Соціум

Обговорили соціальні проблеми

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” в рамках реалізації спільного з USAID проекту “Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні” (“Діалог”) провела в нашому місті засідання секції АМУ з питань соціального захисту. Проект “Діалог”, який реалізується з 2010 року, спрямований на створення сприятливого середовища для проведення реформ місцевого самоврядування та підтримки реформ з боку влади, організацій громадянського суспільства, широкого загалу…

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” в рамках реалізації спільного з USAID проекту “Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні” (“Діалог”) провела в нашому місті засідання секції АМУ з питань соціального захисту. Проект “Діалог”, який реалізується з 2010 року, спрямований на створення сприятливого середовища для проведення реформ місцевого самоврядування та підтримки реформ з боку влади, організацій громадянського суспільства, широкого загалу. Учасники зібрання приїхали з Києва, Луганська, Запоріжжя, Вінниці, Львова, Херсона, Рівного, Артемівська, Борисполя, Луцька, Одеси, Первомайська, Черкас, Кривого Рогу, Нікополя, а також Кам’янця-Подільського, Славути та Шепетівки. Це начальники управлінь праці та соцзахисту населення органів місцевого самоврядування міст-членів Асоціації, директори центрів соціального обслуговування населення. В роботі секції також взяли участь аналітик Аналітичного центру АМУ проекту “Діалог” Вікторія Карабутова, технічний координатор проекту “Діалог” Віктор Рачкевич, заступник міського голови Григорій Давиденко, заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Іван Главацький.

 

 

У вітальному слові Григорій Давиденко охарактеризував соціальну сферу нашого міста, акцентував на напрямах роботи щодо соціальної підтримки населення обласного центру. Про плідну довготривалу співпрацю з Асоціацією говорив п. Віктор Рачкевич. Він наголосив, що проект “Діалог”, хоч і підтримується американською стороною, але має українську природу, об’єктивно оцінив роль Асоціації у формуванні законодавчої бази місцевого самоврядування, реформуванні бюджетної політики та міжбюджетних відносин, наданні інформаційної та консультативної допомоги своїм членам, опікуванні проблемою підготовки і перепідготовки муніципальних кадрів, налагодженні міжнародних побратимських зв’язків між містами.

Начальник міського управління праці та соціального захисту населення Словян Воронецький детально зупинився на роботі, що проводиться в нашому місті щодо соціального захисту хмельничан. Він наголосив, що в реєстрі послуг управління праці та соціального захисту населення визначило 42 адмінпослуги та 15 неадміністративних. У місті прийнято та діють п’ять цільових програм, які захищають інтереси громадян, сприяють вирішенню основних питань матеріально-побутового, організаційного, медичного, культурного обслуговування малозахищених верств населення, зокрема, ветеранів війни та праці, інвалідів, одиноких громадян похилого віку, дітей-сиріт, багатодітних сімей, вдів загиблих воїнів. З метою забезпечення зручності і доступності послуг прийом громадян, які звертаються за призначенням усіх видів державної соціальної допомоги, здійснюється в п’яти громадських приймальнях відповідно до єдиної технології, також організовуються виїзні прийоми у віддалені мікрорайони міста. З метою розширення мережі одержувачів соціальних послуг у липні минулого року розпочато роботу над створенням соціальних паспортів та заповненням анкет соціально вразливих категорій населення. Посадовець наголосив, що важливим напрямком роботи з надання соціальних послуг є співпраця з громадськими об’єднаннями. В управлінні праці та соціального захисту населення зареєстровано 67 громадських організацій соціального спрямування, з них 28 опікуються інвалідами та ветеранами. В цілому, загальна кількість осіб, які перебувають на обліку цих громадських об’єднань, становить до 46 тисяч хмельничан. З міської казни виділено 150 тисяч гривень на статутну діяльність громадських об’єднань, з них 100 тисяч — громадським організаціям інвалідів та ветеранів. У місті діють кілька закладів, що мають соціальне спрямування: міський центр соціального обслуговування, структурні підрозділи якого надають понад 100 видів соціальних послуг, Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Школа життя”, Центр реабілітації і тимчасового перебування інвалідів з розумовою відсталістю “Родинний затишок”, рекреаційний центр сімейного типу  “Берег надії”, Будинок тимчасового перебування громадян, які втратили зв’язок із сім’ями “Центр реабілітації бездомних (безпритульних) “Промінь надії”. “Основними показниками роботи як управління, так і центрів реабілітації, — сказав Словян Ількович, — є надання якісних послуг. Цього ми досягаємо завдяки вагомій підтримці депутатів міської ради, особисто міського голови та його заступників, і роботі висококваліфікованих працівників, насамперед людей з добрим і чуйним серцем. Ми працюємо прозоро і завжди раді бачити у наших рядах людей, небайдужих до проблем соціального захисту. На мою думку, найкращим результатом усіх затрачених ресурсів на соціальний захист міста є людська вдячність та добробут хмельничан”.

Про наближення соціальних послуг до сільського населення розповів Іван Главацький. Про стан реформування сфери надання соціальних послуг: аналіз проектів та чинних нормативно-правових актів, розробку індикаторів для оцінки ефективності роботи в сфері соціального захисту в системі муніципальної статистики вела мову Вікторія Карабутова. Присутні ділилися власними думками з цього приводу, дискутували.

Учасники секції обговорили проблеми галузі, обмінялися досвідом виконання делегованих повноважень у сфері соціального захисту, а також відвідали муніципальні соціальні заклади.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *