Соціум

Місто з новим бюджетом і рухом уперед

Остання у 2012 році сесія міської ради відбулась у позачерговому форматі. За три дні до Нового року депутатам вдалося прийняти бюджет міста і забезпечити функціонування сфер його життєдіяльності. Підготовча робота з його розробки була надзвичайно напруженою, адже бюджет області був затверджений сесією обласної ради лише 20 грудня. Відтак на підготовку проекту міської скарбниці залишався практично один тиждень до кінця року.

Остання у 2012 році сесія міської ради відбулась у позачерговому форматі. За три дні до Нового року депутатам вдалося прийняти бюджет міста і забезпечити функціонування сфер його життєдіяльності. Підготовча робота з його розробки була надзвичайно напруженою, адже бюджет області був затверджений сесією обласної ради лише 20 грудня. Відтак на підготовку проекту міської скарбниці залишався практично один тиждень до кінця року.

У представленому депутатам документі загальний обсяг доходів бюджету міста встановлюється у сумі майже 982 мільйони гривень (торік він складав на момент прийняття 878 мільйонів). Значну частину доходів складатимуть субвенція з державного бюджету — 292 мільйони (торік вона сягала 238 мільйонів), дотація вирівнювання — 124,3 мільйона (торік 148 мільйонів) і дотація на покращення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення — понад 1,3 мільйона.

Загальний фонд бюджету запланований у сумі майже 845 мільйонів гривень (торік планувалося 760 мільйонів), спеціальний фонд — 137 мільйонів (торік 117 мільйонів), з яких субвенція з державного бюджету — 15 мільйонів (торік було 13,9 мільйона).

Відповідно обсяг видатків дорівнюватиме запланованим доходам — 982 мільйони. При цьому в статтях видатків враховане збільшення розміру мінімальної заробітної плати і вартості енергоносіїв. Встановлений і перелік захищених статей: оплата праці працівників бюджетної сфери, нарахування на зарплату, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв і соціальне забезпечення.

Власні доходи бюджету міста прогнозуються в сумі 689,9 мільйона гривень (торік — 639,9 мільйона), де найбільша частка належатиме податку з доходів фізичних осіб та податку з громадян — 348,8 мільйона (торік — 306 мільйонів).

Порівняно з плановими розрахунками фінансування галузей у 2012 році новий бюджет має певні відмінності. Так, у нинішньому році на освіту передбачається 328,8 мільйона гривень (торік — 295), на охорону здоров’я — 165,6 мільйона (торік — 169,9, зменшення через передачу в обласну власність станції швидкої допомоги), на соціальний захист і соціальне забезпечення — 15 мільйонів (торік — 12,7), на житлово-комунальне господарство — 29,6 мільйона (торік — 29,4), культуру і мистецтво — 31,6 мільйона (торік — 28,9), фізичну культуру і спорт — 7,9 (торік — 7,4), будівництво — 7,8 мільйона (торік — 752 тисячі). Видатки на засоби масової інформації: газету “Проскурів” і ТРК “Місто” залишаються на рівні минулого року — 980 тисяч гривень.

Збільшені цифри видатків однак мають застереження. Представляючи депутатам проект бюджету, начальник фінансового управління міської ради Наталія Степанова зазначила, що бюджет на 2013 рік кращий, ніж попередній, але може бути невиконаний, оскільки доведені прогнозні розрахунки власних доходів міста Міністерством фінансів є завищеними. Відповідно цей дефіцит доведеться чимось перекривати, зокрема збільшенням коефіцієнту плати на землю та запровадженням інших механізмів та нових джерел надходжень.

Цього разу, розглядаючи проект нового бюджету, сесії довелося порушити встановлену традицію з паралельного звіту про виконання бюджету попереднього року. Через затримки з прийняттям держбюджету і бюджету області, розробка проекту міської скарбниці проходила у стислому режимі, отож бюджетний звіт і Програму економічного та соціального розвитку міста на 2013 рік депутати затверджуватимуть на лютневій сесії. Поки що вони були ознайомлені лише з деякими прогнозними показниками. Так, передбачається, що індекс споживчих цін у нинішньому році складе 104,8%, валовий регіональний продукт зросте до рівня 105,5%, а середня заробітна плата в бюджетній сфері становитиме 2225,6 гривні (торік було 2132,1).

Якогось детального обговорення представленого проекту бюджету депутатами не відбулось, лише Михайло Василишин висловив свою незгоду як начальник управління охорони здоров’я з деякими змінами у попередньому варіанті, внесеними на засіданні виконкому. Зокрема, вони стосувалися фінансування стоматполіклініки та міської лікарні. Свою позицію на користь стоматполіклініки він аргументував власною відповідальністю і готовністю подати у відставку за умов своєї неправоти. Рішучість колеги депутати підтримали, проголосувавши його пропозицію. Міський голова Сергій Мельник щодо цього зауважив, що рішення начальника управління про відставку буде враховане, якщо при розгляді його розрахунків з фінансування стоматполіклініки виявиться їхня неправомірність. “Розробляючи проект нового бюджету, ми керувалися тим, що всі мають бути в рівних умовах”, — сказав він. За пропозицією Володимира Швеця, всі додаткові зміни до бюджетного розпису, з якими виступатимуть головні розпорядники коштів, мають попередньо обов’язково обговорюватися на засіданнях постійних комісій міської ради.

Проект бюджету на 2013 рік сесія прийняла більшістю голосів. Проти виступила лише депутатська група ВО “Свобода”. Як пояснив позицію своїх колег Олександр Симчишин, відмова від голосування не означає опозиційності до рішення міської ради. Таким чином свободівці в усіх регіонах України протестують проти обмеження прав органів місцевого самоврядування самим формувати свої бюджети без надмірної централізації цього процесу з боку держави. Він запропонував підготувати звернення Хмельницької міської ради до депутатів Верховної Ради щодо необхідності відповідних змін у законодавстві про місцеве самоврядування. Відгук на цю пропозицію знайшовся одразу: новообраний народний депутат України на виборчому окрузі №188 Сергій Лабазюк, який вперше взяв участь у пленарному засіданні, висловив готовність плідно співпрацювати як з міським головою, так і з будь-яким депутатом міської ради, незалежно від політичної приналежності. Сергій Мельник відповідно подякував за таку готовність й одразу звернувся щодо допомоги у продовженні фінансування державою будівництва другої черги Чернелівського водогону.

Завершуючи роботу 22-ї позачергової сесії, міський голова висловив подяку депутатам міської ради за конкретну роботу як на виборчих округах, так і в сесійній залі. “Рік новий має бути рухом уперед для всіх нас”, — сказав він.

Володимир РАЗУВАЄВ
На фото: вітання в сесійній залі депутатам від Хмельницького академічного муніципального камерного хору

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *