Соціум

З ким дружить наше місто

Хмельницький — місто з багатою історією, культурою, економікою, де співпраця з містами-побратимами є довгорічною, плідною та взаємно пізнавальною.
Наш обласний центр заявив про себе в міжнародних програмах поріднених міст ще в 1989 році, підписавши Угоду про поріднення з американським містом Модесто.

Хмельницький — місто з багатою історією, культурою, економікою, де співпраця з містами-побратимами є довгорічною, плідною та взаємно пізнавальною.

Наш обласний центр заявив про себе в міжнародних програмах поріднених міст ще в 1989 році, підписавши Угоду про поріднення з американським містом Модесто.

Нині Хмельницький має 13 поріднених міст: Крамфорс (Швеція), Чеханов (Польща), Бор (Сербія), Сілістра (Болгарія), Манісес (Іспанія), Шяуляй (Литва), Белць (Молдова), Іваново і Твер (РФ), Акваскальєнтес (Мексика), Кармель (Ізраїль), Шицяджуань (Китай) і Модесто (США).

Міжнародна активність нашого обласного центру в останні роки засвідчується проведенням заходів, спрямованих на поглиблення дружніх і партнерських відносин. Так, делегація Хмельницького, яку очолила начальник управління Пенсійного фонду у м. Хмельницькому Любов Мудра, минулого року взяла участь у святкуванні Дня міста Твер. Учасники делегації ознайомилися із досвідом організації роботи місцевого пенсійного фонду і центру зайнятості.

Школа №15 нашого міста активно співпрацювала з гімназією “Ромува” (м. Шяуляй), з якою проводяться щорічні культурні обміни делегаціями та конференції з питань науки та учнівського самоврядування.

Культурно-мистецькі програми відкривають очі і серця жителів поріднених міст на реальний статус Хмельницького, як міста справді європейського. Мистецтво української пісні і танцю, представлене в поріднених містах під час міжнародних фестивалів, у цьому переконує. Свідченням цього є участь танцювального дитячого ансамблю “Альборадо” в міжнародному фестивалі “Утрєнняя звєзда” (м. Кельме, Литва), який показав найкращі результати, зайнявши одне II та три III місця й отримав особливу подяку від керівництва міста. Муніципальний камерний хор гідно представляв наше місто на Міжнародному фестивалі хорових колективів міст-партнерів у Мореборі (Словенія).

Цього року планується продовження культурних зв’язків із містами-побратимами. Перспективний план міжнародного співробітництва Хмельницького передбачає низку важливих заходів цьогоріч. Так, делегації нашого міста візьмуть участь у Міжнародному ярмарку товарів у китайському Шицяжуані, святкуванні 140-ї річниці пожежно-рятувальної служби Шяуляя, відзначенні Дня міста у Чеханові, Бельці і Твері та 25-річчі підписання Угоди про поріднення міст Хмельницького і Модесто. Важливою подією є налагодження партнерських зв’язків із французьким містом Фекамп, який у подальшому стане ще одним містом-побратимом.

Взаємини з містами-побратимами будуть розвиватись не тільки в культурній та науково-освітній сферах, а також в напрямку взаємовигідної економічної співпраці, що, насамперед, передбачає налагодження взаємного інвестування та переймання корисного досвіду розвитку промислової діяльності.

Отже, Всесвітній день поріднених міст для Хмельницького — це день утвердження авторитету рідного міста, яке відоме світові співпрацею зі своїми порідненими містами.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *