Соціум

Сердечникам від спеки треба берегтися найбільше

Надворі неймовірна спека. Підвищення температури повітря понад +30 градусів є випробуванням для організму. Що робити, аби зберегти здоров’я? На це та інші запитання відповідає лікар-кардіолог Хмельницької поліклініки №1 Лариса СМОТРИТЕЛЬ.

 

 

Надворі неймовірна спека. Підвищення температури повітря понад +30 градусів є випробуванням для організму. Що робити, аби зберегти здоров’я? На це та інші запитання відповідає лікар-кардіолог Хмельницької поліклініки №1 Лариса СМОТРИТЕЛЬ.

 

 

— Ларисо Юріївно, яку шкоду організму може принести спека?

— Наші люди не готові до такої високої температури повітря, яку маємо цього літа. У зв’язку з цим є ризик отримати сонячний або тепловий удар. Найбільша небезпека чатує на дітей і людей похилого віку. У дітей терморегуляція організму ще не розвинута, а в старших її функції вже знижені. Таким людям за можливістю слід не виходити на вулицю з 12 до 18 години, коли сонце найбільш активне. Остерігатися спеки треба й вагітним жінкам. Одяг має бути легким, вільним та з натуральних тканин. Голову від перегрівання треба прикривати головним убором. Ні в якому разі не можна в спеку носити синтетичний і обтягуючий одяг, бо це ускладнює процес теплообміну. Забороняється також вживати спиртні напої.

— Що ж найкраще пити і їсти в спеку?

— Треба пити більше натуральних соків, несолодких компотів, чай та воду з природних джерел. Уникайте газованих напоїв, навіть якщо це мінеральна вода. Слід вживати мінімум 5% рідини від маси тіла в день. А при температурі за 30 градусів — ще більше. Температура рідини має бути приблизно така, як температура тіла людини. Про напої з холодильника краще забути.

Щодо режиму харчування, то він має бути переважно вегетаріанським. Овочі, фрукти — будь ласка, в будь-яких видах. Бажано не вживати жирних і м’ясних продуктів, тобто виключити всі білкові продукти з раціону.

— Статистика свідчить, що в спекотні дні найчастіше до лікарні потрапляють люди з серцево-судинними захворюваннями.

— Так, загострення цих хвороб має місце. Підвищена пітливість, а з нею і втрата мінералів призводять до порушення серцевого ритму, стрибків артеріального тиску. У такому випадку варто вчасно звернутися до лікаря, який скоригує режим приймання ліків або порекомендує стаціонарне лікування. Зауважу, що сердечникам не слід вживати багато рідини, аби не перевантажити серце. Їх норма споживання рідини — 1,5% маси тіла. Найкращий варіант для сердечників — це овес. 5-6 столових ложок цілісних зерен вівса варити у літрі води 30-40 хвилин. Потім зерна відокремити, з них можна зробити кашу, а відваром залити жменьку родзинок з курагою, настояти і протягом дня помалу пити, щоб компенсувати втрати калію. Відвар вівса підсилює роботу серця, без побічних дій.

А взагалі людям із захворюваннями серцево-судинної системи у спеку не можна виходити на вулицю без медпрепаратів.

— Що скажете про заняття спортом?

— Фахівці рекомендують від них відмовитися. Фізичні навантаження збільшують теплообмін уп’ятеро, що може призвести до зневоднення організму. Не слід захоплюватися заняттями на бігових доріжках і силових тренажерах. У спекотну погоду дуже велике навантаження на судини. Тому найкраще зосередитися на вправах, що збагачують організм киснем, наприклад, на дихальній гімнастиці або легкій аеробіці.

— А як з водними процедурами?

— Вони допоможуть освіжити організм та врятуватися від спеки. Корисно частіше ополіскувати руки й обличчя, а також приймати, якщо є можливість, душ кілька разів на день. Корисно в спеку відвідувати басейн. При найменшій можливості треба ходити босоніж, зрозуміло, не по розпеченому асфальту, а по траві. На ступнях знаходиться велика кількість точок, що відповідають за внутрішні органи. Коли людина ходить босоніж, відбувається вплив на ці точки. У результаті, поліпшується циркуляція крові, підвищується загальний тонус організму й навіть починається оновлення клітин.

— Яку першу допомогу потрібно надати при сонячному чи тепловому удару?

— Якщо людина відчуває слабкість, запаморочення, головний біль, у неї піднялася температура тіла, то потрібно прийняти холодний душ. Для покращення вентиляції тіла можна покласти холодні компреси на лобну та пахову ділянки, зняти тісні взуття й одяг, лягти. Якщо ж людина втратила свідомість, то її потрібно перенести в затінене місце, зняти або послабити одяг, розтерти скроні нашатирним спиртом і дати його понюхати. Обов’язково викликати швидку допомогу.

Розмовляла Вікторія Стандрійчук

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *