Соціум

Нев’янучі квіти Інни Єрмакової

 

Ще сніги на вулицях не розтанули, а у музеї-студії фотомистецтва розквітли квіти, щоправда, на світлинах. Десятки натюрмортів з тюльпанів і ромашок, котиків і підсніжників, троянд і соняшників привезла до нашого міста голова Луганської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Інна Єрмакова.

 

Ще сніги на вулицях не розтанули, а у музеї-студії фотомистецтва розквітли квіти, щоправда, на світлинах. Десятки натюрмортів з тюльпанів і ромашок, котиків і підсніжників, троянд і соняшників привезла до нашого міста голова Луганської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Інна Єрмакова.

 

Про значення квітів у світі існує ціла наука, кожна квітка створює особливий настрій, символізує різні емоції. Доповнивши композиції елементами декору, авторка світлин додала їм ще більшого змісту. Наприклад, фото “Листування”, де на сторінках книги сплять ще зовсім свіжі квіти, жовті — символ розлуки, певно, з тією людиною, котрій авторка писала свої листи.

До фотографування Інна Єрмакова прийшла в особливо важкий період життя і, щоб зовсім не опускати руки, взялася за фотоапарат, який подарував чоловік. Як не дивно, фотографувала  вдома. Справжньою фотостудією спершу для неї була домашня кухня. “Знала, що професіонали вміють працювати з відтінками. Взявши до рук звичайного ліхтарика, почала грати зі світлом і тінню, компонуючи натюрморти. Тоді зрозуміла, що домашня фотографія — набагато складніше, ніж роботи на відкритих просторах, коли пейзажі, світло компонує сама природа”, — ділиться авторка.

Підкорити світло і тінь пані Інні таки вдалося, багатьом її роботам змісту додавали саме колір і  світло. На фоні інших соковитоколірних світлин робота “Втома” виділяється особливо, пастельний відтінок букета змарнілого рум’янку не у вишуканій вазі, а у звичайному глечику — асоціація з нерадісним періодом людського життя.

Коли минає одне, народжується інше, — каже букет двох білих тюльпанів, один із яких уже втратив пелюстки, а інший лише розквітає. Білий колір тюльпанів — символ чистоти, ніжності, мрій, тому й назвала авторка свій твір  “Народження нової мрії”.

Крім лірики, не бракує у дотепних авторських світлинах й гумору. Провокує на усмішку  робота “Наливне 2”, де лише два компоненти натюрморту: яблуко і пляшка прозорого напою — наливне на смак кожного глядача.

Інні Єрмаковій вдається додати сучасним елементам світлин своєрідного старовинного шарму або оживити ще прабабусині речі. Свіжий ковток життя вдихає її самовар: обкладений овочами, ніби знову головує на кухні. А звичайні сучасні рушники і дерев’яний гребінець на фоні букета дрібних троянд здаються королівськими.

Талант авторки й у тому, що одні елементи натюрмортів на різних світлинах несуть зовсім іншу естетичну суть.

Окрім улюбленого, Інна Єрмакова знімає і в інших жанрах: пейзаж, портрет… Але натюрморт вважає незаслужено закритикованим, її обо-в’язок —  відстояти його мистецьку цінність. Привезла до Хмельницького лише частину своїх робіт, має їх до двох сотень, дарує рідним, близьким. Каже, для їх створення використовує, що під руку потрапить: від старих зношених чобіт до посуду.

Роботи авторки — тонке, художнє бачення звичних речей, вони — сфотографовані картини. Ще в дитинстві авторка хотіла стати художником, от тільки нинішній її мистецький інструмент не пензель, а фотоапарат.

Побачив красу світлин авторки не тільки Хмельницький, а й Київ, Ялта…

Гарні враження отримали не тільки відвідувачі виставки, а й сама авторка, приїхавши у наше місто. Зізнається, що не скрізь є ентузіасти, спроможні створити музей-студію фотомистецтва, згуртувати в ньому стільки молодих і досвідчених фотолюбителів. Після його відвідин в Інни Єрмакової народилося бажання привезти сюди своїх студентів, бо  викладає художню фотографію у Луганській академії культури та мистецтв.

З мистецькими успіхами, приїздом до нашого міста привітали авторку керуюча справами міськвиконкому Людмила Черевченко, провідні митці краю.

Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *