Соціум

З ініціативи “Хесед Бешту”

 

У Музеї пам’яті жертв Голокосту в Хмельницькій області (на фото), розташованому у приміщенні Общинного центру “Тхія”, відбулася презентація нової експозиції, присвяченої пам’яті жертв Голокосту нашого краю.

У Музеї пам’яті жертв Голокосту в Хмельницькій області (на фото), розташованому у приміщенні Общинного центру “Тхія”, відбулася презентація нової експозиції, присвяченої пам’яті жертв Голокосту нашого краю.

Як розповіла менеджер з культурно-просвіт-ницької роботи ОЦ “Тхія” Надія Уфімцева, Музею пам’яті жертв Голокосту, який залишається єдиним на теренах Хмельницької області,  незабаром виповниться два роки. За цей час він посів одне з чільних місць у культурно-просвітницькій роботі обласного благодійного фонду “Хесед Бешт”, на базі якого працює Общинний центр “Тхія”. Тут постійно проводяться уроки історії, працює Школа толерантності, ведеться архівна та пошукова робота. Музей співпрацює з Українським центром вивчення історії Голокосту (Київ), Інститутом Яд Вашем (Ізраїль), Всеукраїнським центром вивчення Голокосту (Дніпропетровськ).  Пошукова робота не припиняється, завдяки чому музей постійно поповнюється новими цікавими матеріалами.

Експозиція музею нещодавно знову була оновлена і тепер складається з кількох тематичних розділів. “Холокост і пам’ять” розповідає про масове знищення євреїв на території області. В розділі зібрано фотокопії архівних документів, що стосуються періоду окупації. Скажімо, є розпорядження управи про те, що до євреїв заборонено вживати слово “громадянин”. Або ж іще один документ, який засвідчує, що єврейська рада просить для євреїв, які працюють на будівництві, як оплату видавати продукти. В розділі “Праведники народів світу” зібрано багато цікавих матеріалів про людей, які, ризикуючи життям, допомагали євреям вижити. “Єврейський опір” розвінчує думку про те, що євреї не чинили насильства фашистам, а тихо, змирившись, ішли на смерть. Розділ розповідає про опір насильству та знущанням з боку нацистських окупантів. І нарешті розділ “Воїни дому Яакова” свідчить про євреїв, які воювали в лавах Червоної армії, нагороджені високими урядовими нагородами. Серед них є й Герої Радянського Союзу.

Фонд музею також поповнився унікальними експонатами — особистими речами євреїв, які загинули під час акцій масового знищення на території нашої області. Експонати знайдені на місцях масових розстрілів — у Славуті, Нетішині, Ізяславі, Дунаївцях. Це фрагменти дитячого взуття, пляшечки від парфумів, окуляри, ключі. Всіх експонатів до ста, але співпраця музею з пошуковцями триває.

Після знайомства з новою експозицією журналістів запросили на прес-конференцію з нагоди 13-річчя з дня заснування Хмельницького благодійного фонду “Хесед Бешт” — недержавної організації, яка надає різнопланову допомогу єврейському населенню Хмельницької і Тернопільської областей, членам родин євреїв та праведникам народів світу. Як повідомив директор ХБФ “Хесед Бешт” Ігор Ратушний, нині Фонд обслуговує понад п’ять тисяч громадян у 101 населеному пункті. Фонд знімає соціальне напруження в громадах цих областей, чим стабілізує умови життя своїх клієнтів, а заразом вносить позитивний вклад у всю державну систему соціального захисту населення. Фонд працює в різних напрямках: медична допомога (патронажна служба, догляд на дому), харчування, ремонти, дитячі програми та інші види соціальних послуг. “Надаючи пацієнтам 153 види соціальних послуг, — сказав Ігор Ратушний, — ми задіюємо 150 працівників Фонду та 65 волонтерів, які нам допомагають…”

Фонд існує на спонсорські кошти Всесвітнього об’єднаного єврейського розподільчого комітету “Джойнт”, а також добровільні пожертвування інших спонсорів, фізичних та юридичних осіб. Вже три роки поспіль Фонд тісно співпрацює з державними структурами, виконуючи соціальні замовлення для реабілітації людей груп ризику, членів інших громадських організацій. Для пересічних громадян діють різноманітні реабілітаційні, культурні, освітні, мистецькі та інформативні програми.

“Фонд обслуговує не лише євреїв та членів їх сімей, а й людей інших національностей, які стоять у нас на обліку, — вів далі Ігор Ратушний. — Ми хотіли б розширити рамки своєї допомоги для всіх, хто звертається до нас за допомогою. Отож робимо багато спільних соціальних проектів з банками, профспілками, благодійними організаціями нашого міста (таких є 313). …Хочемо, аби наше місто знали в світі. Розробили спеціальні туристичні маршрути і за минулий рік нас відвідали 300 іноземців. Підготували двох осіб, які мають ліцензії для роботи екскурсоводом. Розпочато співпрацю з Руською общиною. Почали розповідати, як у нашому місті жили толерантно люди різних національностей, разом розбудовували хмельницьку громаду.

Фонд виконує не лише соціальні функції, а й пов’язані з історією та культурою. Своє приміщення, наприклад, ми надаємо польській громаді, поки вона не збудувала своє. Тут проходять зібрання та вечори-зустрічі. Такі дружні й толерантні стосунки між громадами та людьми дуже важливі. Ми хочемо, аби всі фонди, утворені в нашому місті, були дієвими, щоб могли допомогти людям знімати соціальну напругу…”

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Урочистості з нагоди 13-ї річниці заснування фонду “Хесед Бешт” відбудуться 16 вересня о 14.00 в обласній філармонії. У програмі святкування: благодійний концерт, підготовлений співробітниками та волонтерами Фонду, а також виступ академічного театру ляльок (м. Івано-Франківськ). Перед початком концерту гостей зустрічатимуть майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва, єврейських танців, виставки робіт клієнтів Фонду.

Вхід на святкування вільний для всіх охочих.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *