Соціум

Хмельницькі чоловіки-важковики — найсильніші в Україні

Як ми вже повідомляли, 24-28 квітня проходив особисто-командний чемпіонат України з важкої атлетики. У змаганнях брали участь 204 спортсмени (145 чоловіків і 59 жінок), які представляли 24 регіони нашої держави.

Як ми вже повідомляли, 24-28 квітня проходив особисто-командний чемпіонат України з важкої атлетики. У змаганнях брали участь 204 спортсмени (145 чоловіків і 59 жінок), які представляли 24 регіони нашої держави.

Спортивні дійства відбувалися в легкоатлетичному манежі ОЦФВУМ. У перший день змагань на помості кращих визначали жінки. У своїх вагових категоріях перемогли: Юлія Деркач, Яна Дяченко (Луганська область), Юлія Паратова (Одеська область), Юлія Каліна (Донецька область), Юлія Артемова (Харківська область), Анна Козенко (Херсонська область), Світлана Чернявська (Київська область).

Того ж дня чоловіки розіграли нагороди у ваговій категорії 56 кг. Першу приємну несподіванку для команди нашої області зробив Дмитро Петров, 1995 року народження, котрий не лише вперше виконав норматив майстра спорту, але й зійшов на третю сходинку п’єдесталу пошани. Тренує перспективного юнака з Волочиська Микола Кравченко.

Наступну — вже золоту медаль Хмельниччині приніс майстер спорту (мc) Олександр Кулеша з Шепетівки. Він виступив у ваговій категорії 69 кг і набрав рекордну для себе суму як у двоборстві — 282 кг, так і в окремих вправах (ривок — 127 кг, поштовх — 155 кг), що дало змогу вперше здобути звання чемпіона (нагороди іншого ґатунку вже виборював у попередні роки). Першим тренером Олександра, який навчається в К-ПНУ, є Володимир Медвідь. Разом з ним змагався хмельничанин Дмитро Рудь, 1994 р.н., який вперше досяг нормативу майстра спорту і посів восьме місце.

Третього дня змагань наші спортсмени завоювали повний комплект нагород. Спочатку у ваговій категорії 94 кг бронзу виборов майстер спорту Руслан Войт з К-ПНУ з особистим досягненням у сумі двоборства 347 кг (тренери Василь Антонюк та Ігор Мацьоха).

А перемогу святкував досвідчений Артем Іванов, який продемонстрував каскад високих результатів, які перевершують рекорди світу. У підсумкових протоколах судді зафіксували 420 кг у сумі двоборства (в ривку — 190 кг, поштовху — 230 кг).
Варто привітати й Андрія Свінціцького 1994 р.н. з Кам’янця-Подільського, котрий досяг майстерського результату (310 кг, 10 місце).

Очікувану перемогу з високими результатами (сума — 428 кг, ривок — 198 кг, поштовх — 230 кг) здобув Олексій Торохтій у ваговій категорії 105 кг, поруч з ним на другій сходинці п’єдесталу стояв мс Сергій Клепацький (на фото), студент Кам’янець-Подільського ДАТУ, тренер Олександр Хомовський.

Цікаве протистояння у суперважкій категорії виграв 32-річний Артем Удачин з Донецька, який перевершив Ігоря Шимона зі Львова в сумі двоборства лише на 1 кг (446 кг), а в поштовху підняв найбільшу вагу нинішнього чемпіонату –— 246 кг.

В інших вагових категоріях чемпіонами стали: Артем Тютюнник, Костянтин Селіванов (Луганська область), Сергій Горб (Дніпропетровська область), Едуард Савченко (Херсонська, Одеська області).

У підсумку серед жінок кращими командами стали: 1. Луганська, 2. Херсонська, 3. Івано-Франківська області. З різних причин склад нашої команди був не найсильнішим, як результат 17-а позиція.

У чоловіків впевнено перемогли господарі, другими стали харків’яни, третіми — волиняни. Тож кубок за перше місце отримав представник Хмельниччини Ігор Мацьоха, який з батьком Михайлом Марковичем, найтитулованішим тренером нашого краю з важкої атлетики, чимало зробив для цього успіху.

Як зазначили фахівці, чемпіонат у Хмельницькому проведено на європейському рівні. Місця змагань та розминки, інвентар та обладнання відповідали вимогам міжнародних правил з важкої атлетики, суддівські бригади свої обов’язки виконували відмінно.

Змагання відвідали сотні хмельничан і гостей міста, які мали змогу побачити вітчизняну еліту важкої атлетики, взяти автографи і поспілкуватись з олімпійськими чемпіонами — Юрієм Зайцевим, Наталією Скакун та іншими.

Тож чемпіонат, який проведено в нашому обласному центрі через 28 років, вийшов на більш якісний рівень, визначив кандидатів на Олімпіаду-2012, де шестеро чоловіків та три жінки налаштовані здобути медалі для України.

Віктор Флентін 
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *