Соціум

Депутатська середа в інформативному режимі

Минулого тижня відбулося чергове робоче засідання міської ради, отож деякі побоювання щодо його можливого зриву, як і пленарної роботи сесії, не виправдались. Щоправда, особливої активності у депутатському корпусі засідання не викликало, воно відкрилось лише за участю восьми обранців на чолі з секретарем міської ради Валерієм Лесковим. Уже в процесі роботи до них приєдналися ще 11 колег, в основному з фракції ВО “Батьківщина’’. Разом з тим порядок денний традиційної депутатської середи був доволі місткий і складався з шести основ-них питань. Головні ж стосувались учнівської молоді: організації літнього відпочинку та виконання міської програми “Обдарованість”.

Минулого тижня відбулося чергове робоче засідання міської ради, отож деякі побоювання щодо його можливого зриву, як і пленарної роботи сесії, не виправдались. Щоправда, особливої активності у депутатському корпусі засідання не викликало, воно відкрилось лише за участю восьми обранців на чолі з секретарем міської ради Валерієм Лесковим. Уже в процесі роботи до них приєдналися ще 11 колег, в основному з фракції ВО “Батьківщина’’. Разом з тим порядок денний традиційної депутатської середи був доволі місткий і складався з шести основ-них питань. Головні ж стосувались учнівської молоді: організації літнього відпочинку та виконання міської програми “Обдарованість”.

За інформацією начальника уп-равління молоді та спорту Валерія Вешка, підготовка та організація цьогорічної оздоровчої кампанії здійснювалися за комплексною програмою реалізації молодіжної політики та розвитку фізичної культури та спорту у місті, розрахованою на 2012-2016 роки. Розроблений і підготовлений пакет документів нинішнього літнього сезону передбачає охоплення відпочинком та оздоровленням до шести тисяч дітей — 27% загальної кількості школярів. Це на 3,7% більше минулорічної кількості. Участь в організації оздоровчого процесу беруть, крім управління молоді та спорту, управління освіти, праці та соціального захисту населення, охорони здоров’я і Фонд соцстраху. З міського бюджету на ці потреби виділяється 876,58 тисячі гривень — на 150,82 тисячі більше, ніж торік. Загалом враховуючи кошти державного та обласного бюджетів, Фонду соцстраху, на проведення оздоровчої кампанії планується залучити майже п’ять мільйонів гривень.

У літній період для хмельницької юні працюватимуть 35 дитячих закладів оздоровлення і відпочинку: стаціонарний оздоровчий комплекс “Чайка” у с. Головчинці Летичівського району, рекреаційний центр “Берег надії”, а також 33 табори з денним перебуванням. З них 30 таборів діятимуть при школах.

Що стосується головної бази відпочинку ДЮОК “Чайка’’, то, як і в минулий рік, упродовж трьох змін тут планується оздоровити до 290 дітей за кошти міського бюджету, які потребують особливої уваги та підтримки. Вартість путівки для всіх інших становитиме 1889 гривень, що “є однією з найнижчих у Хмельницькій області”. За словами Валерія Вешка, путівки на першу зміну до “Чайки” вже закуплені, активно розкуповуються путівки на другу зміну. Чимало заявок надходить з інших районів та міст області, а також з Дніпропетровщини та Запоріжжя.

Депутатів цікавила ситуація з готовністю системи водовідведення у “Чайці”, стану басейна, спортивного інвентарю, можливості дітям дивитися матчі Євро-2012 та інші питання. Зі свого боку, заступник міського голови Григорій Давиденко звернувся до депутатів-підприємців допомогти в облаштуванні комплексу, зокрема телевізійною та мультимедійною апаратурою.

З ходом виконання міської програми роботи з обдарованими дітьми та учнівською молоддю на 2010-2014 роки “Обдарованість” депутатів ознайомила заступник начальника управління освіти Тетяна Дупляк. За її інформацією, до цієї програми залучена мережа загальноосвітніх навчальних закладів: дві гімназії, два ліцеї, колегіум, три навчально-виховні об’єднання, п’ять навчально-виховних комплексів, де навчаються понад 12 тисяч школярів, — 48% усіх учнів міста. Крім загальної системи навчання за програмою “Обдарованість”, у місті створені умови для реалізації творчих здібностей школярів через їх охоплення гуртковою роботою. У минулому навчальному році в освітніх закладах діяв 541 гурток, де займалась 9 651 дитина, у позашкільних закладах працювали 409 гуртків, які відвідували 6 113 дітей, майже півтори тисячі школярів були охоплені в інших установах.

У процесі реалізації програми були відкриті два нові спортивні клуби, побудовані скейт-парк та спортивні майданчики. За місцем проживання діють 26 підліткових клубів.

Хмельницькі школярі є активними учасниками як всеукраїнських олімпіад і творчих конкурсів, так і міжнародних інтерактивних змагань, демонструючи гарні результати. Лідерами є обидві гімназії, ліцей №17, колегіум, НВК №10, ЗОШ №№1, 6.

Для матеріальної підтримки і заохочення подальшої професійної діяльності педагогічних працівників, стимулювання обдарованих учнів міська рада встановила 40 персональних премій для кращих учителів та 25 стипендій переможцям учнівських олімпіад та конкурсів. Фінансова підтримка надається творчим колективам та молодіжним організаціям, які сприяють розвитку юних талантів.

Представлена докладна інформація депутатів задовольнила, якихось зауважень і пропозицій не викликала. Дещо прискіпливіше вони поставились до звіту начальника управління архітектури та містобудування Вік-тора Дунаєвського, як виконується Генеральний план міста. Головний документ, який регламентує процес забудови і розбудови міста, служить водночас орієнтиром у стратегії його соціально-економічного розвитку. Хмельницький має зберегти статус великого промислового центру з розвиненими галузями освіти, бізнесу та науки. Його населення має складати 275 тисяч осіб. Усім потребам міської громади і господарського комплексу мають слугувати житлове будівництво, соціальна інфраструктура, транспорт, інженерне обладнання та захист території. Так, останніми роками житлова сфера стабільно поповнюється 100-110 тис. кв. м, якими забудовуються вільні земельні площі північної частини міста, а також Дубове та Ракове. Реконструюються території на Львівському шосе, проспекті Миру, Старокостянтинівському шосе та вулиці Трудовій. У соціальній інфраструктурі в останні роки з’явилися школа у Книжківцях, спорткомплекс ДЮСШ №3 на вул. Прибузькій, протитуберкульозний диспансер, філія дитячої школи мистецтв на вул. Молодіжній, розширено мережу дошкільних навчальних закладів, розпочато будівництво пожежного депо на Озерній. Для розвитку транспортного обслуговування міста побудовано та капітально відремонтовано 374 тис. кв. м доріг, шляхопровід на Трудовій, розпочалося будівництво підземного переходу на залізничному перегоні Хмельницький-Гречани, відкрито автостанцію №5 на Кам’янецькій. Низка заходів здійснюється щодо інженерного обладнання території міста, котра збільшилась нині на 681 га за рахунок земель Хмельницького району. Зокрема, збудовані мережі водопроводу і каналізації, триває будівництво другої черги Чернелівського водогону та інших об’єктів з енерго-, теплопостачання та охорони навколишнього природного середо-вища. Загалом, за словами головного архітектора міста, Хмельницький має великий будівельний потенціал, реалізації якого повинні сприяти відповідні зміни у законодавстві.

У ході обговорення звіту Володимир Швець звернув увагу на доцільність відкриття на головних дорогах додаткових “кишень” для автотранспорту, які зменшують кількість заторів, а його колега Анатолій Собко акцентував на ситуації в парку відпочинку ім. М.Чекмана.

Загальну спокійну атмосферу не порушили інформація редактора газети “Проскурів” Богдана Теленька щодо роботи з передплати органу міської ради та юридичне навчання депутатів, яке стосувалося законодавства про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *