Соціум

Сергій Мельник, Хмельницький міський голова: “Силу нашої міської громади бачу у її більшій згуртованості”

Напередодні Дня міста ми взяли вже традиційне інтерв’ю у міського голови Сергія Мельника, розпочавши, зрозуміло, з основного питання про те, як, на його погляд, влада обласного центру готувалася до найбільшого свята хмельничан.

Напередодні Дня міста ми взяли вже традиційне інтерв’ю у міського голови Сергія Мельника, розпочавши, зрозуміло, з основного питання про те, як, на його погляд, влада обласного центру готувалася до найбільшого свята хмельничан.

— Справді, це найбільше наше свято, — зазначив міський голова, — до якого по-особливому готуються і влада, і наші городяни. Сподіваюся, що ми не матимемо підстав для розчарувань від свого улюбленого свята, тож я принагідно запрошую всіх найактивніше взяти в ньому участь. А тим, хто так чи інакше задіяний у парламентській виборчій кампанії, я би порадив у День міста накласти своєрідний мораторій на виборчі акції та закликав би їх до участі тільки у наших святкових заходах, до яких міська влада готувалася з усією відповідальністю. До речі, ви бачите, що до них долучилися з власної ініціативи і багато наших громадських і творчих об’єднань, нагадаю, що урочистості охоплять усе наше місто.

— Не менш традиційним є питання до вас, Сергію Івановичу, і з приводу тих соціально-економічних підсумків, якими зустрічає нині місто своє свято. Адже День міста по-своєму коригує навіть нашу статистичну звітність, коли підсумовуємо те, що зроблено у Хмельницькому від минулорічного свята до сьогоднішнього.

— Звичайно ж, відповідаючи на це запитання, звернув би увагу на звіт про роботу виконавчих органів міської ради у 2011-ому та І півріччі 2012 року, який опублікував в останніх номерах “Проскурів”. Сподіваюсь, і ваші читачі, і хмельничани загалом уважно ознайомилися з цим звітом, який створений на основі аналізу усіх, без винятку, напрямків нашої роботи. Тож, мабуть, не варто повторювати всі ці цифри і факти знову. Хоча на деяких з них, думаю, дуже важливо буде наголосити ще раз. Зокрема, за згаданий період в економіку міста було вкладено 892,2 млн. грн. капітальних інвестицій, більше третини з яких освоєно у житловому будівництві. За цей період у місті було виконано будівельних робіт на загальну суму 534, 3 млн. грн., побудовано 6,8 км другої черги Чернелівського водогону у рамках державної програми “Питна вода”, де, окрім 30 млн. грн. з держбюджету, освоєно, підкреслюю, і 9 млн. грн. з міського бюджету.

Не буду вдаватися до переліку названих у цьому звіті новобудов, які останнім часом з’явились у місті, хоча багато з цих об’єктів є доволі знаковими для хмельничан з огляду на ті завдання, які їх спорудженням ми вирішували. Якщо ми задіяли, скажімо, першу чергу дитячого садка на вул. Лісогринівецькій на 22 місця чи спортивний зал у школі №30, а паралельно здали в експлуатацію головний самопливний колектор на вул. Зарічанській, то за кожним цим об’єктом і проглядаються основні напрямки нашої роботи з наголосом на їх важливість та потрібність місту. І коли ми сьогодні зосереджуємо увагу, скажімо, на добудові приміщень ще на шість груп дітей у НВО №1, і коли плануємо ремонт дитсадка №36 та інші роботи — це також свідчення цих пріоритетів.

У місті і далі діє прозорий механізм надання земельних ділянок через конкурси та аукціони під різні види будівництва, які дають нам стабільні надходження до бюджету. За згаданий період укладено 120 договорів про участь забудовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної структури міста. Нагадаю, що у 2006 році місто мало таких надходжень на 13,217 млн. грн., а за підсумками 2011 року — вже 43 млн. грн. і за перше півріччя нинішнього — 20,5 млн. грн. На моє переконання, подібні цифри і факти якраз і демонструють те, яку стратегію та ідеологію розвитку міста, наповнення й використання його бюджету ми обрали і сповідуємо у своїй щоденній роботі.

Звичайно ж, подібні здобутки не можуть не тішити, адже вони засвідчують, що місто не просто долає певні проблеми, але й створює для себе реальне підґрунтя для подальшого розвитку. Але я висловлю тут заразом, можливо, для когось і дискусійну тезу, бо, зізнаюся, що не менше на фоні таких масштабних справ, як, до прикладу, будівництво житла чи здобутки наших енергетиків, радію з тих “маленьких” напрацювань, які є у роботі наших ЖЕКів, окремих комунальних підприємств та установ. Звичайно ж, такий великий проект, як продовження прокладання нової черги Чернелівського водогону, в якому задіяні і значні бюджетні кошти міста і який, сподіваюсь, нам вдасться продовжити цьогоріч, нібито не йде у порівнянні, скажімо, з облаштуванням майданчика біля поліклініки №1 чи пішохідної зони біля облмуздрамтеатру або ж з капітальним ремонтом центральної автомагістралі у Лезневому, чи придбанням і встановленням сучасного рентген-апарата у поліклініці №2 та багатьма іншими подібними об’єктами та нововведеннями аж до облаштування дитячих майданчиків на прибудинкових територіях та ремонтів під’їздів, дахів у наших будинках, але саме з таких конкретних справ складаються щоденні робочі будні нашого міста.

Не менш серйозні наші вкладення і в гуманітарну складову життя міської громади. Дуже символічним є для мене те, що торік восени було відкрито на майдані Незалежності скульптурну композицію “Віра Надія Любов”, що вже стала однією з найяскравіших візиток нашого міста, що недавно відкрили ми і музей Героя Радянського Союзу Володимира Вайсера, що задіяли Центр надання адміністративних послуг, робота якого допоможе багатьом хмельничанам у вирішенні їх нагальних питань у взаєминах з владою, а буквально днями запрацював музей школи №10. І таких подій у місті відбувається немало, зрештою, їх своєрідним узагальненням і стане свято Дня міста.

— І все ж, що могли б ви додати до своїх вітань з нагоди свята, що найбільше хотілося б побачити вам у взаєминах міської влади і нашої громади?

— Не секрет, що рік, який ми прожили між минулим і нинішнім Днями міста, був не з простих, адже життя Хмельницького не відділити від тих суспільно-економічних проблем, які є в країні, а нині ще на наші будні накладається і передвиборча парламентська кампанія, яка, як відомо, відбилася на роботі міської ради. Єдине прикро, що у ці дні не обійшлося без ложки дьогтю — місто відключили від газу через непогашену державою різницю у тарифах на газ, відтак хмельничани залишилися без гарячого водопостачання, але ми над вирішенням цих проблем нині працюємо.

А я ж хочу закликати хмельничан до постійного і відвертого діалогу з міською владою, мною особисто, з усіма керівниками наших комунальних підприємств, установ. І ще одне: я особисто даю собі звіт у тому, що мене ніхто інший, а саме наша міська громада найняла на роботу, обравши на посаду міського голови, на що постійно вказую і своїм підлеглим на всіх рівнях. Якщо таке усвідомлення ролі влади буде і в самих хмельничан, тоді і нам буде легше будувати зворотний діалог з громадою у вирішенні всіх проблем міста. Тож бажаю всім нам більшої згуртованості, в чому і бачу запоруку розвитку нашого рідного Хмельницького, бо справжня сила міської громади — у її єдності.

Розмовляв Богдан теленько 
Фото з архіву редакції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *