Соціум

Багатогранність творчості Миколи Мельничука

Сьогодні в Хмельницькому обласному художньому музеї відкривається виставка члена Національної спілки художників України, народного майстра декоративно-прикладного мистецтва Миколи Мельничука.

Сьогодні в Хмельницькому обласному художньому музеї відкривається виставка члена Національної спілки художників України, народного майстра декоративно-прикладного мистецтва Миколи Мельничука.

Художник народився 28 січня 1948 року у селі Семиреньки на Старокостянтинівщині. Спеціальну художню освіту отримав заочно у Московському народному університеті мистецтв ім. Н.Крупської. Практично опановувати професію став на Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті.

Твори декоративно-прикладного мистецтва, зокрема різьба по дереву, а також графіка Миколи Мельничука неодноразово виставлялися на різноманітних виставках. Багато часу приділив він і створенню малих скульптурних форм,  декілька їх зразків демонструються на виставці. Ще одна складова його творчого доробку — оздоблення церков. Свій перший іконостас Микола Леонтійович виконав для храму на Старокостянтинівщині, надалі працював над повним п’ятиярусним іконостасом  для церкви Іова Почаївського, що на Озерній, храмом Параскеви у мікрорайоні Книжківці та багатьма іншими. Деякі з цих робіт представлені в чільній експозиції у вигляді фото.

Важливе місце у його творчості належить графіці. Роботи, виконані в різних техніках, пройняті сповідальною філософією автора та насичені символами, покликаними заволодіти увагою глядача, змусити його замислитись над сенсом життя. Жанри та сюжети цих аркушів різноманітні: тут і пейзажі, і символічні композиції, й абстракції.

Щодо творчої манери, то вона повністю віддзеркалює характер художника. Більшість робіт створено  швидким, сміливим, впевненим штрихом олівця, адже саме цей інструмент здатен миттєво зафіксувати задум художника, втілити потрібні образи та настрої. Помітним темпераментом вирізняються і малюнки пастеллю. Незважаючи на ніжність і м’якість цієї техніки, твори художника не позбавлені різких ліній та насичених кольорів. Застосовані прийоми по-особливому передають пережиті емоції, проникливість та співпереживання митця.

Здається, Микола Мельничук визначився з траєкторією мистецького шляху. Поціновувачі його творчості сподіваються на нові як споглядальні, медитативні графічні твори, так і на сповнені філософських роздумів композиції.

Дарина НІНЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *