Соціум

Привладна більшість переможно зростає, опозиція рідіє, але не здається

У звичних для нинішньої каденції форматі та атмосфері проходило пленарне засідання одинадцятої сесії обласної ради. Регулярне і поступове скорочення опозиційної фракції ВО “Батьківщина” змушує її наполегливо зберігати й активізувати свій опозиційний статус. Малочисельність радикальна депутатська група ВО “Свобода” компенсує епатажними акціями своїх прихильників і категоричним несприйняттям багатьох проектів рішень від більшості. Водночас привладна фракція Партії регіонів чимдалі нарощує свої і так багаточисельні лави, що…

У звичних для нинішньої каденції форматі та атмосфері проходило пленарне засідання одинадцятої сесії обласної ради. Регулярне і поступове скорочення опозиційної фракції ВО “Батьківщина” змушує її наполегливо зберігати й активізувати свій опозиційний статус. Малочисельність радикальна депутатська група ВО “Свобода” компенсує епатажними акціями своїх прихильників і категоричним несприйняттям багатьох проектів рішень від більшості. Водночас привладна фракція Партії регіонів чимдалі нарощує свої і так багаточисельні лави, що дозволяє не реагувати на контрвипади опозиціонерів й успішно блокувати небажані для нинішньої влади в області пропозиції та ініціативи. Відтак головний орган представницької влади Хмельниччини все більше стає автоматичним додаткам для виконавчої структури влади державної. Це вкотре довело нинішнє засідання зібрання депутатського корпусу. Втім ситуація виглядає цілком логічною з погляду на принципи демократії: меншість має можливість відстоювати своє, але все вирішує голос більшості.

Сесію, яка відбулася минулого тижня, по праву можна вважати програмною для обласної влади: з 40 запропонованих до розгляду пунктів порядку денного 26 мали саме програмний характер, а деякі з них практично відповідали ініціативам Президента України. Зрозуміло, що всі вони були проголосовані сесійною більшістю, хоча проекти деяких рішень активно не сприймались опозицією. Показово, до речі, що поріділа фракція ВО “Батьківщина” з’явилась у сесійній залі вже після офіційного відкриття пленарного засідання і виконання Державного Гімну України. Спільну позицію її члени відпрацьовували перед початком роботи сесії.

Натомість перша інформація голови обласної ради Миколи Дерикота стосувалася якраз міжфракційних змін. Він повідомив депутатам про приєднання обранців від партії “Сильна Україна” до фракції Партії регіонів. Виконуючи рішення свого з’їзду про саморозпуск партії та злиття з ПР, Віталій Олуйко, Микола Катеренчук, Юрій Браніцький, Володимир Волянський, Галина Червонюк і Врам Мовсісян стали відтепер колегами регіоналів. Ще одним новачком фракції більшості став і новообраний депутат від Теофіпольщини Василь Мастій. А шістка вже колишніх сильноукраїнців оголосила про створення депутатської групи “Відродження Болохівської землі”, яку очолив їхній лідер Віталій Олуйко, залишившись таким чином у складі президії облради.

Між тим розгляд депутатських запитів і звернень призвів до дещо несподіваних результатів. Так, депутатська більшість цього разу відійшла від звичного несприйняття ініціатив групи ВО “Свобода”, підтримавши пропозицію її керівника Ігоря Сабія щодо звернення до керівництва держави стосовно ситуації на ринку молока і переробки молокопродуктів. Сесійний його виступ підкріплював пікет однопартійців з гаслами: “Ціна на молоко — злочин проти селян”, “Партія регіонів — молочна мафія” та іншими гучними закликами. Враховуючи недавній виступ голови облдержадміністрації Василя Ядухи, котрий очолює і фракцію ПР в облраді, щодо неприпустимості зниження закупівельних цін на молоко від населення, регіонали заплющили очі навіть на образливі гасла пікетувальників на адресу своєї політичної сили. Більше того, вони запропонували навіть запровадити обласну програму “Молоко”. Щоправда, Василь Ядуха закликав опозицію не політизувати ситуацію у цій сфері, а навпаки, згуртувати спільні зусилля. Окрилений успіхом, лідер свободівців ініціював ще одне звернення: на адресу силових відомств України, які стали замовниками будівництва житла в Хмельницькому, котре досі не завершене на зібрані з людей кошти. І знову його підтримав сам очільник ОДА, але з переорієнтацією на виконавців цього будівництва — Ярмолинецький “Агробуд” з вимогою притягнення його керівництва до відповідальності “за кидки людей”. Щоправда, надалі таких “подарунків” опозиції привладна більшість уже не робила, повернувшись до звичної позиції. Її непримиренності додав і Василь Ядуха, звинувативши політичних опонентів у розповсюдженні “бруду та провокацій” на свою адресу, зокрема анонімних листівок, які “кидають тінь” на нього. Щодо цього він озвучив свій депутатський запит правоохоронним органам.

Конкретною ж відповіддю на весь “бруд і провокації” став звіт Василя Ядухи про здійснення обласною державною адміністрацію делегованих їй обласною радою повноважень. Звіт статистичними цифрами засвідчив “реальні зрушення у соціально-економічному розвитку Хмельниччини та її спроможність розвиватися надалі, зростання життєвого рівня подолян і збереження соціальної та політичної стабільності в краї”. Так, минулого року в промисловості було досягнуто зростання виробництва на 8%, а в АПК — на 16,4%, експорт з області зріс на 35%, відбувся суттєвий ріст пенсій та зарплат, значно покращився інвестиційний клімат. Цьому процесу слугують 65 обласних програм.

Озвучені позитиви однак реакції опозиції не уникнули. Володимир Гаврилюк запропонував Василю Ядусі написати заяву про звільнення за власним бажанням і спробувати себе на дипломатичній службі “послом якоїсь країни та показати, як треба працювати”. В Ігоря Сабія виникли запитання з приводу обшуків у помешканнях членів ВО “Свобода”, де міліція шукає зброю, а також щодо резонансних справ, пов’язаних з колишніми вже високопосадовцями з Партії регіонів. Керівник фракції ВО “Батьківщина” Іван Гладуняк звинуватив діючу владу в тиску на опозицію, зокрема у блокуванні її виступів на ХОДТРК “Поділля-центр” та в газеті “Подільські вісті”, що ставить учасників майбутньої виборчої кампанії в нерівні умови. За його словами, всі важелі управління та контролю в області перебрала на себе ОДА, маючи абсолютну більшість і в облраді, відтак остання фактично втратила свій вплив у регіоні. Василь Ядуха всі звинувачення спростував: свободівцям відповів, що особисто він міліцію до них не посилав, резонансні справи знаходяться в суді, а наступні вибори на Хмельниччині “будуть відкритими, чесними і прозорими, як і попередні місцеві, так, як цього вимагає Президент України”.

Сесія звіт голови ОДА прийняла до відома без обговорення, як і звіт про виконання обласного бюджету за 2011 рік. Без ускладнень депутати проголосували і зміни до бюджету нинішнього року завдяки додатковим субвенціям і трансфертам зі скарбниці держави, котрі мають допомогти реалізувати ініціативи Віктора Януковича у соціальній сфері.

Більшість представлених на депутатський розгляд програмних документів попередньо були детально опрацьовані постійними комісіями і суттєвих зауважень не викликали. Але без гострих дебатів все-таки не обійшлося. Каменем зіткнення став проект рішення щодо програми забезпечення публічної інформації у діяльності місцевих органів влади та розвитку інформаційної сфери Хмельниччини на 2012-2015 роки. На її виконання передбачається майже півтора мільйона гривень, зокрема 560 тисяч на підтримку комунальних ЗМІ, а з них 300 тисяч — газеті “Подільські вісті”. Попереджаючи очікувані критичні оцінки програми з боку опозиції, Василь Ядуха повідомив, що “Хмельницька ОДА визнана найдоступнішою в Україні щодо публічності своєї діяльності”. Його новий колега по фракції Віталій Олуйко зауважив, що “ця програма є першим реальним кроком у цивілізованому забезпеченні свободи слова та конкретної підтримки ЗМІ, які висвітлюють діяльність влади в області”. Протилежної думки була опозиція. Іван Гладуняк вважає, що програма фактично розрахована на висвітлення діяльності лише державних адміністрацій, а депутатського корпусу вона не стосується. Фінансування газети “Подільські вісті” та інших комунальних видань слугуватиме лише інтересам влади, особливо в процесі виборчої кампанії. Він запропонував ці кошти використати краще на потреби галузі медицини. Але поступливість фракції більшості вже була вичерпана і програма ухвалена, як і всі інші.

Окрему увагу серед сесійних документів привернуло підготовлене звернення до Хмельницького міського голови Сергія Мельника. У ньому йшлося про “нинішній низький рівень тарифів на послуги за користування ліфтами, що може призвести у найближчий час до банкрутства підприємства “Хмельницькліфт”, зупинки роботи ліфтів, тобто до надзвичайної ситуації”. Відтак “обласна рада покладається на розуміння міською владою важливості проблеми і сподівається, що буде вжито дієвих заходів для її розв’язання”.

Ось так депутатська більшість вкотре продемонструвала свою згуртованість і дієвість у прийнятті рішень, а опозиція підтвердила стійку дотриманість критичного до них ставлення, незважаючи на болючі втрати у своїх лавах.

Володимир РАЗУВАЄВ
На фото: пікет під стінами облради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *