Соціум

Нам треба бути пильними

Дуже правильно зробила Хмельницька міська “Просвіта”, що звернулася до Президента про мовний законопроект, хоча надії на його розуміння дуже мало. На превеликий жаль, депутати Верховної Ради Колесниченко з Ківаловим, автори цього абсурдного законопроекту, за підтримки “більшовиків” у Раді цього скликання, засвідчили, що протягом їх перебування у парламенті, замість вимріяної народом України, “будують” державу, в якій все ще триває гноблення українського національного духу! Закон, який фактично знищить державну мову, врешті знищить і українську державу, бо ж саме мова — один із головних символів держави!

Автори законопроекту, прикриваючись відомою Європейською мовною хартією, кажуть про 10% населення території, які зможуть використовувати рідну національну мову на рівні з державною! Виникає запитання: зможуть, але чи захочуть? Адже всім відомо, що в силу історичних обставин національні меншини в Україні користуються мовою найчисельнішої національної меншини — російською!

Але ж Україна — держава не тільки для того, щоб російськомовні громадяни мали лише права; мусять вони дотримуватися й обов’язків, найперше, конституційних, зокрема і в ставленні до державної мови. Не повинна і не може одна меншина жити і правити за рахунок корінної нації. А саме це й прочитується в законопроекті 9073. Хіба не процвітають в окремих регіонах України російська мова, російська освіта, російська преса, російська церква?.. Залишилося лише піднести це на рівень державності і — прощавай, Україно!? Люди, будьте пильними! Борімося — поборемо!

Микола Прокопенко, м. Хмельницький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *