Соціум

Народний депутат про іпотеку і не тільки

“Задекларована діючим урядом програма іпотечного кредитування житла — омана народу!” — так вважає народний депутат України з фракції ВО “Батьківщина” Юрій Ганущак. Свою позицію щодо цього днями він виклав журналістам на брифінгу.

“Задекларована діючим урядом програма іпотечного кредитування житла — омана народу!” — так вважає народний депутат України з фракції ВО “Батьківщина” Юрій Ганущак. Свою позицію щодо цього днями він виклав журналістам на брифінгу.

На думку нардепа, виголошені умови цієї програми є насправді неприйнятними як для комерційних банків, так і для людей. Для перших невигідною є обрана ставка у 3% — з погляду на фактичні цифри щорічної інфляції, для других обтяжливим є термін погашення кредиту у 15-20 років — враховуючи як інфляційні процеси, так і наявні тенденції в економіці країни. “Так, практика іпотеки довела у багатьох країнах свою доцільність і ефективність у вирішенні проблеми придбання житла, — переконаний Юрій Ганущак, — але вона можлива лише за умов стабільності в економічно-фінансовій сфері держави”. Останнього, за його словами, в Україні немає і найближчі перспективи щодо цього невтішні. “Наша країна через недолугу політику нинішньої влади приречена на великий дефіцит державного бюджету. На це впливають обов’язки погашати зовнішні запозичення, котрі вже сягають 2% ВВП, обслуговування зовнішнього боргу та від’ємний баланс у зовнішній торгівлі, котрий лише зростає. На становище у банківській сфері негативно впливають тенденції економічної кризи у світі, які призводять до відтоку капіталу. Усе це ставить величезне запитання щодо успіху обраної програми”, — каже він. На його переконання, задекларовані 3% іпотечного кредиту не є у наших умовах прийнятними, у держави просто не вистачить власних коштів витримувати умови іпотеки, адже вона є соціальним, а не прибутковим проектом. Інша проблема, яка ставить під сумнів обрану програму, — відсутність з боку саме держави твердих гарантій  або у поверненні коштів людей, або збереженні їхнього житла, адже держава не є учасником процесу: людина — банк — іпотечний фонд. Натомість, і банк, і фонд такими гарантами не є.

Протилежним варіантом вирішення житлової проблеми, який може бути перспективним за певних умов, Юрій Ганущак вважає будівництво соціального житла за італійською схемою. Загалом, на його переконання, майбутнє у питанні придбання житла полягає у сільській місцевості, де воно буде значно дешевшим і вигіднішим.

“Те, що нині впроваджується, є своєрідною пірамідою МММ — перші учасники іпотеки, можливо, матимуть успіх і встигнуть стати власниками житла, але це будуть обрані владою люди”, — вважає народний депутат України.

Журналістам він розповів і про свої ініціативи у законодавчій сфері. Так, до закону про державну службу ним були внесені на розгляд Верховною Радою поправки, які стосуються мовного питання. За ним, будь-який претендент на посаду в державній службі повинен складати іспит на знання державної мови, це знання він має підтверджувати і наступними просуваннями у кар’єрі. Відповідно, підставою для звільнення з посади держслужбовця має бути нескладання такого іспиту або ігнорування державної мови на службі.

Щодо закону Колесніченка-Ківалова, за його словами, ті, хто проголосував за нього, не матимуть жодних шансів бути обраними до нової Верховної Ради як на заході України, так і в її центральних регіонах. “А той, хто підпише цей закон, буде згодом засуджений — через величезні порушення регламенту з його прийняттям”, — переконаний Юрій Ганущак.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *