Соціум

Щоб взаємини ЗМІ та правоохоронців стали тіснішими

Якщо журналістів називають четвертою владою, то їх діяльності ніхто не повинен заважати. Бо хто, як не представник ЗМІ, розкаже правду, змусить громадськість замислитись над проблемою, спонукатиме до дій?!

Якщо журналістів називають четвертою владою, то їх діяльності ніхто не повинен заважати. Бо хто, як не представник ЗМІ, розкаже правду, змусить громадськість замислитись над проблемою, спонукатиме до дій?!

Темі “Сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ” присвячувався семінар, котрий відбувся днями у Зарічанському відділку міліції в рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Захід об’єднав представників ЗМІ з різних куточків України, міліцейських прес-служб та ОБСЄ.

Одним із нагальних питань обговорення стала саме компетентність журналіста-криміналіста. Як зазначила одна з тренерів проекту Вікторія Сюмар, часто автор не оперує правильними визначеннями злочинів, приписуючи людині те, чого вона не скоїла. Для вирішення цієї проблеми запропонували на державних сайтах, котрі висвітлюють теми криміналу, створити глосарії, вони допоможуть новачку швидко і правильно написати матеріал.

Під час семінару йшлося й про те, хто може мати доступ до інформації міських, обласних відділків міліції. Часто прес-служба правоохоронних органів співпрацює з представниками видань всліпу, обмінюючись інформацією через Інтернет.

Буває, що у ЗМІ висвітлюють інформацію, яку журналісту повідомив  знайомий міліціонер. У такому випадку є ризик втрутитись у процес розслідування, передати неперевірену чи безкорисну інформацію.

Щоб вирішити цю проблему, учасники семінару запропонували зробити для  професійних журналістів єдине журналістське посвідчення, котре стане запорукою співпраці правоохоронних органів та ЗМІ. Має сприяти воно і безпеці журналіста, адже відомий не один випадок, коли під час різних акцій та ж міліція перешкоджає праці представників ЗМІ, застосовуючи силу. Посвідчення має цьому зарадити.

Йшлося й про чесну акредитацію журналістів, до цього списку мають потрапляти не “свої”, котрі висвітлюватимуть подію суб’єктивно, а незалежні професіонали.

Семінар, по-перше, познайомив пов’язаних однією темою спеціалістів, по-друге, став своєрідним лікбезом для некомпетентних.

Коли працівник редакції береться за перо, він повинен бути підкований, знати закони. Про правові основи роботи правоохоронних органів з журналістами розповіла Людмила Опришко. Присутні на семінарі представники ЗМІ отримали й домашнє завдання: ознайомитися з посібником безпеки для українських журналістів О.Романюка “Заручники інформації”.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *