Соціум

Ювілей турботи і любові

 

Десятиріччя відзначив обласний благодійний фонд “Карітас” — організація, мета якої — опіка над соціально незахищеними верствами населення. За роки існування “Карітас” став прихистком для нужденних, рятівним колом для тих, хто потрапив у скруту. Очільником, а скоріше турботливим батьком для тих, хто приходить у дім “Карітасу”, є отець греко-католицької автокефальної церкви (при якій діє організація) Іван Данкевич (на фото).

Десятиріччя відзначив обласний благодійний фонд “Карітас” — організація, мета якої — опіка над соціально незахищеними верствами населення. За роки існування “Карітас” став прихистком для нужденних, рятівним колом для тих, хто потрапив у скруту. Очільником, а скоріше турботливим батьком для тих, хто приходить у дім “Карітасу”, є отець греко-католицької автокефальної церкви (при якій діє організація) Іван Данкевич (на фото).

“Я — священик, тому мені добре знайомі нинішні людські турботи. Та, окрім духовних настанов, хочеться допомогти чимось більшим. Почалася робота нашої організації з проекту “Діти вулиці”. За підтримки благодійників ми купували їжу і розносили її під двері дітям міста, котрі, за різних обставин, залишалися без батьківської опіки. Про дітей дізнавалися звідусюди, зазвичай від прихожан церкви. Спостерігали: якщо пакети з їжею зникнуть — дітям дійсно потрібна турбота, якщо ж нашими подарунками проігнорували — вони не голодні. Спершу ті, за ким пильнували, ставилися до нас насторожено. Гадали, що разом із нами прийдуть правоохоронці, але з часом ми завоювали довіру, діти зрозуміли, що не самі у своїй біді. Чим більше ми знайомилися з нашими підопічними, тим більше відповідальності лягало на наші плечі. Дітям потрібно було допомагати в усьому: з оформленням документів, згодом з працевлаштуванням… Тому й виникла потреба перерости у щось більше, ніж ініціативна група”, — розповідає про народження хмельницького “Карітасу” Іван Данкевич. Нині хмельницький “Карітас” — філія міжнародної благодійної організації, яка, окрім нашої області, свої благодійні пагони пустила у Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Стрию, Самборі під егідою греко-католицької церкви.

Завдяки закордонному фінансуванню, хмельницький “Карітас” зміг розширити свої функції. Нині напрямків роботи працівників благодійного фонду побільшало. Один з них — “Мобільна робота з молоддю”, що пропонує дітям та молоді можливість для розвитку, подолання складних життєвих ситуацій. Мета роботи — не змінити життя людини, а запропонувати їй альтернативу, допомогти покращити своє життя самостійно. Благодійники, які працюють за цим напрямком, надають психологічну допомогу та духовну підтримку, консультують молодь з різних питань. Працівники “Карітасу” організовують активне дозвілля дітей, надають соціальну підтримку. “Люди, з якими працюємо, часто безпорадні у своїй біді. Інколи, щоб адаптувати їх до соціуму, доводиться докласти чимало зусиль. Буває, що до нас звертаються люди, котрі у своїх 20 років ще не мали жодних документів і навіть не здогадуються, де їх можна отримати. Ми, співпрацюючи з різними міськими організаціями, допомагаємо стати їм повноцінними громадянами. Працівникам “Карітасу” доводиться турбуватися про своїх підопічних навіть після їх працевлаштування. Буває, молодь, аж надто сподівається на нашу підтримку. Нехтуючи спільними зусиллями, зневажливо ставиться до своєї роботи. Таких потрібно навчати відповідальності і працелюбству. Для цього у “Карітасі” працюють реабілітологи, психологи”, — розповідає координатор проекту Дмитро Лисий.

Гарно розвинене у благодійному фонді і волонтерство. Волонтерами можна вважати і працівників фонду, й усіх охочих допомогти нужденним. Чимало було зроблено благих справ завдяки співчутливим мешканцям міста. Разом з головною групою “Карітасу” волонтери неодноразово збирали речі для дитячих будинків (одяг, медикаменти, харчі), спілкувалися, що для них чи не найважливіше, з безбатченками, надавали допомогу хворим людям похилого віку у сфері медичного та соціального догляду — проект “Домашня опіка”.

Майже дев’ять років у “Карітасі” працює й “Консультативний центр з протидії торгівлі людьми” під керівництвом Вадима Яцишена. За словами координаторів, за період існування цього проекту до нього залучили понад 10 тисяч осіб не лише Хмельницької, а й інших областей. Нині чимало мешканців країни, зокрема нашої області, шукаючи кращої долі, виїздять за кордон. Але, на жаль, не завжди такі міграції безпечні. Щоб забезпечити здорові умови виїзду, працевлаштування, застерегти від можливих негараздів, а разом з тим і допомогти постраждалим, хмельницький “Карітас” підключив чимало спеціалістів. Найголовніше — організувати легальний виїзд, що зробити дуже важко, за цим слідкують і доступно пояснюють хмельничанам фахівці фонду. Існує чимало прихованих випадків торгівлі людьми, про які теж обізнані працівники центру. За оприлюдненою ж статистикою жертвами недобросовісних роботодавців за кордоном стають лише чотири відсотки українців-емігрантів. Мета працівників проекту не тільки застерегти від негараздів, а й проконсультувати про переваги роботи за кордоном. Для цього представники “Карітасу” співпрацюють зі службами працевлаштування міста, області. Турбуються спеціалісти і про легальне оформлення шлюбів з іноземцями. Усім постраждалим чималу підтримку надає Хмельницький центр соціально-психологічної допомоги, котрий тісно співпрацює з “Карітасом”.

“Робота нашого благодійного фонду — багатогранна. Ми надаємо тим, з ким працюємо, усю посильну допомогу, дружимо і з управліннями у справах сім’ї та молоді, соціального захисту, котрі переймають естафету турбот нужденних і надають їм значимішу допомогу, наприклад, забезпечують житлом. Наше ж завдання, оскільки ми — під егідою церкви, допомогти духовно, консультативно. Тим, хто до нас звертається, даємо вудочки, а рибку вчимо ловити самостійно, виховуємо відповідальних, а головне — сильних духом громадян”, — доповнює Іван Данкевич. Завдяки великій кількості благодійників, організаціям, котрі турбуються про знедолених у нашому місті, порівняно з минулими роками нужденних поменшало. Принаймні, так стверджують працівники “Карітасу”.

З нагоди святкування ювілею благодійний фонд вітали представники влади і закордонні благодійники, а головне ті, кого з дитинства виховав “Карітас”. У церкві, при якій діє фонд, відбулося святкове богослужіння.

Наш кор.
На фото з архіву редакції: “Карітас” долучається до обігріву безпритульних у минулу холодну зиму

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *