Соціум

Де могила потьомкінця Ілларіона Шестидесятого?

У редакцію нашої газети надійшло прохання від моряків допомогти в пошуках могили учасника повстання на броненосці “Потьомкін ” Ілларіона Павловича Шестидесятого.

У редакцію нашої газети надійшло прохання від моряків допомогти в пошуках могили учасника повстання на броненосці “Потьомкін ” Ілларіона Павловича Шестидесятого.

Як нам розповів один із учасників цієї ініціативної групи Юрій Гаркавенко, вони з’ясували, що на Хмельниччині мешкали двоє моряків “Потьомкіна”. Могилу одного з них: героя крейсера “Варяг” та учасника потьомкінського повстання Адольфа Домініковича Войцеховського знайшли в Славуті. “За місцем поховання ніхто не доглядав, тому ми — колишні моряками привели його до ладу. Хотілося б дізнатися, де похованого й другого потьомкінця. Якщо могила занедбана, ми б її також упорядкували та пильнували”, — каже Юрій Володимирович.

Про постать Ілларіона Шестидесятого майже нічого невідомо. На легендарному кораблі він був мінним машиністом. Після повстання начебто переїхав у Румунію, потім — Швейцарію, звідти — в Канаду. У 1923 році повернувся на Батьківщину: родом він із селища Градизьк, що на Полтавщині. У газеті “Правда” (за 19 вересня 1961 рік) згадується, що на той час Ілларіону Павловичу було 82 роки і він мешкав у селищі Антоніни, що на Красилівщині. Деякі джерела повідомляють, що потьомкінець трохи жив і в Хмельницькому.

Якщо хтось може поділитися інформацією про цього моряка чи його рідних або ж знає, де він похований, звертайтеся в редакцію нашої газети.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *