Соціум

Запрацювала пільгова іпотечна програма “Доступне житло”

ініційована Президентом України Віктором Януковичем. Під її реалізацію в державному бюджеті України на 2012 рік передбачено один мільярд гривень для здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розподілило цей мільярд гривень на компенсації відсоткових ставок в областях України. Хмельниччині виділено майже 29 мільйонів гривень.

ініційована Президентом України Віктором Януковичем. Під її реалізацію в державному бюджеті України на 2012 рік передбачено один мільярд гривень для здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розподілило цей мільярд гривень на компенсації відсоткових ставок в областях України. Хмельниччині виділено майже 29 мільйонів гривень.

Пріоритетом для реалізації програми здешевлення іпотечних кредитів для громадян є первинний ринок, зокрема житлові довгобуди з різним рівнем готовності, куди вже інвестовані кошти громадян. Залучення додаткових коштів за підтримки держави дозволить завершити їхнє будівництво, зняти соціальну напругу навколо цих об’єктів, а також забезпечити житлом 30 тисяч українців.

На місцеві органи влади покладено обов’язки відбору об’єктів житлового будівництва, а також подальшого контролю за ними, а міжвідомча комісія при цьому Міністерстві вивчає пропозиції забудовників та затверджує їхній перелік. З Хмельниччини подали документи 19 забудовників, готових брати участь у програмі (1700 квартир). Нині об’єкти незавершеного будівництва ПМП “Лідер”, ТДВ “Хмельницькзалізобетон”, КП “Цивільжитлобуд”, Асоціація “Регіональне будівництво Хмельниччини” БВ ТзОВ “Рокор” ЛТД (м. Кам’янець-Подільський), ЖБК “Пушкінська, 26а” (м. Кам’янець-Подільський), ТОВ “Зінмар” (смт Стара Синява) уже включені в програму, двом забудовникам відмовлено. В інших — документи в стадії підготовки.

Загальні параметри нової іпотечної програми виглядають так: перший внесок позичальника — не більше 25% суми кредиту, максимальна ставка на момент видачі кредиту —16% річних, з яких держава компенсовуватиме 13%, тобто особа платитиме тільки 3% річних. Компенсація частини відсоткової ставки по кредиту проводиться місцевими органами влади на особистий рахунок позичальника через органи казначейства. Термін кредитування — 15 років, термін часткової компенсації — 10 років. Нормативна площа — 40 квадратних метрів на одну людину або на сім’ю з двох осіб плюс 18 квадратних метрів на кожного наступного члена сім’ї, але не більше 58 квадратних метрів.

Як стати учасником програми
Основні вимоги до потенційного учасника програми — необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність. Тому пільгове кредитування буде доступне лише для тих, хто дійсно потребує покращення житла і може підтвердити це довідкою про перебування на квартирному обліку або ж договором про найм квартири встановленого зразка, якщо громадянин не стоїть на черзі (на Хмельниччині тих, хто потребує поліпшення житла, зареєстровано більше 49 тисяч, в обласному центрі — більше 16 тисяч). Встановлено верхню і нижню межі платоспроможності для учасників програми. Верхня межа — середньомісячний дохід з розрахунку на одну особу не повинен перевищувати десятикратного розміру середньої заробітної плати по регіону (22220 грн. — по області). Нижня межа — середній мінімальний річний дохід сім’ї з трьох осіб по Україні — 55 тисяч гривень.

Аби стати учасником програми “Доступне житло”, слід звернутися в обласне управління регіонального розвитку, містобудування, архітектури та будівництва (м. Хмельницький, вул. Грушевського, 87, к. 408, тел. (0382) 79-48-05), зареєструватися, надати необхідні документи та заповнити бланки-заяви на отримання часткової компенсації відсотків по кредиту. В перелік документів входять: оригінал та копія паспорта; копія реєстраційного номера облікової картки платника податків; довідка про склад сім’ї; копія свідоцтва про шлюб (за наявності); копія свідоцтва про народження дитини (дітей) (за наявності); довідка “Форма-3” з ЖЕКу або довідка від паспортиста гуртожитку, або договір про найм квартири встановленого зразка, якщо громадянин не стоїть на черзі (або довідку про перебування на обліку громадян, які потребують відповідно до законодавства поліпшення житлових умов); документи про доходи позичальника та членів його сім’ї за останні шість місяців.

Наступний крок — звернення в одну з банківських установ, що працюють по іпотечній програмі. Компенсація банку буде виплачуватися щомісяця, тому позичальнику фактично доведеться погашати тільки тіло кредиту (основну суму боргу без урахування відсотків і платежів третім особам, таких як страхування життя, страхування самої квартири). Власний внесок обмежений не нижньою, як прийнято в банках за стандартними іпотечними програмами, а верхньою планкою: банк-учасник держпрограми не може вимагати від позичальника більше чверті вартості квартири. При цьому термін кредитування можна розтягнути на 15 років. У програмі прописані нормативні ціни, за якими забудовники можуть продавати житло в рамках пільгової іпотеки. Нормативна вартість одного квадратного метра житла в м. Хмельницькому (на придбання якого надається компенсація) — 5000 грн., в інших населених пунктах області — 4000 грн. (розрахункова вартість житла обраховується за місцем фактичного проживання позичальника).

В одні руки чиновники будуть давати обмежене число квадратів: не більше 40 кв. м для самотнього позичальника або сім’ї без дітей і 58 кв. м — на сім’ю з трьох і більше осіб. Щоправда, за бажанням покупця до пільгового метражу можна додати ще 10-15 кв. м (до 25% загальної площі), однак за цю надмірність позичальник буде платити самостійно — на це компенсація не передбачена. Головне нововведення програми — на пільгову іпотеку від держави можуть претендувати навіть ті, у кого не збігаються місце фактичного проживання та місце реєстрації у паспорті. Це зроблено для розширення кола потенційних позичальників. 

Чи є ризики?
Звичайно, бо Програма пільгової іпотеки не має гарантії довгострокового бюджетного фінансування. Мільярда гривень для компенсації відсотків вистачить тільки на рік. Якщо в наступному році гроші на програму не виділять, то люди, які беруть участь у Програмі, стануть “поганими позичальниками” і їм доведеться погашати повну ставку по кредиту. Гарантій того, що житлові будинки будуть добудовані в рамках цієї програми, також немає. Все впирається в організацію контролю за процесом будівництва: якщо його налагодять, як належить, за участю ключових фігурантів програми, ймовірність обопільної вигоди досить висока.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *