Соціум

Вакцинація дає 95 відсотків захисту

Щороку з приходом осінньо-зимового сезону збільшується кількість пацієнтів у дитячих медичних закладах. Діти хворіють гострими респіраторними захворюваннями та грипом. Чи може врятувати від цих недуг вакцинування? На цю тему розмовляємо з головним спеціалістом міського управління охорони здоров’я Іриною КОНДРАТЮК.

Щороку з приходом осінньо-зимового сезону збільшується кількість пацієнтів у дитячих медичних закладах. Діти хворіють гострими респіраторними захворюваннями та грипом. Чи може врятувати від цих недуг вакцинування? На цю тему розмовляємо з головним спеціалістом міського управління охорони здоров’я Іриною КОНДРАТЮК.

— Ірино Володимирівно, поясніть, будь ласка, ситуацію з дитячими щепленнями. Чи можливо обійтися без них, адже закон дозволяє їх не робити?

— Вакцинація — це досягнення цивілізації, яке дозволяє зберегти життя нашим дітям. Ми просто забули часи, коли народжувалось багато дітей, але набагато менше їх виживало. Якщо будемо негативно ставитися до щеплень, ті часи можуть повернутися. Тож якщо ми не хочемо, аби діти помирали, зустрівши збудника інфекцій у дитсадку, транспорті, на вулиці — будь-де, треба вакцинуватися.

— Отож ви радите робити дітям щеплення.

— Його ефективність доведена давно. У 95 відсотків виявляється позитивний ефект від вакцинації. Якщо в дитини є проблеми з імунітетом, то при захворюванні щеплена дитина швидше одужує, хвороба мине без важких ускладнень. Тож робити щеплення треба, але батькам слід правильно підготуватися до цієї процедури, дотримуючись рекомендацій досвідчених педіатрів.

— Яких саме?

— Дитина та домашнє оточення мають бути абсолютно здоровими. Після проведення щеплення батьки повинні ретельно слідкувати, щоб не допустити спілкування з тими, хто має прояви вірусної інфекції. Адже організм дитини налаштований на те, щоб сприйняти вакцину, переробити її й виробити імунітет. Після вакцинації слід уникати також переохолодження або перегрівання. Запам’ятайте ці правила і результат вакцинації буде відмінний.

— З якого віку починають проводити щеплення дітей?

— Імунізація дуже важлива, особливо для дітей до року. Тож усі основні щеплення діти отримують саме в цей період. У перші дні життя   проводять щеплення від туберкульозу та гепатиту В. У тримісячному віці маля отримує первинний вакцинальний комплекс від дифтерії, кашлюка, правця та поліомієліту. А в рік передбачені щеплення від кору, краснухи і паротиту.

— Чи варто проводити щеплення дітей проти грипу і якими вакцинами?

— Рішення про щеплення від грипу батьки приймають самостійно, бо, по-перше, вакцинація — справа добровільна, по-друге, щеплення від грипу не входить у календар планових вакцинацій і є платним (до 100 гривень за препарат). Щодо вакцин, то це мають бути перевірені, якісні препарати. Якщо є можливість вибору, то краще обрати вакцину європейського виробника. Як і в попередні роки, в аптечній мережі є такі препарати: Флюарикс (Fluarix, Великобританія), Ваксігрип (Vaxigrip, Франція) та інші. Перед проведенням вакцинації дитина має бути ретельно оглянута педіатром. І якщо виникнуть якісь сумніви щодо її здоров’я, то щеплення треба відкласти.

— У який період краще вакцинувати дітей?

— Всі існуючі на даний момент протигрипові вакцини застосовуються за стандартною схемою. Оптимальними термінами початку вакцинації є вересень-жовтень, тоді до початку епідемічного сезону, що припадає, як правило, на грудень-січень, виробляється достатній імунний захист. Треба зробити щеплення до початку епідемії: якщо зробити його пізніше, збільшується небезпека вакцинуватися під час прихованого (інкубаційного) періоду хвороби.

— Кому показана вакцинація проти грипу?

— Всесвітня організація охорони здоров’я визначила групи осіб, яким вакцинація необхідна (при їх згоді). В групу ризику увійшли і діти, зокрема ті, які часто хворіють; страждають хронічними захворюваннями органів дихання або ж мають вади розвитку дихальної системи; хвороби або вади розвитку центральної нервової системи; вроджені або набуті вади серця, з порушеннями серцевого ритму; які мають захворювання нирок; захворювання крові; ендокринні недуги; імунодефіцитні стани; діти, яких лікують препаратами, що пригнічують імунну систему, а також діти, які відвідують дитячі заклади.

— Чи є рекомендації як уникнути грипу або застуди, не вживаючи ніяких ліків і не роблячи щеплення, тобто суто побутовими засобами?

— Лише повна ізоляція.

— Дякую за розмову.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *