Соціум

Чого нам справді слід боятися?

Мабуть, таки немає меж людській наївності, а заразом і нашому невігластву, про що переконливо засвідчує нинішня істерія в усьому світі навколо епатажного календаря загадкових майя, який нібито пророкує кінець світу якраз у ці грудневі дні нинішнього року. Не обминає це божевілля й Україну…

Мабуть, таки немає меж людській наївності, а заразом і нашому невігластву, про що переконливо засвідчує нинішня істерія в усьому світі навколо епатажного календаря загадкових майя, який нібито пророкує кінець світу якраз у ці грудневі дні нинішнього року. Не обминає це божевілля й Україну, де також знайшлося немало підприємливих людців, які нині вже зробили непоганий бізнес на нашій недолугості, ну, а наші колеги-медійники в свою чергу також не відстають від них та лякають споживачів своєї інформації на ці теми найнеймовірнішими сценаріями вселенського апокаліпсису. І хоч спершу здавалося, що сучасна людина за визначенням не може вірити у подібні нісенітниці, сценарій подій навколо них повторюється з незапам’ятних часів. Та на перевірку виявляється, що і наші сучасники, навіть з числа освічених верств та тих, хто вважає себе ревними християнами, у своїх неприхованих чи потаємних страхах перед подібними пророцтвами виявляють відверте невірство, відмовляються від будь-якої логіки еволюційних процесів. Зрозуміло, що не нам, простим смертним, належить прерогатива у вирішенні долі людства, хоч варто визнати, що саме людина власними руками якраз за останню сотню літ немало зробила для самознищення, але принаймні мене особисто нині більше хвилює інша природа наших щоденних страхів та непевності у завтрашньому дні, до яких пророцтва майя не мають жодного стосунку.

Сподіваюсь, що разом зі мною цю тривогу відчуває і більшість наших співвітчизників, яких по-справжньому хвилює доля нашої держави, те, куди ми всі з вами рухаємося, адже ці тривоги невіддільні від особистих життєвих проблем та планів. Бо якраз підсумки життя країни у нинішньому році видаються мені найбільш загрозливими для наших найближчих перспектив і тут уже жоден календар загадкової цивілізації майя не зарадить.

Адже погодьмося, що всі ми мали, скажімо, досить обнадійливі сподівання на результати цьогорічних парламентських виборів і що маємо в результаті? Правильно, велике розчарування, бо, по суті, нічого принципового у парламентських стінах не відбулося. А ще наша країна за цей рік катастрофічно втрачає ті незначні демократичні надбання, які принципово відрізняли її, скажімо, від обох північних посткомуністичних сусідів — Росії та Білорусі. Буквально на наших очах ми втрачаємо нині свій інформаційний простір, не кажучи про катастрофічну ситуацію в економіці, в сфері національної безпеки, зовнішній та внутрішній політиці. Про всі ці справжні, а не надумані тривоги ми хоч і говоримо, проте їх усвідомлення ще не стало тим поштовхом, який змінює наше суспільство, нашу свідомість. Тож, можливо, хоч ажіотаж навколо пророцтв майя змусить нас задуматися над справжніми цінностями власного буття?..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *