталася перша премія.

Гарні перемоги привезли вихованці танцювального колективу з все-українського конкурсу, що проходив у Житомирі. Майстерно виконані хореографічні композиції були удостоєні гран-прі. Тріо вокалістів у складі Христини Мазур, Аліни Михайлової та Вікторії Гнатюк посіло почесне перше місця. Вихованка Дарії Коневеги Тетяна Данильців здобула гран-прі. Таку ж нагороду отримали вихованки Лідії Євгеньєвої Аня Синюк та Олександра Наумова з Хмельницької дитячої школи мистецтв. Фото юних співачок прикрашатимуть цьогорічний календар “Найвидатніші діти України”.

Сьогодні юні танцівники-“спала-хівчани” ретельно готують нову концертну програму, шліфують танцювальні рухи та шиють костюми. Мають запрошення в Болгарію на фестиваль, а також на мистецький захід у Чехію. В квітні вже вкотре братимуть участь у Міжнародному дитячому фестивалі “Світ талантів”. Готуються дуже відповідально, адже серед нагород переможцям буде даровано відпочинок у “Молодій гвардії” та “Артеку”. Не так давно у танцювальному колективі дізналися, що братимуть участь у проекті “Ми за здоровий спосіб життя” в рамках Загальнодержавної цільової соціальної програми, що передбачає тур Україною в червні-липні цього року.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту також поклало на ансамбль відповідальність започаткувати в Хмельницькому Всеукраїнський фестиваль “Спалах зірок”, що охопить різні види мистецтва: хореографію, вокал, художнє слово і т.д. Планується, що проходитиме він у декілька турів також у сусідніх містах — Вінниці й Тернополі. Але найближча дата — щорічний традиційний звітний концерт ансамблю — подарунок усім щирим шанувальникам, для яких готують новий репертуар.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *