Соціум

Світлана Проскура: “Молодою технічною елітою Україна може пишатися!”

Нещодавно на базі Хмельницького політехнічного коледжу відбулася непересічна подія: фінальна частина VI Всеукраїнської олімпіади з інформатики та комп’ютерної техніки серед студентів вузів І-ІІ рівнів акредитації. Про її підготовку, проведення та результати наша розмова з головою оргкомітету, керівником методичного об’єднання викладачів м. Києва, завідувачем циклової комісії інформатики та програмування столичного технікуму електронних приладів Світланою Проскурою.

Нещодавно на базі Хмельницького політехнічного коледжу відбулася непересічна подія: фінальна частина VI Всеукраїнської олімпіади з інформатики та комп’ютерної техніки серед студентів вузів І-ІІ рівнів акредитації. Про її підготовку, проведення та результати наша розмова з головою оргкомітету, керівником методичного об’єднання викладачів м. Києва, завідувачем циклової комісії інформатики та програмування столичного технікуму електронних приладів Світланою Проскурою.

— Світлано Леонідівно, розкажіть передісторію появи цих олімпіад в Україні.
— Все розпочалося 2006 року. Саме тоді директора Київського технікуму електронних приладів Анатолія Похресника обрали керівником Спілки голів обласних рад директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації України. Він вважав, що треба пожвавити студентський науковий рух, ініціював організацію олімпіад між кращими вихованцями відповідних вузів. Першою у 2007 році в Сімферополі була проведена Всеукраїнська олімпіада з інформатики та комп’ютерної техніки. Через рік стартували подібні змагання з інформаційних технологій 1-С. Згодом кращі студенти вітчизняних вишів вже змагалися з математики, радіо-електроніки…

— Нагадайте, чому саме Хмельницький приймав фінал VI Всеукраїнської олімпіади з інформатики та комп’ютерної техніки…
— Рік тому у Дніпропетровську переможцем V олімпіади став студент відділення програмування Хмельницького політехнічного коледжу Андрій Корницький. А на цих змаганнях діє система, схожа з Євробаченням: студент якого вузу виграв у фіналі, наступного року прийматиме олімпіаду саме цей заклад.

— Яка оргкомітет готувався до олімпіади?
— Уже є певний досвід, напрацювання з проведення олімпіад. Ще в листопаді минулого року був створений оргкомітет, до якого увійшли представники Києва, Донецька, Херсона, Вінниці, Тернополя і, зрозуміло, керівництво Хмельницького політехнічного коледжу. У телефонному режимі узгоджували деталі першого візиту до Хмельницького. Коли прибули у коледж, ознайомилися з його базою, то були приємно вражені. Достатня кількість сучасних комп’ютерних аудиторій, чітко налагоджений навчальний процес.

— Що скажете про підготовку господарів до проведення олімпіади?
— Відчувається, що за півроку колектив ХПК був уже добре підготовлений. Все було продумано до дрібниць: зустріч учасників, їх супровід, розселення, харчування, урочисте відкриття олімпіади, концерт, екскурсії, відзнаки переможцям… А головне — на найвищому рівні були підготовлені аудиторії та матеріали для проведення змагань. Важливо, що протягом олімпіади жодного разу не сталося збою техніки!

— Хто брав участь в олімпіаді?
— Приїхали переможці всіх обласних олімпіад та представники Києва і Севастополя. Порівняно з минулим роком склад учасників змінився відсотків на 70. Особливістю цьогорічного фіналу було те, що змагалися студенти переважно з невеликих міст. Наприклад, з Бердичева Житомирської області. А якість підготовки учасників не була гіршою, ніж торік. Була повністю оновлена база завдань, які стали складнішими, проте гарні результати не забарилися.

— Як же проходили власне змагання?
— Ми прагнули уникнути суб’єктивізму в оцінці знань. У журі могли потрапити всі охочі викладачі, котрі привезли своїх вихованців. Завдання студенти отримували через систему випадкових чисел. Відтак журі, перевіряючи роботи тестів, не знали прізвищ їх виконавців. У тестах було 40 запитань і за півгодини учасники мали відповісти, заробивши максимум 20 балів. Ще дві з половиною години відводилися на практичні завдання, на які зверталася особлива увага.

— Що запам’яталося вам, як голові оргкомітету і фахівцеві у цій галузі?
— Вразив, найперше, високий рівень знань переможців і призерів змагань. Це — творчий рівень ерудитів та інтелектуалів.

— Хто ж переміг?
— Третім став Віталій Горбачов з Донецького політехнічного технікуму, який навчається на спеціальності “Обслуговування програмних систем і комплексів”. Чернівчанка Юлія Гладенко з місцевого політехнічного коледжу стала другою. Вона — майбутня програмістка. А студент відділення програмування Криворізького гірничого електромеханічного технікуму Владислав Волков виборов заслужену перемогу. Минулого року Влад був серед призерів олімпіади, до цьогорічних змагань він готувався дуже відповідально. І ось такий гарний результат! Хлопець має логічний склад розуму, відмінну пам’ять, фундаментальну підготовку з математики, профільних дисциплін. За перемогу Владислав отримав ноутбук. Щодо призерів, то вони також були нагороджені цінними подарунками.

— Світлано Леонідівно, ви та інші члени журі олімпіади спілкуєтеся з, так би мовити, технічною елітою молоді.
— У дні олімпіади я спілкувалася з її учасниками, переконалася, наскільки вони творчі, читають набагато більше, ніж передбачено навчальною програмою. Вони усвідомлюють, що останнім часом моральне старіння комп’ютерної техніки значно пришвидшилося, відтак треба регулярно знайомитися з новинками, відкриттями у професійній сфері. А ще вони відзначили важливість людського фактора в технічній сфері, роль якого з ускладненням техніки все збільшується. Якщо психологічний клімат у команді технарів несприятливий, то про жоден позитивний швидкий результат мови бути не може. Тому й не дивно, що в багатьох вузах починають вивчати предмети на зразок “Групова динаміка і комунікації”. Загалом такою молоддю, яку ми побачили на цьогорічній олімпіаді, Україна може тільки пишатися.

— Не за горами вступна кампанія. У нашому місті немало вузів різних рівнів акредитації, котрі готують технічних фахівців, програмістів… Що порадите абітурієнтам, котрі вирішили вступати на такі спеціальності?
— Дуже серйозно поставитися до такого предмета, як математика. Я не зменшую ролі інших дисциплін, але для названих спеціальностей саме математика є фундаментальною. Сучасна молода людина має бути ерудованою, з широким кругозором. Це — вимога часу!

— Які ваші враження від Хмельницького, хмельничан?
— Якнайкращі! Місто — гарне, затишне. Мені було приємно ходити його вулицями. А політехнічний коледж, що приймав олімпіаду, — добротний навчальний заклад. Покидаючи Хмельницький, і від себе особисто, і від членів журі хочу ще раз подякувати всім, хто був причетний до проведення VI Всеукраїнської олімпіади з інформатики та комп’ютерної техніки, за людяність і професіоналізм.

Розмовляв Віктор КОТОВ
На фото: Світлана Проскура і Владислав Волков

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *