Соціум

Секрети успіху Андрія Бондаренка

Більшість молодих людей у 25-річному віці лише починають свою життєву кар’єру. А наш земляк кам’янчанин Андрій Бондаренко у цьому віці вже сягнув надзвичайної висоти — став всесвітньо відомим оперним співаком. Минулого року здобув титул “Співак світу” на конкурсі ВВС Cardiff Singer of the World Song Prize у місті Кардіф (Уельс, Великобританія).

Більшість молодих людей у 25-річному віці лише починають свою життєву кар’єру. А наш земляк кам’янчанин Андрій Бондаренко у цьому віці вже сягнув надзвичайної висоти — став всесвітньо відомим оперним співаком. Минулого року здобув титул “Співак світу” на конкурсі ВВС Cardiff Singer of the World Song Prize у місті Кардіф (Уельс, Великобританія).

Вже 15-річним “засвітився” на Всеукраїнському конкурсі-огляді “Нові імена України” (2002), соліст Національної філармонії України ще під час навчання у Київській Національній музичній академії ім. П.Чайковського (2003-2007). У Росії — соліст Академії молодих співаків Маріїнського театру в Санкт-Петербурзі (2007), став лауреатом конкурсу молодих співаків ім. М.Римського-Корсакова (Санкт-Петербург, 2006) і Всеросійського конкурсу вокалістів ім. Н.Обухової (2008). Андрію Бондаренку аплодували у Варшаві на міжнародному конкурсі оперних співаків ім. С.Монюшка (2010), в Ла Скала (Мілан, Італія) в найпрестижнішому конкурсі “Орeralia”, в Карнегі-Хол (Англія), у Віденському оперному театрі, у Паризькому театрі Шатлє, в Сіднейській опері. Крім того, Андрій побував із гастролями у Фінляндії, Швейцарії, Шотландії, США та інших країнах.

І це за якихось п’ять (!) років… Інший співак за все своє творче життя стільки не осягнув би.

В чому ж таємниця такого успіху? Думаю, у самій харизмі співака, в прагненні творчої висоти. І ця головна риса митця наближує його до небес оперної культури. В одному інтерв’ю Андрій зізнався: “У мене завжди було бажання виїхати з Кам’янця, оскільки усвідомлював, що, незважаючи на любов до рідного міста, тут просто не зможу реалізуватися”.

А ще штовхали до небес невситима жадоба досягти високої мети, вулканічна енергія творчості, невпинна послідовність зусиль.

Любов до опери прищепив юному Андрійкові викладач Кам’янець-Подільської міської хорової школи Юрій Баландін, нині покійний, тож Андріїв спів — це лебедина пісня талановитого педагога. Саме тут, у капелі “Журавлик” (художній керівник і головний диригент Іван Нетеча), закладались основи творчої естетики й світоглядності Андрія Бондаренка, в чому він із вдячністю зізнається.

Сьогодні у творчому доробку співака оперні баритонові партії: Папагено (“Чарівна флейта”), Гульельмо (“Так чинять всі”), Графа Альмавіа (“Весілля Фігаро”), Арлекіна (“Аріадна на Наксосі”), Малатебти (“Дон Паскуале”), Єлецького (“Пікова дама”) та провідні партії в “Орландо Паладіно” Й.Гайдна, блискуче виконання молодого Джакомо Казанова (“Джакомо”), про що багаторазово писала західноєвропейська преса. А нещодавно наш земляк успішно дебютував на Гляйндборнському фестивалі (Англія) в партії Марселя (“Богема”).

Чим так приваблює своїх шанувальників Андрій Бондаренко? Оксамитовим тембром голосу, гнучкою емоційною виразністю та глибокою щиросердністю співу в поєднанні з майстерним володінням вокальною технікою, що в цілому виявляє виняткову артистичну силу впливу на слухачів. Недарма ж цього року Андрієві Бондаренку присуджена мистецька премія “Глодоський скарб”, заснована лауреатом Національної премії імені Т.Шевченка, письменником і головним редактором журналу “Кур’єр Кривбасу” Григорієм Гусейновим. Ім’я нашого земляка вписано шостим після відомих українських митців Костя Москальця, Емми Андієвської, Віктора Неборака, Тараса Компаніченка і Мирослави Которович.

Об’їздивши півсвіту, виступаючи у провідних оперних театрах багатьох країн, Андрій Бондаренко ніколи не забував альма-матер — Кам’янець-Подільську міську хорову школу (директор Іван Нетеча) й уславлену капелу “Журавлик”. Починаючи з 2002 року, в усіх ювілейних концертах (з нагоди 55-річчя Івана Нетечі, 25-річчя “Журавлика”, 15-річчя хорової школи, Андрій Бондаренко дарував землякам пісні українських композиторів І.Карабиця, А.Кос-Анатольського, П.Майбороди і твори зарубіжних композиторів Р.Фальво, Ц.Баксіо, Б.Фоміна, П.Чайковського, М.Глінки, М.Римського-Корсакова та інших.

У грудні цього року в Київській Національній філармонії запланований сольний концерт Андрія Бондаренка. І разом з тим співак позитивно відгукнувся на запрошення Івана Нетечі взяти участь у грудневому ювілейному концерті “Журавлика”, який святкуватиме своє 30-річчя від дня заснування.

Микола Кульбовський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *