Соціум

Графіті: мистецтво чи хуліганство?

Останнім часом на вулицях нашого міста побільшало графіті на патріотично-футбольну тему. Розмальовуючи стіни будинків, фани у такий спосіб демонструють свою підтримку та любов до нашого футбольного клубу “Поділля” (тепер “Динамо”). Проте у середовищі фан-руху “Podillya Ultras” запевняють, що ці написи — діло рук окремих фанів, впливу на яких вони не мають.

Останнім часом на вулицях нашого міста побільшало графіті на патріотично-футбольну тему. Розмальовуючи стіни будинків, фани у такий спосіб демонструють свою підтримку та любов до нашого футбольного клубу “Поділля” (тепер “Динамо”). Проте у середовищі фан-руху “Podillya Ultras” запевняють, що ці написи — діло рук окремих фанів, впливу на яких вони не мають. “Своїми витівками вони всю команду підставляють, але ми нічого вдіяти не можемо, бо ж за кожним не прослідкуєш. Вважаю, що розмальовувати будівлі — це вандалізм, — розповідає один із учасників руху. — Ми інколи під трафарет малюємо графіті, які містять нашу символіку, або наклеюємо стікери. У нас також є графіті-емблема нашого руху, яка на замовлення була нанесена на стіну стадіону, поряд із воротами, які ведуть на 20-й сектор, де ми зазвичай і збираємося на матчі, але там усе погоджено”.

Щоб затерти всі ці “витвори мистецтва”, комунальникам та мешканцям міста, власність яких потрапила під руку таким художникам, треба витратити час, сили й кошти.

Але не завжди графіті — це хуліганство. За допомогою графіті на стінах будинків можна створювати й справжні витвори мистецтва. Як доказ цього, на огорожі СК “Поділля”, що навпроти Народного Дому “Просвіти” нанесено графіті, які демонструють перехожим красу та багатство України.

Нещодавно, аби популяризувати мистецтво стріт-арту серед хмельницької молоді, за ініціативи міського управління молоді та спорту було оголошено конкурс графіті, присвячений Дню молоді та Євро-2012. “Цьогоріч за ініціативи низки молодіжних громадських організацій 21 червня на СК “Поділля” відбудеться конкурс графіті на футбольну тематику. Відтак молодь матиме нагоду проявити свої таланти. Роботи учасників оцінюватиме кваліфіковане журі, до скаду якого ввійдуть відомі хмельницькі художники, — розповідає головний спеціаліст управління Сергій Папаш. — Конкурсантів оцінюватимуть за майстерністю, оригінальністю, а також технікою виконання, окремо буде обрано й переможця, який отримає приз глядацьких симпатій. Усі художники будуть нагороджені спеціальними кубками та грамотами”.

Отож, аби нині мистецтво графіті не перетворювалось у хуліганство, слід активніше залучати молодь до різних мистецьких програм та проектів, аби вони завдяки своїм талантам робили вулиці нашого міста яскравішими.

Ганна Пасічник
Фото Дмитра Свідерського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *