Соціум

Дві книги — одна тема

Нещодавно світ побачили дві досить знакові книги подільських літераторів — документальний роман Василя Горбатюка “Ще настане ваша пора” (видавництво “Поліграфіст-2”, м. Хмельницький) та роман-дилогія Петра Вороб’я “Заграва” та “Відблиск” (видавництво “Букрек”, м. Чернівці).

Нещодавно світ побачили дві досить знакові книги подільських літераторів — документальний роман Василя Горбатюка “Ще настане ваша пора” (видавництво “Поліграфіст-2”, м. Хмельницький) та роман-дилогія Петра Вороб’я “Заграва” та “Відблиск” (видавництво “Букрек”, м. Чернівці).

Документальний роман Василя Горбатюка створений на основі спогадів учасників та свідків, а також архівних документів про героїчну і, на жаль, маловідому сторінку боротьби за вільну Україну в нас, на Поділлі, у повоєнні часи. Його герої в умовах комуністичного режиму зуміли організувати підпільну молодіжну організацію на Віньковеччині й героїчно відстоювали ідеали самостійної української держави у неймовірних випробуваннях тієї пори й протягом власного життя. Автор зумів дослідити унікальні факти діяльності підпільної організації молодих українських патріотів, яка виникла у селі Женишківці й стала переконливим свідченням того, що ідеали ОУН-УПА знайшли підтримку у нас, на Поділлі, а ці юні патріоти ніби проклали у повоєнні роки місток єдності у величній боротьбі за самостійну українську державу різних поколінь українців, без огляду на так звану “географію” їх походження. Адже не секрет, що досі наші недруги стверджують, що, зокрема, національно-визвольні змагання під проводом ОУН обмежувалися територіально Галичиною, а у романі Василя Горбатюка читач побачить подільських хлопців і дівчат, які вже по війні прийняли ідеї ОУН для себе як життєвий дороговказ.

Петро Воробей у співавторстві з Олександром Абдулліним створив художньо-документальний роман-дилогію, у центрі якого поліська родина, на її долю випали неймовірні труднощі і випробування, якими власне жила українська нація у ХХ столітті, адже дія роману відбувається у 1944-1977 роках минулого століття. Його герої — це жменька патріотів, воїнів УПА, які і після Другої світової не склали зброї у боротьбі за волю України. Свою жертовну боротьбу вони не припиняють і в комуністичних концтаборах Сибіру.

Власне обидва ці твори — і Василя Горбатюка, і Петра Вороб’я важко вкласти у якісь часові рамки, адже, по суті, перед нами у їх книгах постає драматична і героїчна епоха боротьби українців за власну державність, здавалося, у безвихідних історичних умовах, коли збройний чи будь-який інший опір комуністичній системі був завідомо приречений на поразку. Дуже важливо, що обидва письменники використали досі маловідомі архівні документи, зуміли створити, насамперед, справжні літературні полотна героїки національно-визвольного руху на Поділлі та Поліссі у ті трагічні для нашого народу часи.

Правда про Українську Повстанську армію, про її героїку — це і є тема, яка об’єднує ці два знакові твори подільських письменників, до яких ми обов’язково ще повернемося  на сторінках “Проскурова”. Знаменно, що обидві книги з’явилися напередодні 70-річчя УПА, яке Україна відзначає у ці дні.

Б.Демків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *