Соціум

Вибори-2012 — панорама Хмельниччини

На нинішніх виборах до Верховної Ради подолянам доведеться обирати серед 22 політичних партій за списками і 70 висуванців на семи мажоритарних виборчих округах. Про це на засіданні прес-клубу повідомив журналістам голова обласного осередку громадської організації “Комітет виборців України” (КВУ) Юрій Ануфрієв. На минулих виборах списочна чисельність претендентів з політичних сил була вдвічі більшою.

На нинішніх виборах до Верховної Ради подолянам доведеться обирати серед 22 політичних партій за списками і 70 висуванців на семи мажоритарних виборчих округах. Про це на засіданні прес-клубу повідомив журналістам голова обласного осередку громадської організації “Комітет виборців України” (КВУ) Юрій Ануфрієв. На минулих виборах списочна чисельність претендентів з політичних сил була вдвічі більшою.

За даними Юрія Ануфрієва, останній кандидат-мажоритарник був зареєстрований ЦВК 14 серпня — наступного дня після офіційного початку виборчої кампанії, але фактично вона триває в країні вже півтора року. Так, обласний осередок КВУ впродовж цього періоду зафіксував численні акції та заходи з боку деяких претендентів на статус кандидата у народні депутати України, які мають характер благодійної діяльності, але які можна розцінювати як опосередковану агітацію за себе. Найбільше у цій площині виглядала діяльність на Хмельниччині таких потужних бізнесменів, як Буряк, Герега, Бондар, Мельниченко. Наприклад, лише впродовж останнього тижня у липні цього року в засобах масової інформації на Славутчині з’явилися 26 повідомлень про різні благодійні акції пана Буряка. Інший претендент, а нині вже офіційний кандидат у парламентарії пан Герега, за публікаціями ЗМІ, навіть переселився зі столиці на свою малу Батьківщину в Городок, де його зусиллями здійснюються численні та масштабні благодійні акції. В обласному центрі також ще задовго до офіційного старту виборчої кампанії один з нинішніх кандидатів по виборчому округу №188 Віктор Коліщак почав безкоштовно пропонувати туристичні відвідування у Вінниці тамтешніх фонтанів. Інша благодійна акція одного з претендентів — роздача телевізійних тюнерів. Цікаво, що дехто з висуванців розпочав свою благодійну активність на виборчих округах ще до їх офіційного визначення ЦВК. Показово також, що у деяких ЗМІ в області публікації щодо окремих політичних сил мали виключно позитивний характер. Так, наприклад, газета “Подільські вісті” висвітлювала діяльність партій “Удар” і “Україна — Вперед!”. На думку Юрія Ануфрієва, ці матеріали, не маючи ознак прямої агітації, були насправді опосередкованою агітацією за ці партії.

Щодо офіційного старту виборчої кампанії, то в області він відбувся у Кам’янці-Подільському вже 14 серпня мітингом, організованим ОО “Батьківщина” за участю Олександри Кужель. Спостереження облосередку КВУ засвідчили, що цей та наступні мітинги ОО “Батьківщина” в області супроводжувались протидією з боку місцевих органів влади і контракціями політичних конкурентів.

Загалом, у осередку КВУ вважають, що нинішній виборчий процес своєї активної фази досягне у вересні в найрізноманітніших формах: масштабні хвилі компроматів, провокації, підкуп виборців, звернення до суду тощо. Певні ознаки цього вже спостерігаються. Так, у Кам’янці-Подільському масово розповсюджується листівка проти одного з кандидатів у нардепи: “Юлі — волю! Ярему — в неволю!”

Натомість, на думку кандидата історичних наук, доцента ХНУ Миколи Олійника, початок виборчої кампанії особливих сюрпризів не приніс, а традиційні методи її ведення ефективними вже не будуть. Насамперед, це стосується мітингів, організованих на підтримку тих чи інших політичних сил. Щоправда, він вважає, що настільки щедрою благодійна діяльність висуванців-мажоритарників ще не була. Стосується це і тих, хто має депутатський мандат. “Відтак, — запитує він, — чи цим має займатися народний депутат: “сприянням”, наприклад, будівництва Чернелівського водогону, чи його обирали для законотворчої діяльності?” На переконання Миколи Олійника, ставка місцевої влади на мажоритарників-олігархів, які й надалі нібито займатимуться щедрою благодійністю заради розвитку районів краю, є хибною. “Невже вони робитимуть те, що їм не вигідно? То заради якої вигоди вони нині так активно обсідають Хмельниччину, раптово забажавши допомогти бідним і нещасним подолянам, які тут ледь виживають?”.

Між тим список висуванців у семи мажоритарних виборчих округах області, за даними КВУ, досить різноманітний: крім бізнесменів і банкірів, у ньому є посадовці, пенсіонери, тимчасово непрацюючі, партійні функціонери, медики, журналісти, священики, громадські діячі, водії. Тобто, до управління державою прагнуть представники практично всіх верств населення. Чимало серед них членів або прихильників різних політичних сил. Особливу увагу учасників засідання прес-клубу привернула позиція щодо цього партії влади. Юрій Ануфрієв навів слова заступника голови обласної організації Партії регіонів Михайла Войтюка про те, що регіонали підтримуватимуть на мажоритарних округах таких кандидатів, як Буряк, Мельниченко і Герега. “Це, як вважає голова осередку КВУ,  є дуже дивним, адже на цих же округах висунуті й кандидати-члени ПР. Невже свої партійці виконуватимуть роль технічних кандидатів?”

До речі, як свідчать матеріали осередку КВУ, таких “технічних кандидатів” у мажоритарних округах буде чимало. Одним з них тут вважають, наприклад, “клона” глави фірми “Оболонь” Олександра В’ячеславовича Слободяна Олександра Михайловича Слободяна, який уже засвітився гаслом: “Боротися проти пивного алкоголізму!”. Є дублери і в голови обласної ради Миколи Дерикота. А серед “неочікуваних висуванців” у місті Хмельницькому по округу №187 в осередку КВУ розглядають водія, військового пенсіонера і священика… з Вінниччини. Висуванців у цьому окрузі найбільше — 13, а найменше зареєстровано кандидатів у виборчому окрузі №192 (місто Дунаївці) — лише шість.

Обласний осередок КВУ і далі здійснюватиме моніторинг виборчого процесу на Хмельниччині з оприлюдненням своїх спостережень на засіданні прес-клубу. Щодо цього його засідання, то участь у ньому взяли також міжнародні спостерігачі від Євросоюзу з Хорватії та Чорногорії.

Володимир Разуваєв
Фото з архіву редакції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *